Σαξιφράγκα, φυτό σκιάς κατάλληλο σε βραχόκηπο

Η Σαξιφράγγη ή σαξιφράγκα (Saxifraga sp., Saxifragaceae) είναι δημοφιλές πολυετές φυτό των εύκρατων περιοχών. Η ονομασία του φυτού υποδηλώνει το ότι είναι τόσο δυνατή η ρίζα του που μπορεί να διεισδύσει ακόμη και ανάμεσα σε βράχο. Είναι φυτό σκιάς.

Βοτανική ταξινόμηση: Η σαξιφράγκα (Saxifraga sp.) είναι γένος που περιλαμβάνει τουλάχιστον διακόσια πενήντα είδη φυτά και ανήκει στην οικογένεια Saxifragacea. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται δύο συνήθως είδη η Saxifraga aizoides και η Saxifraga oppositifolia. Ανήκει στην οικογένεια Saxifragaceae. Στην οικογένεια ταξινομούνται περίπου 600 είδη εκ των οποίων τα 400 στο γένος Saxifraga.

Καταγωγή: Βρίσκεται σε εύκρατες περιοχές και σε αλπικά τοπία του βόρειου και νότιου ημισφαιρίου.

Κοινά ονόματα: Σαξιφράγγη, σαξιφράγγα και σαξιφράγκα

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της σαξιφράγκας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές εδαφοκαλυπτικό φυτό με γρήγορη ανάπτυξη, ιδανικό για βραχόκηπους. Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 25cm και το πλάτος του τα 40cm. Είναι φυτό σκιάς και μπορεί να φυτευτεί σε σημεία του κήπου που δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος

Φύλλα: Η σαξιφράγκα, έχει φύλλα αρκετά μεγάλα, λογχοειδή, μέχρι 10cm, σκούρου πράσινου χρώματος.

Άνθη: Τα άνθη της σε άλλες ποικιλίες μοιάζουν με χωνάκια και σε άλλες σαν μαργαρίτες. Εμφανίζονται στο ανθικό στέλεχος μόνα τους και πολλές φορές καλύπτουν τα φύλλα. Το χρώμα τους είναι σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, ροζ, κόκκινου, έως του βαθύ μπλε.

Περίοδος ανθοφορίας: Η σαξιφράγκα, ανθίζει αργά την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι

Ρίζες: Η σαξιφράγκα, δημιουργεί πλούσιο, δυνατό ριζικό σύστημα που πολλές φορές εισχωρεί ανάμεσα στους βράχους..

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της σαξιφράγκας

Συμβουλές για το χώμα: Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών, αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο έδαφος, όμως καλά αποστραγγιζόμενο. Πλεονέκτημα ότι είναι φυτό που αντέχει σε σχετικά άνυδρους κήπους.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις.

Θερμοκρασία: Αντέχει σχετικά στις υψηλές θερμοκρασίες και σε πολύ χαμηλές (-15 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η σαξιφράγκα

Πότισμα: Είναι φυτό που δεν θέλει συνεχώς την υγρασία αλλά καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικό πότισμα και πιο συχνό το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Η σαξιφράγκα είναι φυτό με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1 – 2 φορές την άνοιξη και καλοκαίρι). Προσθέτουμε επίσης κόμποστ, όταν φυτεύουμε το φυτό στην τελική του θέση.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει πεταλούδες. Πολύ σπάνια μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχο. Πιο συχνά από αφίδες και από σαλιγκάρια.

 

Κλάδεμα και περιποίηση της σαξιφράγκας

Η σαξιφράγκα δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει καθάρισμα και αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων και απομάκρυνση των ώριμων ανθέων.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη σαξιφράγκα

Ο πλέον συνήθης τρόπος εύκολου πολλαπλασιασμού του φυτού είναι με μοσχεύματα μαλακού βλαστού κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται επίσης με διαίρεση των ριζών και με σπόρο την άνοιξη.

 

Η σαξιφράγκα στο κήπο σε παρτέρια και γλάστρες

Η σαξιφράγκα είναι φυτό κατάλληλο για βραχόκηπους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για κρεμαστές γλάστρες. Στον κήπο μπορεί να φυτευτεί στο τελείωμα της μπορντούρας ή ενός ανθικού πλαισίου.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: