Με ποιους τρόπους μπορείτε να απομακρύνετε τα σαλιγκάρια από τα φυτά σας.

Λίγα λόγια για τα σαλιγκάρια.

Τα σαλιγκάρια είναι ζωικοί οργανισμοί που ταξινομούνται στα γαστερόποδα μαλάκια. Ανήκουν στην οικογένεια Helicidae. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σαλιγκάρι δεν φεύγει ποτέ από το όστρακο του.

Είναι φυτοφάγοι οργανισμοί που τρώνε φύλλα και τρυφερούς βλαστούς. Έχουν έρπουσα κινηση που διευκολύνεται αφήνοντας βλέννα που κολλάει στην επιφάνεια του εδάφους και βοηθάει τα σαλιγκάρια να κινηθούν ευκολότερα ή να ανέβουν σε κορμούς ή τοίχους. Τα σαλιγκάρια κινούνται πολύ αργά με ταχύτητα 100 m την ώρα.

Σαν οργανισμοί είναι ερμαφρόδιτα (κάθε άτομο φέρει αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα) όχι όμως αυτογονιμοποιούμενα. Όταν έρθει η περίοδος της αναπαραγωγής τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν και ανταλλάσσουν τα γεννητικά τους προϊόντα. Αυτό συμβαίνει στο τέλος άνοιξης και αρχές καλοκαιριού (Μάιος – Ιούνιος). Στα μέσα του καλοκαιριού κάθε σαλιγκάρι τοποθετεί κατά μέσο όρο 60 με 80 αυγά στο χώμα σε μικρές λακκούβες στο χώμα.

Τα σαλιγκάρια πέφτουν σε χειμερία νάρκη έως τις αρχές της άνοιξης σε προστατευμένα σημεία σε μικρές λακκούβες που φτιάχνουν στο έδαφος.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι κυρίως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας τα σαλιγκάρια πηγαίνουν να αναζητήσουν την τροφή τους αργά το απόγευμα ή το βράδυ ή μετά από βροχή.

Φυσικοί εχθροί του σαλιγκαριού είναι τα σκαθάρια, οι βάτραχοι και ορισμένα πτηνά.

Από το πιο γνωστά είδη είναι το κοινό σαλιγκάρι Helix pomatia.

 

Γιατί να τα απομακρύνουμε τα σαλιγκάρια από τα φυτά μας

Τόσο τα σαλιγκάρια όσο και οι γυμνοσάλιαγκες ανεβαίνουν πάνω στα φυτά και κατατρώνε τα φύλλα μειώνοντας σημαντικά τη φυλλική επιφάνεια των φυτών τόσο των λαχανικών όσο και άλλων καλλωπιστικών θάμνων και δέντρων.

Ειδικότερα στα φυλλώδη λαχανικά τα σαλιγκάρια δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν μέχρι και ολική καταστροφή των φυτών όταν ο πληθυσμός τους είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Πότε εμφανίζονται τα σαλιγκάρια στον κήπο

τόσο τα σαλιγκάρια όσο και οι γυμνοσάλιαγκες εμφανίζονται στο λαχανόκηπο και στον κήπο όταν υπάρχει αυξημένη εδαφική υγρασία όπως ύστερα από βροχή ή κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι και είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Το υγρό έδαφος βοηθάει τα σαλιγκάρια να βαδίσουν πιο εύκολα και να φτάσουν στη λεία τους.

Στάχτη για τα σαλιγκάρια

8 τρόποι για να απωθήσετε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες από τα φυτά.

 1. Στα σαλιγκάρια και στους γυμνοσάλιαγκες δεν αρέσει να σέρνονται πάνω σε ξερά σκονισμένα υλικά όπως είναι η στάχτη, το πριονίδι, το χαλίκι και η γη διατόμων. Επομένως, καλύπτουμε περιμετρικά από τη βάση των δένδρων ή άλλων φυτών τέτοια υλικά ώστε να αποτρέψουμε τα σαλιγκάρια να φτάσουν σε αυτά.
 2. Τα άλατα epson (άλατα μαγνησίου) εάν διασκορπιστούν γύρω από τη βάση του φυτού βοηθούν στην απομάκρυνση των σαλιγκαριών και επίσης βελτιώνουν και την έλλειψη μαγνησίου στα φυτά.
 3. Έχει επίσης φανεί ότι προϊόντα όπως το ξύδι είναι ένα καλό συστατικό για ψεκασμό της φυλλικής επιφάνειας οι γύρω από τη βάση του φυτού ώστε να απομακρυνθούν τα σαλιγκάρια. Παρόμοια αποτελέσματα έχει και ο διασκορπισμός αλατιού γύρω από τα φυτά.
 4. Επιπλέον συλλέξτε τρίχες από τα κατοικίδια σας και βάλτε τα γύρω από τα φυτά. Έχει φανεί ότι δυσκολεύουν ή και απωθούν τελείως τα σαλιγκάρια να περάσουν από εκείνα τα σημεία.
 5. Έχει φανεί ότι υπάρχουν διάφορα φυτά που απωθούν τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες. Ορισμένα από αυτά είναι ο μάραθος, το σχοινόπρασο, το σκόρδο, η μέντα και το γεράνι.
 6. Στον κήπο μπορείτε να φτιάξετε γύρω από τα φυτά όπου είναι δυνατόν πέτρινα διαχωριστικά ώστε να από κόψετε τη διαδρομή των σαλιγκαριών προς τα φυτά.
 7. Βάλτε αλουμινόχαρτο στον βλαστό ή κορμό του φυτού ώστε να αποτρέψετε τα σαλιγκάρια να ανεβούν προς τα πάνω. Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στα λαχανικά φυτά όπως η ντομάτα, μελιτζάνα και πιπεριά.
 8. Άλλος ένα κολπάκι που γίνεται στις πλαστικές γλάστρες είναι να βάλετε βαζελίνη στη βάση και στην κορυφή της γλάστρας ώστε με αυτό τον τρόπο τα σαλιγκάρια να γλιστρούν και να μη μπορούν να περάσουν μέσα στη γλάστρα.

3 Αυτοσχέδιες παγίδες και φυσικά “ματζούνια” για απομάκρυνση των σαλιγκαριών από τα φυτά.

 1. Μία αυτοσχέδια παγίδα για σαλιγκάρια μπορεί να γίνει με ένα ρηχό μπολ που θα το γεμίσετε με μπύρα και θα το αφήσετε όλη τη νύχτα σε σημεία που έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν αρκετά σαλιγκάρια. Τα σαλιγκάρια όσο και οι γυμνοσάλιαγκες προσελκύονται από την μπύρα.
 2. Μία άλλη αυτοσχέδια παγίδα κυρίως για γυμνοσάλιαγκες μπορεί να παρασκευαστεί με ένα μέρος αμμωνία και τρία μέρη νερού.
 3. Εάν θέλετε να μαζέψετε τους γυμνοσάλιαγκες η σαλιγκάρια σε κάποιο σημείο συγκεκριμένο στον κήπο τότε μπορείτε να βάλετε κομμένα γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ προσελκύει τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες ενώ μετά μπορείτε να τα μαζέψετε όλα μαζί και να τα ρίξετε στον κάδο κομποστοποίησης.

 

Διαβάστε επίσης: