Καλλωπιστικό φυτό κοράλι (Russelia juncea, Plantaginaceae)

 

Το καλλωπιστικό φυτό κοράλι αυτό το υπέροχο και αγαπημένο φυτό, είναι ημιαειθαλές, πολυετές και ποώδης καλλωπιστικός θάμνος, με κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Στις χώρες απ’ όπου κατάγεται, Μεξικό – Γουατεμάλα μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2,5 έως 3,00 μέτρα και πλάτος το 1,50 έως 2,00 μέτρα, ενώ στην Ελλάδα και με ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας δεν ξεπερνά το 1,50 έως 2,00 μέτρα ύψος και 1,00 – 1,30 μέτρα πλάτος.

Το κοράλι έχει μακριά, λεπτά, βελονοειδή, πράσινα φύλλα τα οποία δεν διατηρούνται όλα το χειμώνα. Στην ανθοφορία του το φυτό γεμίζει με πάρα πολλά όμορφα σωληνοειδή άνθη τα οποία προσελκύουν έντομα (μέλισσες, πεταλούδες) που απομυζούν τους χυμούς τους. Ανθοφορεί την άνοιξη από Μάρτιο και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο Οκτώβριο – Νοέμβριο. Το χρώμα των ανθέων του ποικίλει από κόκκινα – κοραλλί χρώμα, λευκοκίτρινα, ροζ, και πορτοκαλί. Το πιο συχνό χρώμα ανθέων που συναντάμε, είναι το κόκκινο-κοραλλί.

Το κοράλι είναι πολύ ανθεκτικό σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να ξεραθεί το φυτό, ωστόσο θα ξαναφυτρώσει πολύ γρήγορα. Σε περιοχές με πολύ κρύο το χειμώνα, μπορούμε να κόψουμε τα φυτό κοντά στη βάση του και να καλύψουμε με κόμποστ ή κοπριά ώστε να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα.

Το κοράλι προτιμά τα γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από έντονους ανέμους ή παγετούς. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα από άνοιξη και πιο συχνά το καλοκαίρι, με μικρή ποσότητα νερού ώστε το χώμα του να παραμένει υγρό.

Χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα όταν αρχίζει η Άνοιξη προκειμένου να διατηρηθεί το επιθυμητό σχήμα. Στη διάρκεια της ανθοφορίας του, απομακρύνουμε παλαιότερα λουλούδια ώστε να βοηθήσουμε το κοράλι να ανθίσει περισσότερο.

Ο πολλαπλασιασμός στο κοράλι γίνεται με μοσχεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς και με διαίρεση των ριζών του κατά τους μήνες της άνοιξης.

Η λίπανση στο κοράλι γίνεται την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού με βιολογικό λίπασμα ειδικό για καλλωπιστικά φυτά και για ανθοφόρους θάμνους.

Το κοράλι έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και το χρησιμοποιούμε για το χρώμα και το ιδιαίτερο σχήμα του, φυτεμένο τόσο σε διάφορα σημεία του κήπου όσο και σε μεσαίες και μεγάλες γλάστρες, στο μπαλκόνι και τη βεράντα.