Το Gold crest (γκολντ κρεστ) ή αλλιώς λεμονοκυπάρισσο είναι ποικιλία κυπαρισσιού. Το όνομα του οφείλεται στο πραγματικά εντυπωσιακό φύλλωμα του και στο άρωμα λεμονιού που αναδύεται όταν τριφτούν ελαφρά με το χέρι.

Η φύτευση του στον κήπου συχνά δεν είναι και η πιο εύκολη ιδιαίτερα σε θερμές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στο κήπο σε κατάλληλα σημεία μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 10 μέτρα. Αν φυτευτεί είτε σε γλάστρα είτε στο χώμα μπαίνει σε σημείο που προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους.

Είναι όμως ιδανικό φυτό για εσωτερικούς χώρους ή μια ιδιαίτερη πρόταση για δώρο. Με την κατάλληλη διακόσμηση το Gold Crest μόνο του ή μέσα σε σύνθεση αποτελεί το τέλειο δώρο για μια επίσκεψη, τις μέρες των εορτών. Έχει συνδυαστεί με την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Συμβουλές για να διατηρήσετε το Gold crest σας σε εσωτερικό χώρο.

  • Σαν φυτό εσωτερικού χώρου θέλει τακτικό πότισμα, αλλά όχι υπερβολικό.
  • Λίπανση ανά 20-30 ημέρες με ένα πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα που προστίθεται με το πότισμα.
  • Προσοχή το καλοκαίρι, διότι μπορεί να ξεραθεί εύκολα είτε από τις υψηλές θερμοκρασίες είτε από το λίγο νερό.
  • Το χειμώνα δεν τοποθετείται σε σημεία όπου υπάρχει ρεύμα αέρα.
  • Είναι καλό να ψεκάζονται τα φύλλα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έστω μια φορά την εβδομάδα.
  • Μεταφυτέψτε όταν χρειάζεται σε μεγαλύτερη γλάστρα και πάντα χρησιμοποιήστε χαλίκι για καλή αποστράγγιση και κατάλληλο μείγμα χώματος ώστε να μην κρατάει πολύ υγρασία. Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται την άνοιξη.
  • Κλάδεμα δεν χρειάζεται. Εάν θέλετε να έχετε πιο ομοιόμορφη κόμη στο φυτό, τότε με ένα ψαλίδι κλαδέματος ψαλιδίστε ελαφρά την κόμη του περιμετρικά μέχρι 1-1,5 cm.
  • Συχνά προσβάλλεται από έντομα αλλά και μύκητες που προκαλούν ξήρανση του φυτού. Είναι γενικά ευαίσθητο καλλωπιστικό φυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.
  • Αποτελεί ιδανική πρόταση για δώρο, ιδιαίτερα αν στολιστεί κατάλληλα.

 

Στο φυτώριο “ΦΥΣΗ”, στο Χαλάνδρι θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας Gold Crest με κατάλληλη συσκευασία και design για δώρο καθώς και μεγαλύτερα φυτά για τον κήπο και τη βεράντα σας. Μια επίσκεψη στο φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι, θα σας ανταμείψει! Οι γεωπόνοι και το προσωπικό του καταστήματος μας είναι πάντα στην ευχάριστη διάθεση να σας εξυπηρετήσουν και να σας συμβουλέψουν για τα φυτά του κήπου και της βεράντα σας!

fisi.gr