Λούπινο, ψηλό καλλωπιστικό με πολύχρωμα λουλούδια

 

Το γένος περιλαμβάνει πολλά θαμνώδη ετήσια και πολυετή φυτά με το πιο γνωστό το L. polyphyllus και ανήκει στην οικογένεια Fabaceae. Είναι ένα εξαιρετικά όμορφο φυτό που κατάγεται από την βόρεια Αμερική. Πολλά ετήσια κυρίως, φυτά είναι αυτοφυή και στην Ελλάδα.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Το λούπινο, είναι γένος που περιλαμβάνει δεκάδες είδη ετήσιων και πολυετών θαμνωδών φυτών και ανήκει στην οικογένεια Fabaceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από την βόρεια Αμερική. Πολλά ετήσια είδη είναι αυτοφυή και στην χώρα μας.

Κοινά ονόματα: Λούπινο, Λούμπι.

Τοξικότητα: Όλα τα τμήματα του φυτού ακόμη και οι ρίζες του είναι τοξικά.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της λούπινου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές φυτό με μικρή διακλάδωση του στελέχους του και με σχετικά αργή ανάπτυξη. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά. Το πλάτος είναι συνήθως λιγότερο από το μισό του ύψους του.

Φύλλα: Το λούπινο έχει μαλακά στενόμακρα και μεγάλα παλαμοειδή, σκούρου πράσινου χρώματος φύλλα με 10-12 ανοιχτά δάκτυλα, που ξεκινούν όλα από ένα κεντρικό σημείο.

Άνθη: Το μεγάλο πλεονέκτημα του λούπινου, είναι τα άνθη του. Αυτά φύονται όλα μαζί σε ταξιανθία βότρυ, στο τέλος της τούφας του στελέχους. Το μήκος της εντυπωσιακής ανθικής ταξιανθίας μπορεί να φτάνει και τα 50cm. Το χρώμα της μπορεί να είναι μονόχρωμο ή δίχρωμο. Τα χρώματα είναι συνήθως λευκά ,ροζ, κόκκινα, κίτρινα, μπλε κ.λπ.

Περίοδος ανθοφορίας: Εμφανίζει άφθονη ανθοφορία το Μάϊο και τον Ιούνιο. Αν κοπούν έγκαιρα τα απανθισμένα ανθικά στελέχη, μπορεί να ξανά ανθίσει, λιγότερο όμως, το Σεπτέμβριο.

Ρίζες: Το λούπινο έχει ένα διαφορετικό ριζικό σύστημα από τα συνηθισμένα πολυετή. Αυτό αποτελείται από ένα κεντρικό πασσαλώδη κορμό με ασήμαντες διακλαδώσεις. Επεκτείνεται με τα χρόνια σε βάθος και όγκο και δεν διακλαδώνονται σε πλάτος, για αυτό και δεν διαιρείται.

 

Κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης για το λούπινο

Συμβουλές για το χώμα: Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών, αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο ελαφρύ και απάνεμο έδαφος, με pH 5,5-6,5, καλά αποστραγγιζόμενο.

Αποστάσεις φύτευσης: Όταν φυτεύουμε πολλά μαζί οι ελάχιστες αποστάσεις φύτευσης θα πρέπει να είναι από 35cm – 45cm.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και λιγότερο σε χαμηλές (-5 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται το λούπινο

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει κανονικά ποτίσματα και καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και πιο συχνό το καλοκαίρι (μέρα παρά μέρα).

Λίπασμα: Το λούπινο είναι φυτό με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1φορά άνοιξη και 2 φορές το καλοκαίρι). Επίσης προσθέτουμε άφοβα κόμποστ, όταν φυτεύουμε το φυτό την άνοιξη και προσθέτουμε πάλι στο τέλος του καλοκαιριού για να βοηθηθεί η φθινοπωρινή ανθοφορία.

 

Κλάδεμα και περιποίηση για το λούπινο

Το λούπινο χρειάζεται τσίμπημα των κορυφών, όταν το φυτό βρίσκεται σε ανάπτυξη κατά την άνοιξη, ώστε να βοηθηθεί η διακλάδωση και η περισσότερη ανθοφορία του. Το καθάρισμα και η αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων καθώς και το κλάδεμα των ώριμων ανθέων μέχρι την μέση του ανθικού στελέχους, ενθαρρύνουν το φυτό για μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη ανθοφορία .

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο λούπινο

Ο πλέον συνήθης τρόπος για εύκολο πολλαπλασιασμό του φυτού είναι με σπόρο την άνοιξη. Ο σπόροι καλό είναι να φυτευτούν κατευθείαν στην οριστική τους θέση. Λόγω του ριζικού συστήματος δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση. Όταν φυτευτεί σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία τότε δεν μεταφυτεύεται, διότι συνήθως το φυτό ξεραίνεται.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει πεταλούδες. Τα φύλλα του είναι ελκυστικά στα σαλιγκάρια και στις αφίδες.

 

Το λούπινο σε παρτέρια και ανθώνες στον κήπο

Λόγω των εντυπωσιακών λουλουδιών τα λούπινα αναδεικνύονται όταν φυτεύονται πολλά μαζί σε κάθε χώρο του κήπου. Σε σειρές, σε ανθώνες, σε φυτοφράκτες κ.λ.π, Τα ανθικά του στελέχη επίσης μπορούν να κοπούν και να μπουν με νερό μέσα βάζα και να διακοσμήσουν τη βεράντα ή δωμάτια μέσα στο σπίτι.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: