Κάμπια στο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι – Πιερίδα ή κάμπια του λάχανου (Large cabbage white)

 

Η πιερίδα του λάχανου ή κάμπια του λάχανου (Pieris brassicae) είναι έντομο που ανήκει στην οικογένεια των Λεπιδοπτέρων (Lepidoptera – πεταλούδες). Όπως σε όλα τα φυτοφάγα Λεπιδόπτερα η ζημιά στα φυτά προκαλείται από τα ανήλικα άτομα, τις κάμπιες, που με τα στοματικά τους μόρια (μασητικού τύπου) τρώνε την τρυφερή βλάστηση των φυτών (κυρίως Φύλλα και οφθαλμούς).

 

Τι είναι η κάμπια των λάχανων και πως την αναγνωρίζουμε;

Το έντομο έχει αρκετές γενιές το χρόνο. Το έντομο έχει 4 στάδια ανάπτυξης.(ωό → προνύμφη → νύμφη (λάρβα) → ακμαίο (ενήλικο άτομο).

Είναι ολιγόφαγο έντομο, δηλαδή επιλέγει συγκεκριμένα φυτικά είδη για να καταναλώσει τη τροφή του. Τα ενήλικα άτομα (πεταλούδες) γεννούν τα ωά τους στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε φυτά της οικογένειας Brassica (Σταυρανθών). Τα ωά είναι σε ομάδες, πολλά μαζί και έχουν κίτρινο χρώμα ενώ είναι όρθια τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι τοποθετήσεις των ωών της Πιερίδας είναι πολύ χαρακτηριστικά με γυμνό μάτι και θα πρέπει να αφαιρούνται με το χέρι όταν γίνονται αντιληπτά στον λαχανόκηπο. Στη συνέχεια από τα ωά βγαίνουν οι προνύμφες (ανήλικα άτομα). Οι κάμπιες (προνύμφες) αυτές είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτες. Έχουν μήκος περίπου 2,5-4,5 cm, χρώμα κιτρινωπό με μαύρες βούλες και γραμμές και έντονες τρίχες κατά μήκος του σώματος τους. Είναι πολύποδες (έχουν πόδια που είναι ευδιάκριτα) και τα στοματικά τους μόρια είναι μασητικού τύπου.

Τα ανήλικα άτομα είναι αυτά που δημιουργούν τη ζημιά στα σταυρανθή (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκι Βρυξελλών) καθώς κατατρώνε τα φύλλα τους, και γενικά όλα τα τρυφερά μέρη το φυτού. Σε έντονη προσβολή που σχετίζεται με αυξημένη πληθυσμιακή παρουσία ανήλικων ατόμων πιερίδας στα φυτά καθώς και με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να έχουμε πλήρη αποφύλλωση και καταστροφή της καλλιέργειας. Οι κάμπιες συνήθως βρίσκονται στο κάτω μέρος των φύλλων πολλές μαζί και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταστρέφουν ολοκληρωτικά το φύλλο αφήνοντας μόνο την κεντρική νεύρωση. Ύστερα από μερικές ημέρες η προνύμφη σταματάει να καταναλώνει τη φυλλική επιφάνεια των λαχανικών και περνάει στο στάδια της νύμφης, για να γίνει με τη σειρά της ακμαίο (πεταλούδα).

Τα ενήλικα άτομα είναι πεταλούδες με λευκά φτερά και μαύρες βούλες. Το μήκος του ανοίγματος των πτερυγίων τους είναι από 5,5 – 7 cm. Οι πεταλούδες δεν τρέφονται καταναλώνοντας φύλλα.

prasini-kampia-stavranthon

Ζημιά από κάμπια σε λάχανο

 

Τι ζημιά κάνει στα σταυρανθή λαχανικά (Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Λαχανάκι Βρυξελλών)

Η κάμπια των λάχανων τρώει όλα τα τρυφερά πράσινα μέρη των φυτών των Σταυρανθών, ξεκινώντας από τα φύλλα. Η ζημιά συχνά είναι τόσο έντονη που οι κάμπιες μπορεί να αφήνουν μόνο τα νεύρα από τα φύλλα και να έχουν φάει όλο το υπόλοιπο τμήμα του φυτού. Συχνά η προσβολή τους είναι έντονη με αποτέλεσμα τα φυτά να καταστρέφονται και να μην είναι παραγωγικά.

 

petalouda-pieris-stavranthon

Η ενήλικη πεταλούδα Pieris brassica

 

Ποια φυτά προσβάλλει;

Προσβάλει το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λαχανάκι Βρυξελλών, τη λαχανίδα και γενικά όλα τα σταυρανθή λαχανικά.

 

Αυγά πιερίδας σε μπρόκολο

Αυγά πιερίδας σε μπρόκολο

 

Πως αντιμετωπίζεται η κάμπια στο λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο;

Τα μέτρα που λαμβάνουμε υπόψη μας για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της πιερίδας από τα σταυρανθή λαχανικά μας χωρίζονται σε καλλιεργητικά και βιολογικά.

 

Στα καλλιεργητικά μέτρα θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

  • Καταστροφή των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου
  • Χρήση νυχτερινών φωτοπαγίδων
  • Καταστροφή των ζιζανίων δίπλα ή πολύ κοντά από τα λαχανικά
  • Αφαίρεση των αυγών και των προνυμφών από τα φύλλα των σταυρανθών, καθώς είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτα και εύκολα να απομακρυνθούν από τα φυτά

 

Βιολογική καταπολέμηση: Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί εχθροί δηλαδή άλλοι ζωντανοί οργανισμοί που σκοτώνουν την κάμπια των λαχανικών σε κάποια στάδια της ανάπτυξης τους. Οι φυσικοί εχθροί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πιερίδας του λάχανου, και των άλλων λεπιδόπτερων. Ορισμένοι από αυτούς είναι παρασιτοειδή του γένους Trichogramma και τα παρασιτοειδή υμενόπτερα Apanteles glomeratus, Pteromalus puparum, – καθώς και τα δίπτερα Compsilura concinata και Phryxe vulgaris,

Επιπλέον, υπάρχουν και εντομοπαθογόνοι ιοί που μπορούν να μειώσουν τους πληθυσμούς.

Τα πιο σημαντικά πάντως στη βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας του λάχανου είναι τα σκευάσματα του Βάκιλλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) που παρασιτούν στις προνύμφες και τις σκοτώνουν.

 

Στον οικιακό λαχανόκηπο η αντιμετώπιση της πιερίδας των Σταυρανθών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με τα προληπτικά καλλιεργητικά μέτρα και κυρίως με τη απομάκρυνση των ωών και των προνυμφών από τα φύλλα των σταυρανθών και μόνο αν χρειαστεί και με χρήση βιολογικών σκευασμάτων.

 

Κάμπια σε μπρόκολο

Κάμπιες στην πίσω επιφάνεια φύλλου σε μπρόκολο.