Λευκάνθεμο ή καλοκαιρινή μαργαρίτα στον κήπο και τη βεράντα

 

Το λευκάνθεμο ή καλοκαιρινή μαργαρίτα, είναι δημοφιλές σκληρό πολυετές φυτό.

Βοτανική ταξινόμηση: Η καλοκαιρινή μαργαρίτα ανήκει στο γένος Leucanthemum που περιλαμβάνει τουλάχιστον πενήντα είδη φυτών και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae .

Καταγωγή: Κατάγεται από εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και ειδικά από περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Κοινά ονόματα: Λευκάνθεμο ή καλοκαιρινή μαργαρίτα.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια.

 

 

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του λευκάνθεμου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές φυτό με μεγάλη και ισχυρή διακλάδωση του στελέχους του και με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Το ύψος του φυτού στη χαμηλή ποικιλία, δεν ξεπερνά τα 35cm και στην πιο ψηλή ποικιλία μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο. Είναι σκληρό και δυνατό φυτό μεγάλης αντοχής στους ανέμους και δεν χρειάζεται υποστήριξη

Φύλλα: Η καλοκαιρινή μαργαρίτα έχει φύλλα αρκετά μεγάλα, μέχρι 10cm (μεγαλύτερα στη βάση), λογχοειδή οδοντωτά στην περίμετρο, σκούρου πράσινου χρώματος.

Άνθη: Τα άνθη της είναι λευκά, εξού και το όνομα λευκάνθεμο, εμφανίζονται στην άκρη κάθε ανθικού στελέχους με μια ή περισσότερες σειρές γλωσσοειδών πετάλων με κίτρινο κέντρο, και σχηματίζουν τις τυπικές μαργαρίτες διαμέτρου 10cm..

Περίοδος ανθοφορίας: Η καλοκαιρινή μαργαρίτα παρουσιάζει άφθονη ανθοφορία. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ποικιλίες της οικογένειας Asteraceae που ανθίζουν άνοιξη, αυτή ανθίζει σχεδόν όλο το καλοκαίρι και ειδικότερα Ιούλιο και Αύγουστο.

Ρίζες: Η καλοκαιρινή μαργαρίτα, δημιουργεί πλούσιο, δυνατό ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του λευκάνθεμου

Συμβουλές για το χώμα: Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών, αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο έδαφος, καλά αποστραγγιζόμενο. Μειονέκτημα ότι δεν αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σε πολύ χαμηλές (-20 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται το λευκάνθεμο

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει κανονικά ποτίσματα και καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και πιο συχνό το καλοκαίρι (μέρα παρά μέρα).

Λίπασμα: Το λευκάνθεμο είναι φυτό με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1φορά άνοιξη και 1 φορά καλοκαίρι). Επίσης προσθέτουμε κόμποστ, όταν φυτεύουμε το φυτό την άνοιξη και προσθέτουμε το καλοκαίρι.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει πεταλούδες. Πολύ σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ασθένειες ή έντομα.

 

Κλάδεμα και περιποίηση του λευκάνθεμου

Η καλοκαιρινή μαργαρίτα χρειάζεται τσίμπημα των κορυφών, όταν το φυτό βρίσκεται σε ανάπτυξη κατά την άνοιξη, ώστε να βοηθηθεί η διακλάδωση και η περισσότερη ανθοφορία του. Το καθάρισμα και η αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων καθώς και το κλάδεμα των ώριμων ανθέων μέχρι την μέση του ανθικού στελέχους, ενθαρρύνουν το φυτό για μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη ανθοφορία .

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο λευκάνθεμο

Ο πλέον συνήθης τρόπος εύκολου πολλαπλασιασμού του φυτού είναι με σπόρο την άνοιξη. Επιβάλλεται ωστόσο η διαίρεση της τούφας των ριζών κάθε δύο ή τρία χρόνια προκειμένου να προκύψουν πιο εύρωστα φυτά,.

 

Φυτεύω λευκάνθεμο σε παρτέρια στον κήπο

Οι ψηλές ποικιλίες του λευκάνθεμου φυτεμένες τρεις ή τέσσερις μαζί, λόγω και της αντοχής τους στους ανέμους, είναι κατάλληλες για να συμπληρώνουν φυτικούς φράκτες και για ψηλές μπορντούρες.

Μπορούν επίσης να καλύπτουν ακαλαίσθητες επιφάνειες σε μάντρες και τοίχους Στον κήπο οι χαμηλές ποικιλίες μπορεί να φυτευτούν στο τελείωμα του ανθώνα ή να αποτελούν το κέντρο ενός ανθικού πλαισίου. Είναι όμορφο και διαρκεί πολύ στο βάζο ως κομμένο λουλούδι.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: