Ο ευκάλυπτος είναι μεγάλο δέντρο που φυτεύεται συνήθως σε πάρκα. Από τα φύλλα του εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές.

 

Βοτανική ταξινόμηση: Είναι το είδος Eucalyptus globulus της οικογένειας Myrtaceae. Στη οικογένεια Myrtaceae ταξινομούνται σχεδόν 6000 είδη σε περισσότερα από 130 γένη φυτών. Όλα τα φυτά της οικογένειας των Μυρτοειδών περιέχουν αιθέρια έλαια. Το γένος Eucalyptus περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο βοτανολόγο Charles Louis L’Héritier de Brutelle.

Σημαντικές ποικιλίες: υπάρχουν διάφορα είδη. Ορισμένα από αυτά έχουν πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό χρώμα στα φύλλα

Καταγωγή: Από την Αυστραλία.

Τοξικότητα: Τα φύλλα του ευκάλυπτου είναι τοξικά στα κατοικίδια ζώα και εάν καταποθούν μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, και αδυναμία.

Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και φύλλα ως βότανο

Τα αιθέρια έλαια του ευκάλυπτου που βγαίνουν από τα φύλλα του δέντρου παρουσιάζουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και εφαρμόζονται ευρέως στον τομέα της ιατρικής, των τροφίμων και της χημικής βιομηχανίας. Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι επίσης ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό.

Ο ευκάλυπτος παγκοσμίως χρησιμοποιείται για παραγωγή ξυλείας και χαρτοπολτού, για παραγωγή αιθέριων ελαίων, ενώ θεωρείται μελισσοτροφικό και φαρμακευτικό φυτό.

Τα φύλλα του γίνονται τσάι όπως είναι χλωρά ή αποξηραμένα. Έχει φανεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σε βακτηριακές λοιμώξεις Escherichia coli and Candida albicans.

Είναι χαλαρωτικό και αποβάλλει το άγχος και το στρες της έντονης ημέρας

Λειτουργεί ως αποχρεμπτικό και βοηθάει στην καλή αναπνοή ενώ έχει και αντιφλεγμονώδης δράση. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει το διαβήτη.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του ευκάλυπτου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι μεγάλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη.

Φύλλα: Είναι λογχοειδή, απλά, μακρόστενα έως και 20 εκατοστά. Θεωρούνται φαρμακευτικά

Κορμός – κλαδιά: Ο κορμός του ευκάλυπτου είναι χαρακτηριστικός λευκόφαιος με κηλίδες που αποφλοιώνεται κατά λωρίδες.

Τα κλαδιά του είναι ευαίσθητα στον πολύ αέρα και σπάνε εύκολα για αυτό το λόγο και χρειάζεται προσοχή όταν φυσάει αρκετά.

Μάλιστα, το χαρακτηριστικό αυτό πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη κατά την επιλογή του σημείου φύτευσης του ευκάλυπτου.

Άνθη-Καρποί: Τα άνθη στον ευκάλυπτο εμφανίζονται από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Το χρώμα τους είναι λευκό με μη σημαντική καλλωπιστική αξία. Οι καρποί του ευκάλυπτου εμφανίζονται αργότερα στο δέντρο και παραμένουν για αρκετό καιρό.

Ρίζες: Οι ρίζες του ευκάλυπτου φτάνουν σε βάθος 1,5 με 2 μέτρα. Στα μεγάλα δέντρα οι ρίζες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα γύρω από τη βάση του φυτού σηκώνοντας πλάκες που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε ένα πάρκο ή σε έναν μεγάλο κήπο.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του δέντρου

Ρυθμός ανάπτυξης: Γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης

Φως: Θέλει φωτεινά ηλιόλουστα σημεία

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από -10οC.

Έδαφος – Χώμα: Δεν έχει προτίμηση σε τύπο εδάφους. Αναπτύσσεται πολύ καλά σε όλα τα εδάφη

Υγρασία – Πότισμα: Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στον ζεστό αέρα.

 

Φροντίδες που χρειάζεται ο ευκάλυπτος

Λίπασμα: Δεν χρειάζεται λίπασμα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ίσως χρειαστεί λίπασμα γενικής χρήσης σε κοκκώδη μορφή (αργής αποδέσμευσης) σε συχνότητα μία ή δύο φορές το χρόνο.

Πότισμα: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του το δέντρο θέλει πιο συχνά ποτίσματα. Όσο μεγαλώνει δεν χρειάζεται συχνά πότισμα.

Προβλήματα, ασθένειες και έντομα: Δεν επηρεάζεται η ανάπτυξη του δέντρου από έντομα ή ασθένειες

Κλάδεμα και περιποίηση του ευκάλυπτου: Συνήθως δεν κλαδεύεται. Στα πάρκα θα πρέπει να ελέγχονται τα κλαδιά του δέντρου και να αφαιρούνται τα γερασμένα ή αυτά που έχουν ραγίσει ή είναι έτοιμα να σπάσουν.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στον ευκάλυπτο

Ο ευκάλυπτος πολλαπλασιάζεται με το σπόρο του κατά την περίοδο της άνοιξης.

 

Ο ευκάλυπτος σε πάρκα και κήπους

Ο ευκάλυπτος είναι μεγάλο δέντρο που δεν φυτεύεται συχνά σε κήπο. Συνήθως όταν το βρίσκουμε σε κήπους θα προϋπήρχε του κήπου και της κατοικία.

Χρησιμοποιείται στην παρκοτεχνία λόγω της εύκολης καλλιέργειας του και της γρήγορης ανάπτυξης του.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο που θα τοποθετηθεί καθώς τα κλαδιά του ευκάλυπτου σπάνε εύκολα με τον έντονο αέρα και μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα.

 

Διαβάστε επίσης: