Σάλβια ή “φωτιά” για κατακόκκινα παρτέρια

Η Σάλβια είναι πολυετές ποώδες φυτό, που καλλιεργείται σαν ετήσιο. Ονομάζεται και «φωτιά» εξαιτίας της διάταξης και του κατακόκκινου χρώματος των λουλουδιών του. Ανήκει στην οικογένεια Labiatae. Το γένος Salvia περιλαμβάνει περίπου 500 είδη φυτών. Μέσα σε αυτά είναι και το μεσογειακό αρωματικό φασκόμηλο S. officinalis. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια μεταξύ των οποίων το Salvia x superba με τα εντυπωσιακά μοβ – μπλε άνθη του. Η σάλβια κατάγεται από τη Βραζιλία και παραμένει ανθισμένη όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στην πλούσια ανθοφορία αλλά και στην αντίθεση που δημιουργούν τα κόκκινα άνθη με το ζωηρό πράσινο φύλλωμα. Φυτεύεται κατά ομάδες σε βραχόκηπους, χλοοτάπητες, παρτέρια και φυτοδοχεία, μόνη της ή σε συνδιασμό με άλλα ετήσια φυτά. Ο συνδυασμός της σάλβιας με τον κίτρινο κατηφέ είναι εξαιρετικός!

Μορφολογία της Σάλβιας

Το φυτό έχει όρθια ανάπτυξη με διακλαδισμένα στελέχη. Υπάρχουν ψηλές ποικιλίες με ύψος 60-90 cm, μεσαίες με ύψος 40-60 cm και νάνες με ύψος 20-30 cm. Η διάμετρος του φυτού κυμαίνεται από 30-60 cm. Τα φύλλα έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, έντονες νευρώσεις και καρδιόσχημο σχήμα. Έχουν οδοντωτή περιφέρεια και αναπτύσσονται αντίθετα, το ένα από το άλλο, στο βλαστό. Τα άνθη έχουν σχήμα σωληνοειδές, σε μήκος που δεν ξεπερνά τα 2-4 cm και το  χρώμα τους είναι έντονο κόκκινο. Εμφανίζονται πολλά μαζί σε επάκριες ταξιανθίες που ονομάζονται «στάχεις», έχουν μήκος 15-20 cm και μοιάζουν με φλόγες. Έχουν δημιουργηθεί και ποικιλίες με λευκά, κίτρινα, ροζ, πορτοκαλί και μοβ άνθη. Παρόλο που τα άνθη δε διατηρούνται για μεγάλο διάστημα στο φυτό, η σάλβια παραμένει ανθισμένη από τον Ιούνιο μέχρι το Νοέμβριο και στη νότια Ελλάδα μέχρι το Δεκέμβριο.

Σάλβια (φωτιά) ανθισμένη

Φροντίδες στον κήπο

Είναι ανθεκτικό φυτό χωρίς πολλές απαιτήσεις. Αναπτύσσεται καλύτερα σε αμμοπηλώδη εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Η σάλβια δεν είναι ανθεκτική στο κρύο και παγώνει σε θερμοκρασίες κάτω των 5οC. Για το λόγο αυτό στις περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες είναι προτιμότερο να τοποθετείται σε ηλιόλουστα σημεία. Αντίθετα σε πολύ ζεστές περιοχές χρειάζεται να προστατεύεται σε ημισκιερές θέσεις, γιατί ο έντονος ήλιος καίει το φύλλωμα και ξεθωριάζει το χρώμα των ανθέων. Είναι από τα φυτά που χρειάζονται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθούν, να παραμείνουν υγιή και να δώσουν πολλά άνθη. Για να διακλαδωθεί το φυτό και να παραχθούν περισσότερα άνθη, απαιτείται να γίνει ένα κορυφολόγημα, όταν φτάσει σε ύψος 10 cm.

Πολλαπλασιασμός της σάλβιας

Η σάλβια πολλαπλασιάζεται με σπόρο, η συλλογή του οποίου δεν είναι εύκολη. Πριν τη σπορά, τοποθετείται για αρκετές ώρες σε χλιαρό νερό. Η σπορά γίνεται το Φεβρουάριο ή στις αρχές της άνοιξης, σε παλέτες ή μικρά γλαστράκια. Γενικά οι σπόροι βλαστάνουν σε 2-3 εβδομάδες, όταν η θερμοκρασία είναι 20-30οC. Όταν τα σπορόφυτα αναπτυχθούν, φυτεύονται στην τελική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Η μεταφύτευση αυτή πρέπει να γίνεται, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος του παγετού. Στις ομαδικές φυτεύσεις σε παρτέρια και μπορντούρες, τα σπορόφυτα φυτεύονται με κάποια απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε να αναπτυχθούν καλά όλα τα φυτά και έτσι να δημιουργηθεί, ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Οι νάνες σάλβιες φυτεύονται σε απόσταση περίπου 15 cm, οι μέτριας ανάπτυξης 20-30 cm και οι ψηλές 30-40 cm.

Σάλβια (φωτιά) ανθισμένη

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν το φυτό

Στα φύλλα και στα άνθη της σάλβιας συχνά αναπτύσσονται αποικίες αφίδων (μελίγκρες) και αλευρωδών, που συνήθως όμως ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Επιπλέον, για να υπάρχει καλή και έντονη ανθοφορία και να μην προσβάλλεται εύκολα το υπέργειο τμήμα του φυτού από βακτήρια ή μύκητες, απαιτείται η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, έτσι ώστε να μην βρέχονται τα φύλλα και τα άνθη. Ακόμη, σε περιπτώσεις υψηλής εδαφικής υγρασίας παρατηρείται, κυρίως σε νεαρά σπορόφυτα, σαπίσματα του λαιμού και των ριζών, εξαιτίας ανάπτυξης μυκήτων, που αντιμετωπίζεται με μείωση του ποτίσματος και ελαφρύ σκάλισμα του εδάφους.

Φύτευση στον κήπο

  • Ιδανικό φυτό για φύτευση μέσα σε χλοοτάπητα ή στο τελείωμά του όπου δημιουργείται υπέροχη χρωματική αντίθεση
  • Σε παρτέρια και ανθώνες φυτεύεται είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα ετήσια φυτά του καλοκαιριού
  • Οι νάνες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για φύτευση σε φυτοδοχεία και για τη διακόσμηση παραθύρων και μπαλκονιών
  • Αντέχει σε ημισκιά, οπότε μπορεί να διακοσμήσει βάσεις κορμων δέντρων, σε κήπους και πάρκα
  • Στους υπερυψωμένους βραχόκηπους, οι νάνες ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν στη βάση ώστε να δέχονται περισσότερο πότισμα και να χρωματίζουν το βραχόκηπο
  • Κατάλληλο φυτό για τη δημιουργία πλαισίων αλλά και τη διακόσμηση μπορντούρων από θάμνους με πράσινο φύλλωμα