Έντομο στο πυξάρι που η κάμπια του τρώει τα φύλλα του, προκαλεί ιδιαίτερες ζημιές.

Το έντομο Cydalima perspectalis ή (κάμπια του πυξαριού) (box tree moth) είναι είδος λεπιδοπτέρου της οικογένειας Crambidae. Είναι ιθαγενές είδος της ανατολικής Ασίας. Έχει εισαχθεί στην Ευρώπη γενικότερα και τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας.

Η πρώτη καταγραφή της ήταν στην Γερμανία (2006) και από τότε έχει καταγραφεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2014 το είδος εισήχθει στην Ιταλία με το Buxus sempervirens και στο Sochi την επόμενη χρονιά ξεκίνησε μια μεγάλη αποφύλλωση του είδους Buxus colchica.

 

Χαρακτηριστικά της κάμπιας στο πυξάρι

Τα αυγά του έχουν διάμετρο 1 mm και βρίσκονται κάτω από πράσινα καθαρά φύλλα πυξαριού. Η λάρβα μόλις εξέρχεται από το ωό έχει μήκος 1-2 mm και μέσα σε 4 εβδομάδες φτάνουν περίπου 35-40 mm σε μήκος.

Το ακμαίο (πεταλούδα) έχει άνοιγμα φτερών 40-45 mm. Υπάρχουν δύο τύποι του εντόμου με το πιο συχνό να είναι το σχεδόν λευκό και το άλλο ανοιχτό καφέ χρώμα.

Το έντομο εμφανίζει 2-3 γενιές το έτος. Οι προνύμφες του εντόμου (λάρβες) τρέφονται από τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς διαφόρων ειδών του γένους Buxus. Τα φύλλα δεν καταστρέφονται εντελώς αλλά εμφανίζουν ένα ξεφλούδισμα σε μικρές παράλληλες γραμμές. Αυτά τα φύλλα σταδιακά νεκρώνονται.

Οι λάρβες των μεγαλυτέρων σταδίων είναι και οι πιο καταστροφικές διότι αυτές κατατρώνε ολοκληρωτικά και μαζικά τα φύλλα.

Cydalima_perspectalis- η κάμπια του προσβάλλει το πυξάρι
Cydalima_perspectalis- το έντομο κατατρώει τα φύλλα στο πυξάρι

Αντιμετώπιση της κάμπια στο πυξάρι

Στις περιοχές από όπου προέρχεται το έντομο έχει αρκετούς φυσικούς εχθρούς έτσι και οι προσβολές του είναι περιορισμένες. Στις περιοχές που έχει εισβάλει η απουσία φυσικών εχθρών προκαλεί ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του πληθυσμού του και σημαντικές καταστροφές. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν παρασιτοειδή όπως είδη του γένους Trichogramma, αρπακτικά έντομα που μπορούν να μειώσουν τον πληθυσμό. Επιπλέον, στελέχη του ωφέλιμου βακτηρίου Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki, ωφέλιμοι εντομοπαρασιτικοί νηματώδεις έχουν θετική επίδραση στη μείωση των πληθυσμών. Επιπλέον, φερομονικές παγίδες (που προσελκύουν αρσενικά) φαίνεται ότι εμποδίζουν την σύζευξη με τα θηλυκά.

 

Παραπομπές:

  1. First record of Cydalima perspectalis (Walker, 1859) (Lepidoptera: Crambidae) in Greece. I. Strachinis1 ,C.Kazilas1 , F. Karamaouna2*, N.E. Papanikolaou3 , G.K. Partsinevelos3 and P.G. Milonas3 Hellenic Plant Protection Journal 8: 66-72, 2015 –

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Cydalima_perspectalis

https://youtu.be/yvx80fSnQRU
 
Διαβάστε επίσης: