Η διμορφοθήκη είναι πολυετές ποώδες φυτό με υπέροχα άνθη (μαργαρίτες) που κάνουν την εμφάνιση τους την άνοιξη και διαρκούν ολόκληρο το καλοκαίρι.

Η καταγωγή της διμορφοθήκης (Dimorphotheca aurantiaca, Compositae) είναι από τις περιοχές της νότιας Αφρικής. Ανήκει στην οικογένεια Compositae, στην οποία ανήκουν όλα τα φυτά που σχηματίζουν άνθη τύπου μαργαρίτας. Περισσότερα από 27.500 είδη κατατάσσονται στην οικογένεια αυτή εκ των οποίων και πάρα πολλά καλλωπιστικά φυτά, όπως το αγήρατο, τα χρυσάνθεμα, ο ηλίανθος, η ντάλια και η ζίννια καθώς και διάφορα λαχανικά ή αρωματικά φυτά όπως η αγκινάρα και το χαμομήλι,  Στο γένος Dimorphotheca ταξινομούνται περίπου 10 είδη φυτών, τα περισσότερα με καλλωπιστική αξία. Εξαιτίας της εύκολης ανάπτυξης της, χωρίς πολλές φροντίδες καθώς και των πολύ όμορφων ανθέων του, η διμορφοθήκη καλλιεργείται συχνότατα σε κήπους, πάρκα, βεράντες ή μπαλκόνια.

Διμορφοθήκη, Dimorphotheca aurantiaca, Compositae

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το φυτό εμφανίζει περισσότερο έρπουσα ανάπτυξη και το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 30 cm. Οι βλαστοί του είναι λεπτοί και μακριοί. Τα φύλλα του είναι επιμήκη, με οδοντώσεις, που εμφανίζονται εναλλάξ το ένα με το άλλο πάνω στους βλαστούς. Τα άνθη της διμορφοθήκης είναι σύνθετα (κεφαλές) και αποτελούνται από πάρα πολλά μικρά ανθίδια. Μοιάζουν με μεγάλες μαργαρίτες και το μέγεθος κυμαίνεται περίπου στα 6 cm. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, ροζ ή ιώδες, αναλόγως της ποικιλίας, με πιο συχνά τα φυτά με λευκά ή ροζ άνθη. Η άνθιση της διμορφοθήκης ξεκινάει από τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου. Είναι πολυετές φυτό, που συχνά όμως καλλιεργείται σαν ετήσιο ή διετές, διότι τα ίδια φυτά μετά από χρόνια εμφανίζουν αραιότερη άνθιση και παχείς βλαστούς. Παρόλα αυτά όμως όταν φυτεύεται σαν πολυετές έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και να καλύπτει αρκετό χώρο.

Διμορφοθήκη, Dimorphotheca aurantiaca, Compositae

Καλλιεργητικές φροντίδες

Κατατάσσεται στα πολύ ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά και εμφανίζει ικανοποιητική ανάπτυξη στις συνθήκες της χώρας μας. Φυτεύεται σε όλα τα εδάφη, αν και τα πιο γόνιμα, μέτριας σύστασης αμμοπηλώδη εδάφη, πλούσια σε οργανικά συστατικά, δημιουργούν φυτά πιο εύρωστα, και πλουσιότερη ανθοφορία. Καλύτερη ανθοφορία επιτυγχάνεται όταν τοποθετείται σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο. Μπορεί να φυτευτεί, χωρίς προβλήματα και σε ημισκιερές ή σκιερές θέσεις. Η άρδευση του πρέπει να είναι κανονική, χωρίς υπερβολικά ποτίσματα. Σε σειρά στο παρτέρι φυτεύεται συνήθως σε αποστάσεις 20 – 25 cm. Η διμορφοθήκη αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία και είναι κατάλληλο φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές. Προτιμά να φυτεύεται σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, ή να μεταφέρεται σε προστατευμένα από τους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες σημεία του κήπου. Η αφαίρεση των ζιζανίων καθώς και το τακτικό σκάλισμα του χώματος γύρω από τα φυτά, βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη. Καλό είναι να κορφολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να επιτυγχάνεται πιο έντονη ανθοφορία. Το φθινόπωρο ή στο τέλος του χειμώνα πρέπει να κλαδεύεται μέρος του φυτού, για να δώσει νέα και πιο ζωηρή βλάστηση. Επιπλέον, με τακτική αφαίρεση των απανθισμένων λουλουδιών επιτυγχάνεται πλουσιότερη ανθοφορία.

Διμορφοθήκη, Dimorphotheca aurantiaca, Compositae

Πολλαπλασιασμός

Η διμορφοθήκη πολλαπλασιάζεται με το σπόρο του, που σπέρνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Συνήθως σπέρνεται στις αρχές ή μέσα της άνοιξης και ανθίζει ύστερα από 1,5 – 2 μήνες. Σπορά όμως μπορεί να γίνει και στις αρχές φθινοπώρου για να ανθίσει τη επόμενη άνοιξη. Μπορεί να πολλαπλασιασθεί και με μοσχεύματα που αφαιρούνται συχνά μαζί με ρίζα και μεταφυτεύονται σε νέες θέσεις. Στα φυτώρια υπάρχουν ανθισμένα φυτά, έτοιμα για μεταφύτευση στο παρτέρι ή στη γλάστρα, με διάφορους χρωματισμούς των ανθέων τους.

Διμορφοθήκη, Dimorphotheca aurantiaca, Compositae

Εχθροί και ασθένειες

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ορισμένες φορές παρατηρούνται μικρά έντομα όπως οι αφίδες ή κοκκοειδή πάνω στα φύλλα και στα άνθη. Τα έντομα αυτά απομυζούν τους φυτικούς χυμούς, χωρίς να προκαλούν όμως ιδιαίτερα προβλήματα στη διμορφοθήκη. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν φαγώματα που προέρχονται από σαλιγκάρια ή ακρίδες, που δεν προκαλούν πρόβλημα εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του φυτού.

Χρήση στον κήπο

 • Φυτεύεται ομαδικά σε παρτέρια μόνο του ή με άλλα καλλωπιστικά ποώδη φυτά
 • Κατάλληλο για φύτευση σε φυτοδοχεία, όπου αν το δοχείο είναι ρυχό, η διμορφοθήκη έχει κρεμοκλαδή ανάπτυξη
 • Ιδανικό για βραχόκηπους, ή ως εδαφοκαλυπτικό σε διάφορα σημεία του κήπου.
 • Φυτεύεται στη βάση μεγάλων δένδρων
 • Κατάλληλο για σχηματισμό ανθισμένης μπορντούρας

Διμορφοθήκη, Dimorphotheca aurantiaca, Compositae

Εν ολίγοις …για την διμορφοθήκη

 • Πολυετές ποώδες φυτό που παραμένει ανθισμένο καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού
 • αναπτύσσεται εύκολα και μπορεί να καλύψει αρκετή έκταση σε λίγο χρόνο,ενώ σε ύψος δεν ξεπερνά τα 30 cm
 • ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά τα αμμοπυλώδη που περιέχουν οργανική ουσία
 • με το κορυφολόγημα δημιουργούνται περισσότερα άνθη και παρατείνεται η ανθοφορία
 • Πολλαπλασιάζεται με σπόρο το φθινόπωρο ή την άνοιξη και με έρριζα μοσχεύματα
 • Είναι ανθεκτικό στις προσβολές από έντομα