Το ωΐδιο στη μηλιά προσβάλει σχεδόν όλα τα τμήματα του φυτού. Προσβάλλει τα φύλλα, τους οφθαλμούς, τους νέους βλαστούς, τα άνθη και τους καρπούς (μήλα).

Το ωΐδιο είναι μια πολύ συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει όλα τα υπέργεια μέρη της μηλιάς με ποιο χαρακτηριστικά συμπτώματα στα φύλλα και τους καρπούς.

Η τέλεια μορφή του μύκητα είναι το Podosphaera leucotricha και η ατελής μορφή του το Oidium farinosum.

Έτσι η προσβολή στα φύλλα της μηλιάς τα κάνει να γίνονται καχεκτικά και να συστρέφονται προς τα μέσα. Η εικόνα αυτή οφείλετε στο μυκήλιο που δημιουργεί ο μύκητας και το οποίο εμφανίζεται ως μια λεία αλευρώδη εξάνθηση. Επίσης τα άνθη με τη σειρά τους όταν προσβάλλονται ξεραίνονται και πέφτουν.

Ομοίως οι καρποί της μηλιάς προσβάλλονται από πολύ νωρίς με αποτέλεσμα ο φλοιός του μικρού μήλου να σκληραίνει και να συρρικνώνεται. Πάνω στον καρπό αναπτύσσεται το μυκήλιο και η όψη του καρπού αποκτά σκούρο χρώμα με νηματοειδείς λεπτές γραμμές.

Το ωίδιο της μηλιάς είναι υποχρεωτικό παράσιτο και παρουσιάζει εξωκυτταρική ανάπτυξη. Για να μπορεί να μεγαλώνει το μυκήλιο του και να επωφελείται των φυτικών ιστών αναπτύσσει εξειδικευμένα εξαρτήματα που ονομάζονται μυζητήρες.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι αναπτύσσονται τα κονίδια (αγενής αναπαραγωγικοί σχηματισμοί) που μέσω αυτών πολλαπλασιάζεται και διασπείρεται ο μύκητας, ενώ στο τέλος καλοκαιριού σχηματίζονται τα εγγενή σπόρια του μύκητα εντός ειδικών κατασκευών που ονομάζονται κλειστοθήκια.

Στη συνέχεια ο μύκητας διαχειμάζει ως μυκήλιο στη βάση των οφθαλμών (λέπια).

 

Ωΐδιο στη μηλιά

 

Πως γίνεται η αντιμετώπιση στο ωΐδιο στη μηλιά

Το ωίδιο της μηλιάς αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα. Υπάρχουν μυκητοκτόνα που περιορίζουν την προσβολή έστω για ένα διάστημα ωστόσο δύσκολα γίνεται ολοκληρωτική αντιμετώπιση.

Έτσι στη διαχείριση της καλλιέργειας της μηλιάς ή ακόμα και σε έναν μικρό οικιακό αγρό ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόληψη. Πρώτων πρέπει να αφαιρούνται άμεσα και να καταστρέφονται (με απομάκρυνση και καύση) τα προσβεβλημένα κλαδιά από ωΐδιο. Στη συνέχεια χρειάζεται να απολυμαίνονται τα κλαδευτικά εργαλεία (πριόνια και ψαλίδια κλαδέματος) κατά το κλάδεμα από δένδρο σε δένδρο.

 

Διαβάστε επίσης: