Η ζέρμπερα (Gerbera sp., Compositae) είναι πολυετές ποώδες φυτό ιδιαίτερα δημοφιλές για τα μεγάλα, χρωματιστά άνθη του, που μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας. Κατάγεται από την Ασία, την Αφρική και τη Μαγαδασκάρη και στη χώρα μας καλλιεργείται στους κήπους σαν ετήσιο φυτό, καθώς δεν αντέχει στις συνθήκες του χειμώνα. Σε παραγωγική κλίμακα, οι ζέρμπερες καλλιεργούνται σε θερμοκήπια για την παραγωγή κομμένου λουλουδιού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν φυτά εσωτερικού χώρου. Το γένος Gerbera περιλαμβάνει περίπου 70 είδη φυτών. Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει αναπτυχθεί για το φυτό αυτό, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300 ποικιλίες. Το πιο γνωστό είδος ζέρμπερας στη χώρα μας είναι το G. jamesonii.

Ζέρμπερες σε παρτέρι

Το φυτό ζέρμπερα

Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, η ζέρμπερα έχει ύψος 25-65 cm και διάμετρο 25-35 cm. Έχει χοντρές και σαρκώδεις ρίζες από όπου αναπτύσσονται τα φύλλα και τα στελέχη των ανθέων. Τα φύλλα είναι μεγάλα, πλατιά, με 15-30 cm μήκος, σκούρο πράσινο χρώμα και μη ομαλή περιφέρεια. Από το κέντρο των φύλλων, αναπτύσσεται ισχυρό ανθικό στέλεχος μήκους 25-100 cm. Τα άνθη βρίσκονται στην άκρη του στελέχους και όπως σε όλα τα Compositae είναι σύνθετα και ονομάζονται κεφάλια. Στην πραγματικότητα αυτά που μοιάζουν με πέταλα στην περιφέρεια του κεφαλιού είναι θηλυκά ανθίδια και εκείνα στο κέντρο είναι ερμαφρόδιτα. Τα κεφάλια έχουν διάμετρο 5-15 cm και διάφορα χρώματα όπως κόκκινο, ροζ, φούξια, κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό. Ακόμα έχουν δημιουργηθεί νέα υβρίδια με μοβ και βιολετί χρώμα. Η άνθιση ξεκινάει από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Οι πάρα πολλές ποικιλίες ομαδοποιούνται σε αυτές με μονά, διπλά ή ημίδιπλα άνθη και σε αυτές με σκούρο κέντρο κεφαλής.

Φροντίδες της ζέρμπερας

Η ζέρμπερα υποφέρει στα φτωχά εδάφη και είναι ευαίσθητη στην πολύ υγρασία. Έτσι για να αναπτυχθεί σωστά απαιτεί γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με compost είναι απαραίτητος πριν από τη φύτευση της ζέρμπερας. Γενικά προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, ενώ ιδανική θέση θα ήταν εκείνη που θα εξασφάλιζε στο φυτό έντονο ηλιακό φως για λίγες ώρες. Η ζέρμπερα είναι ευαίσθητο φυτό σε ότι αφορά τη θερμοκρασία. Αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασίες 20-24οC, αλλά όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 12 ή ανέβει πάνω από τους 30 οC σταματάει η ανάπτυξή της. Η ζέρμπερα απαιτεί πολύ συχνά ποτίσματα και τακτικές λιπάνσεις. Κατά το πότισμα δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα της. Για τη δημιουργία παρτεριών, φυτεύεται σε αποστάσεις 25-35 cm ανάλογα με την ποικιλία.

Ζέρμπερες σε γλάστρα

Πολλαπλασιασμός της ζέρμπερας

Πολλαπλασιάζετε με σπόρο ή με διαίρεση του φυτού την άνοιξη. Η σπορά γίνεται σε μικρά δοχεία που τοποθετούνται σε εσωτερικό χώρο με θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 20οC. Τον Απρίλιο-Μάιο τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στον κήπο. Ο σπόρος χάνει γρήγορα τη βλαστική του ικανότητα. Με διαίρεση μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι ζέρμπερες που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο ή προφυλαγμένη θέση στον κήπο, καθώς σπάνια επιβιώνουν σε εξωτερικό χώρο το χειμώνα.

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τη ζέρμπερα

Η ζέρμπερα είναι πολύ ευαίσθητο φυτό στις προσβολές από έντομα και μύκητες. Προσβάλλεται πολύ συχνά από μύκητες που προκαλούν σήψη του στελέχους όπως ο βοτρύτης (Botrytis cinerea) και σάπισμα του λαιμού (Phytophthora sp). Επιπλέον, τα φύλλα και τα στελέχη προσβάλλονται συχνά και από ωίδιο. Αρκετοί νηματώδεις σκώληκες και έντομα του εδάφους προσβάλουν το ριζικό σύστημα. Προληπτικά πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού και να μην βρέχονται τα φύλλα κατά το πότισμα.

Η ζέρμπερα διατηρείται στο ανθοδοχείο για 5-10 ημέρες. Σε μη εμπορική κλίμακα, τα άνθη πρέπει να κόβονται όταν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Στα ανθοπωλεία τα κομμένα λουλούδια της ζέρμπερας διατηρούνται στους 4οC για μία εβδομάδα περίπου. Ωστόσο κάθε μέρα, σε αυτές τις συνθήκες, η διάρκεια ζωής της ζέρμπερας στο ανθοδοχείο μειώνεται κατά 10%!

΄Φύτευση ζέρμπερας στον κήπο

  • Κατάλληλο φυτό για τη δημιουργία ανθισμένων παρτεριών
  • Φυτεμένο σε φυτοδοχεία διακοσμεί μπαλκόνια, βεράντες και εσωτερικούς χώρους
  • Οι χαμηλές ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν σε διάφορες θέσεις του βραχόκηπου
  • Οι ψηλές ποικιλίες φυτεύονται στην τελευταία σειρά των ανθώνων
  • Ιδανικό φυτό για ανθικές συνθέσεις καθώς τα λουλούδια του διατηρούνται αρκετό καιρό στο ανθοδοχείο