Η προσβολή του αλευρώδης των θερμοκηπίων είναι ένα συχνό πρόβλημα που παρατηρείτε σε θερμοκήπια αλλά και υπαίθριες καλλιέργειες σε λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά.
Επιστημονική ονομασία: Trialeurodes vaporariorum, Hemiptera
Άλλα ονόματα: Λευκή μύγα των θερμοκηπίων, Greenhouse whitefly
Υπάρχουν περισσότερα από 1200 είδη αλευρωδών με τα περισσότερα να ζουν στις τροπικές περιοχές και πολλά είδη στις εύκρατες.
Ο αλευρώδης είναι ημιμετάβολο έντομο δηλαδή δεν συμβαίνει πλήρης μεταμόρφωση του εντόμου μεταξύ των σταδίων ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα έχει 4 ατελή στάδια ανάπτυξης, το ακμαίο και το ωό. Το τέταρτο στάδιο είναι η pupa όπου από αυτό εξέρχεται το ακμαίο.
Παρόλο που η προσβολή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, από τα είδη που έχουν αναγνωριστεί λίγα είναι εχθροί των φυτών. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα:
- Bemisia tabaci,
- Trialeurodes vaporariorum (αλευρώδης των θερμοκηπίων),
- Dialeurodes citri,
- Parabemisi myrticar
- Aleurothrixus floccosus.
Ο αλευρώδης των θερμοκηπίων (Trialeurodes vaporariorum) είναι είδος κοσμοπολίτικο που προσβάλει πολλά είδη φυτών μεταξύ των οποίων τα περισσότερα λαχανικά και ανθοκομικά φυτά που καλλιεργούνται στο θερμοκήπιο όπως η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα και πολλά άλλα.
Βιολογικός κύκλος εντόμου
Στο στάδιο του ακμαίου (ενήλικο άτομο) φτάνει περίπου τα 2 mm σε μήκος και έχει 4 κάτασπρα πτερύγια. Με άλλα λόγια μοιάζει με μικρή λευκή μύγα αν και το πραγματικό του χρώμα είναι κίτρινο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα και οι πτέρυγες καλύπτονται από μια κηρώδη σκόνη. Η σκόνη αυτή εκκρίνεται αμέσως μετά την έξοδο του εντόμου από το νυμφικό στάδιο της pupa.
Πολλαπλασιάζεται παρθενογενετικά όπως και πάρα πολλά είδη εντόμων. Έτσι κάθε θηλυκό μπορεί να ωοτοκεί 80-150 ωά στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Επίσης μόνο η νύμφη πρώτου σταδίου είναι κινητή. Ενώ τα υπόλοιπα ατελή στάδια του αλευρώδη είναι ακίνητα πάνω στο φύλλο.
Στοματικά μόρια αλευρώδη: Τα νυμφικά στάδια του εντόμου έχουν νύσσοντος μυζητικού τύπου στοματικά μόρια κι έτσι μπορούν να τρυπούν τους φυτικούς ιστούς και να καταναλώνουν φυτικό χυμό.
Τι προβλήματα δημιουργεί ο αλευρώδης στα φυτά.
Τα προβλήματα στα φυτά δημιουργούνται από τα ατελή στάδια του εντόμου. Καθώς οι προνύμφες νύσσουν τους φυτικούς ιστούς μυζούν τους φυτικούς χυμούς. Επιπλέον οι προνύμφες προτιμούν κυρίως τα φύλλα και λιγότερο στους τρυφερούς βλαστούς.
Το αποτέλεσμα είναι να μειώνουν την παραγωγική δύναμη του φυτού και έτσι να το εξασθενούν. Παράλληλα μεταφέρουν ιώσεις στα φυτά που προσβάλλουν. Επιπλέον, με τα μελιτώδη εκκρίματα και τα εκδύματα τους (κατά την αλλαγή των νυμφικών σταδίων) λερώνουν έντονα τα φύλλα και προσελκύουν μύκητες όπως ο καπνώδης, που επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα.
Τα ωά του αλευρώδη είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλα τα γνωστά εντομοκτόνα. Βιολογική ή ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αλευρώδη στα θερμοκήπια είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο του πληθυσμού του εντόμου καθώς υπάρχουν πολλά αρπακτικά και παρασιτοειδή έντομα καθώς και εντομοπαθογόνοι μύκητες..
Ωφέλιμα έντομα, ακάρεα και μύκητες για τον έλεγχο του αλευρώδη.
Έντομα όπως το υμενοπτερο Encarsia formosa, τα αρπακτικά Macrolophus pygmaeus, Nesidiocoris tenuis και Orius insidiosus μπορούν να ρυθμίσουν με μεγάλη επιτυχία τον πληθυσμό του αλευρώδη μέσα στα θερμοκήπια. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν και τα αρπακτικά ακάρεα Phytoseiulus persimilis και ο εντομοπαθογόνος μύκητας Verticillium levanii.
Κίτρινες παγίδες εντόμων
Σε συνδυασμό επίσης με τη χρήση βιολογικών παραγόντων όπως τα ωφέλιμα έντομα και οι μύκητες χρησιμοποιούνται και οι χρωμοτροπικές παγίδες που έχουν ως βάση το κίτρινο. Οι παγίδες τοποθετούνται πάνω από τα φυτά και βοηθούν στον έλεγχο του πληθυσμού ή στην παρακολούθηση του ανάλογα με τον αριθμό των παγίδων που έχουν τοποθετηθεί.
Για την παρακολούθηση του πληθυσμού χρησιμοποιούνται μικρός αριθμός παγίδων 2 με 5 ανά στρέμμα ενώ για την καταπολέμηση και μείωση του πληθυσμού του αλευρώδη χρησιμοποιούνται μεγάλος αριθμός παγίδων με περίπου 100 παγίδες ανά στρέμμα.
Διαβάστε επίσης:
- Οι αφίδες που προσβάλλουν τα φυτά μας
- Εχθροί και ασθένειες φυτών
- Σαπούνι για τις αφίδες…
- Βασικές αρχές για τη βιολογική διαχείριση του κήπου σας
- Βιολογικές παγίδες για έντομα
- Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση στο Δάκο
- Βαμβακάδα ή ψύλλα στην ελιά
- Μυγάκια στο μπάνιο. Τι είναι και πως τα αντιμετωπίζουμε.
Leave A Comment