Δελφίνιο ή δελφίνιουμ

 

Το δελφίνιο (Delphinum speronella, Ranunculaceae) είναι γένος 300 περίπου πολυετών ειδών και ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae. Κατάγεται από χώρες του Βόρειου Ημισφαίριου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία), αλλά αυτοφύεται και σε ψηλά βουνά της Αφρικής και Ασίας.

 

 

Έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στον κήπο και στη βεράντα με βελτιωμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά στο ύψος, και την ποιότητα των ανθέων.

Καταγωγή: Το φυτό προέρχεται από περιοχές των ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσία

Κοινά ονόματα: Δελφίνι, δελφίνιουμ

Τοξικότητα: Είναι τοξικό φυτό για τον άνθρωπο και τα ζώα.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά για το δελφίνιο

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το Δελφίνιο είναι σκληρό πολυετές, φυλλοβόλο φυτό και αναπτύσσεσαι σχετικά γρήγορα. Είναι ορθόκλαδο, με ένα βασικό στέλεχος, με ύψος μέχρι 100cm και πλάτος 25 – 40cm.

Φύλλα: Τα φύλλα του είναι μεγάλα στη βάση και μικρότερα όσο ανεβαίνει το στέλεχος, με χαρακτηριστικές εγκοπές.

Άνθη: Έχει εντυπωσιακά ανθικά στελέχη, με πολλά διπλά άνθη που φυτρώνουν σε όλη τη διάμετρο του στελέχους. Προς το κάτω μέρος του στελέχους, φυτρώνουν μικρότερης καλλωπιστικής αξίας άνθη. Το χρώμα των ανθέων τους είναι σε αποχρώσεις του λευκού – κόκκινου – και μπλε.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο βαθύ ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του δελφίνιου

Συμβουλές για το χώμα: Το δελφίνιο χρειάζεται πλούσια και βαθιά εδάφη με Ph 5,5 – 7 και καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε δροσερές θέσεις και λιγότερο σε ηλιόλουστες

Θερμοκρασία: Δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τον πολύ άνεμο και σε αυτές τις συνθήκες μειώνει την ανθική του απόδοση. Είναι πολύ ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες. (-15 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται το δελφίνιο

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει την υγρασία αλλά και την πολύ καλή αποστράγγιση. Καταστρέφεται σε εδάφη που κατακρατούν νερό και έχουν μόνιμη υγρασία. Το δελφίνιο χρειάζεται κανονικό πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και πιο συχνά το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά που έχουν αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (2 φορές άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης προσθέτουμε συχνά κόμποστ όταν το φυτεύουμε, αλλά και μετά.
Κλάδεμα και περιποίηση στο δελφίνιο

Το δελφίνιο δεν χρειάζεται κλάδεμα. Αν αφαιρεθούν τα ανθικά στελέχη του όταν τελειώσει η ανθοφορία τους το καλοκαίρι, τότε ξανανθίζει το φθινόπωρο.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο δελφίνιο

Πολλαπλασιάζεται αποκλειστικά με σπόρους οι οποίοι σπέρνονται ή φθινόπωρο ή στο τέλος του χειμώνα περί το τέλος Φεβρουαρίου. Το φυτό βλαστάνει μετά από 3 – 4 εβδομάδες. (Σπόροι Δελφίνιουμ | E-gardenshop.gr)

 

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει τα έντομα και τις Μέλισσες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. Κινδυνεύει όμως από τα σαλιγκάρια και χρειάζεται προστασία.

 

Το δελφίνιο στον κήπο και τη βεράντα

Έχει πολλά κοινά με άλλα δημοφιλή φυτά όπως το ετήσιο Ντιτζιτάλις (foxgloves) και μπορεί να συνυπάρξει στη πίσω σειρά του ανθώνα. Η πιο συχνή χρήση του είναι η κάλυψη με τις εντυπωσιακές ταξιανθίας, των ενδιάμεσων κενών σε φυτικούς με δέντρα φράκτες σε κήπους και πάρκα.

Διαβάστε επίσης: