Το κινέζικο γαρίφαλο είναι ένα είδος καλλωπιστικού γαρίφαλου που φυτεύεται σε παρτέρια, ζαρντινιέρες και γλάστρες δημιουργώντας μαζί με άλλα ανθισμένα φυτά όμορφα σημεία σε έναν κήπο ή στη βεράντα.

Το κινέζικο Γαρίφαλο (Dianthus barbatus, Caryophyllaceae) είναι ένα πολύ όμορφο ανθοφόρο φυτό με εντυπωσιακή καλοκαιρινή και φθινοπωρινή ανθοφορία. To Dianthus barbatus ανήκει στην οικογένεια Caryophyllaceae. Είναι γένος είκοσι και πλέον πολυετών ειδών. Παρά την ονομασία του, που πιθανώς να μας οδηγεί στον τόπο καταγωγής, εντούτοις το κινέζικο γαρίφαλο είναι ενδημικό και της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Έχει ανιχνευτεί από τα Πυρηναία μέχρι τα Βαλκάνια. Είναι φυτό που φυτεύεται σε παρτέρια και μπορντούρες ή μεμονωμένο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, ακόμη και σε βραχόκηπους.

Βοτανική ταξινόμηση: Ανήκει στην οικογένεια Caryophyllaceae και περιλαμβάνει πάνω από είκοσι πολυετή φυτά.

Καταγωγή: Κατάγεται από τη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια και από τη βόριο-ανατολική Κίνα και τη νότιο-ανατολική Ρωσία.

Κοινά ονόματα: Το κινέζικο γαρίφαλο αναφέρεται και ως κλάρκια (αν και η κλάρκια είναι άλλο καλλωπιστικό ανθοφόρο φυτό), ως αγριογαρίφαλο και ως γαρίφαλο των ποιητών.

Τοξικότητα: Δεν παρουσιάζει τοξικότητα σε ανθρώπους και οικόσιτα. Αντίθετα τα λουλούδια τους είναι εδώδιμα στην ανατολική Ασία και μπορεί να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του κινέζικου γαρίφαλου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το κινέζικο γαρίφαλο είναι σχετικά χαμηλό φυτό, με ύψος 30 – 55 cm και το ίδιο περίπου πλάτος. Είναι πολυετές φυτό αλλά συνήθως στον κήπο χρησιμοποιείται σαν ετήσιο.

Φύλλα: Το κινέζικο γαρίφαλο έχει μικρά, σκούρα πράσινα και γυαλιστερά φύλλα, σε κάποιες ποικιλίες και γλαυκά μπλέ, τα οποία σε περίοδο έντονης ανθοφορίας καλύπτονται σχεδόν ολόκληρα με τα πυκνά άνθη του.

Άνθη: Από τριάντα μέχρι και πενήντα άνθη μαζί σχηματίζουν μια εντυπωσιακή ταξιανθία με φωτεινά χρώματα. Κάθε άνθος αποτελείται από 5 πέταλα τα οποία εμφανίζουν οδοντωτές άκρες. Τα χρώματά τους είναι λευκά, ροζ, κόκκινα, μωβ και άλλα.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα όχι πολύ όμως βαθύ που βοηθά στην καλή ανάπτυξη του φυτού.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη Κινέζικου γαρίφαλου

Σπορά στον κήπο: Η σπορά του μπορεί να γίνεται από το Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο. Σπανιότερα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μάιου. Τα σπόρια μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο χώρο ανάπτυξης των φυτών με την προσθήκη κομποστ, αλλά πιο σύνηθες είναι να χρησιμοποιηθούν σπορεία.

Ανθοφορία: Το φυτό ανθοφορεί συνεχώς από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο.

Κατάλληλο χώμα: Το φυτό χρειάζεται πλούσιο και αφράτο χώμα, καλά αποστραγγιζόμενο. Αναπτύσσεται καλά και σε αργιλώδη, ελαφρώς αλκαλικά εδάφη. Είναι φυτό που αντέχει σε θαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει μέτριο ως κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ημισκιά αλλά και στον ήλιο.

Θερμοκρασία: Αντέχει μέτρια τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ έχει καλή αντοχή σε χαμηλές (-5 ΄έως 35 βαθμούς Κελσίου)

 

Φροντίδες για το κινέζικο γαρίφαλο:

Πότισμα: Το φυτό χρειάζεται μέτρια ποτίσματα (δυο φορές την άνοιξή και μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι). Το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται πολύ καλά γιατί σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται σάπισμα των ριζών.

Λίπασμα: Η λίπανση κάθε 10 ημέρες, με ειδικό οργανικό υδατοδιαλυτό λίπασμα, θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη του φυτού και τη απρόσκοπτη ανθοφορία του. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ στη βάση του φυτού την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Κλάδεμα και περιποίηση του κινέζικου γαρίφαλου: Πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και τα υπερώριμα άνθη του. Την Άνοιξη χρειάζεται χαμηλό κλάδεμα για να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο κινέζικο γαρίφαλο.

Ο Πολλαπλασιασμός συνήθως γίνεται με σπόρους, όμως πολλές φορές γίνεται και με μοσχεύματα, ή με διαίρεση των ριζών. Στο έδαφος τα φυτά πολλαπλασιάζονται με τους δικούς τους σπόρους που πέφτουν από τα υπερώριμα άνθη τους.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα έντομα. Είναι όμως ευάλωτα στο μύκητα του γένους Fusarium Το φυτό κινδυνεύει πιο πολύ από υπερβολική υγρασία, όπου σαπίζει ο κεντρικός βλαστός και το σύνολο των ριζωμάτων του, και από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού άνω των 35 βαθμών κελσίου, όπου σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να προστατεύεται.

 

Το κινέζικο γαρίφαλο στη διακόσμηση

Μαζί με άλλα δημοφιλή φυτά, όπως ο άλυσος, η φελίτσια, η αουβρέτια κ.λ.π φυτεύεται στην πρώτη σειρά του ανθώνα και δημιουργεί πολύχρωμες εντυπωσιακά τοπία.

Διακοσμητική αξία: Το κινέζικο γαρίφαλο είναι ιδιαίτερα όμορφο σε βραχόκηπους, σε μπορντούρες και παρτέρια με κλίση. Εντυπωσιάζει και μόνο του, φυτεμένο σε πήλινες γλάστρες και ζαρντινιέρες (χρησιμοποιώντας απαραίτητα περλίτη για καλή αποστράγγιση), διακοσμώντας χώρους στη βεράντα και στον κήπο.

 

Διαβάστε επίσης: