Κολεός ή ωραίο φύλλο ή ωραιόφυλλο

 

Ο κολεός ή ωραίο φύλλο ή ωραιόφυλλο είναι ετήσιο καλλωπιστικό ποώδες φυτό πολύ εύκολο στην καλλιέργεια και συντήρηση του. Ξεκινάει την εμφάνιση του στον κήπο στις αρχές της άνοιξης και παραμένει “ζωηρό” μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Σε σημείο που είναι προστατευμένα από το πολύ κρύο, στις νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να διατηρηθεί ολόκληρο το έτος. Σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες και απαιτήσεις.

 

 

Το φυτό ανήκει στο γένος Coleus sp. (συν. Plectranthus sp.). Το είδος που αναπτύχθηκε και προέκυψαν οι ποικιλίες του κολεού ως καλλωπιστικό φυτό είναι το Coleus blumei = Coleus scutellarioides = Plectranthus scutellarioides (wikipedia.gr – https://en.wikipedia.org/wiki/Coleus).

Από τη στιγμή που ο κολεός ή ωραίο φύλλο εγκατασταθεί σε ένα κήπο τότε κάθε χρόνο θα βγαίνουν νέα φυτά από το σπόρο της προηγούμενης χρονιάς. Η καλλωπιστική αξία του φυτού ανήκει αποκλειστικά στα εντυπωσιακά πολύχρωμα φύλλα του. Οι ταξιανθίες του κολεού δεν θεωρούνται καλλωπιστικές αν και σε περιπτώσεις που δεν τις κλαδεύουμε και τις αφήνουμε να εξελιχθούν στο φυτό δημιουργούν εικόνες πιο φυσικές μέσα στον κήπο.

Κολεός, ωραιόφυλλο

 

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Ύψος: Το ύψος του φυτού εξαρτάται από το σημείο που έχει φυτευτεί. Συνήθως, δεν ξεπερνάει τα 50 cm. Ύστερα από κάποιο ύψος τα κλαδιά κρέμονται προς τα κάτω, ακουμπάνε στο έδαφος και αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα. Γενικά όμως όσο περισσότερο το αφήνουμε να μεγαλώσει το φυτό αδειάζει στο κέντρο του.

Φύλλα: Το χρώμα των φύλλων του είναι πράσινο περιφερειακά, με μπορντό, φούξια και υποκίτρινες περιοχές στο κέντρο και τα νεύρα του. Υπάρχουν ποικιλίες με πιο έντονο κοκκινο-μπορντό χρώμα στα φύλλα. Τα φύλλα του κολεού είναι ιδιαίτερα καλλωπιστικά και μπορούν να δημιουργήσουν όμορφες γωνιές στον κήπο όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ταξιανθίες & Άνθη: Τα άνθη είναι μικρά, που αναπτύσσονται πολλά μαζί πάνω στην ταξιανθία τους. Η ανάπτυξη των ταξιανθιών και των ανθέων αποδυναμώνουν την ανάπτυξη των φύλλων και του σχήματος του φυτού. Με κλάδεμα όμως το φυτό ανακάμπτει αμέσως και ξαναποκτά την εικόνα που θέλουμε μέσα στον κήπο.

 

 

Κολεός, ωραιόφυλλο

Ποικιλίες με πιο κόκκινα μπορντό φύλλα. Το χρώμα στο φύλλωμα διαφοροποιείται και ανάλογα με την έκθεση του φυτού στο άμεσο ηλιακό φως,

 

Καλλιεργητικές φροντίδες

Φύτευση: Είναι φυτά που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις στο χώμα που θα χρησιμοποιηθεί. Μπορούν να μπουν και σε πιο φτωχά εδάφη. Προτιμώνται ηλιόλουστα σημεία του κήπου, αν και αναπτύσσεται καλά παντού, ανάλογα με το σημείο που θέλουμε να διακοσμήσουμε στον κήπο ή στην βεράντα μας.

Λίπανση: Καλό είναι να προσθέτουμε λίπασμα δύο με τρεις φορές το χρόνο. Προτιμώνται τα λιπάσματα που ενισχύουν τη φυλλική επιφάνεια (αζωτούχα λιπάσματα) ή πλήρες λίπασμα. Επιπλέον, η προσθήκη κόμποστ (οργανικής ουσίας) δυναμώνει πολύ τα φυτά, δημιουργώντας μεγάλα φύλλα, πυκνά φυτά και εύρωστα. Θέλει προσοχή, διότι η απότομη και αρκετή λίπανση δημιουργεί φυτά με μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα.

Άρδευση: Τακτικό πότισμα, χωρίς υπερβολικές ποσότητες νερού. Το καλοκαίρι όπως είναι φυσικό οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγαλύτερες.

Θερμοκρασίες: Δεν είναι ευπαθές στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ σε θερμοκρασίες κοντά στους 0οC σηνύθως το φυτό χαλάει και βγαίνει ξανά τον επόμενο χρόνο.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι απαραίτητο κυρίως στις κορυφές του όταν έχουν ανθίσει ή και λίγο πριν την ανθοφορία. Γενικά, η ανθοφορία μειώνει την ανάπτυξη του φυτού. Καλό είναι να κλαδεύεται και για έλεγχο του σχήματος του. Είναι φυτό που αναπτύσσετε πολύ γρήγορα και έτσι όσο κλαδεύουμε τόσο πιο συμπαγή ανάπτυξη έχει.

Φυτοπροστασία: Κυρίως προσβάλλεται από αφίδες και λιγότερο από αλευρώδεις το καλοκαίρι. Ακόμη, αν είναι φυτεμένο σε σημείο με πολύ υγρασία μπορεί να φαγωθούν τα φύλλα από σαλιγκάρια. Επιπλέον, συχνά το καλοκαίρι μπορεί να προσβληθούν τα φύλλα από προνύμφες λεπιδοπτέρων που τρώνε τα φύλλα ή δημιουργούν στοές μέσα σε αυτά.

 

Κολεός, ωραιόφυλλο

 

Πολλαπλασιασμός

Είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά στον πολλαπλασιασμό του. Ο κολεός πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα από το σπόρο του. Συνήθως, όταν εγκατασταθεί στον κήπο, το φυτό κάθε χρόνο αναβλαστάνει λόγο των σπόρων που έχουν πέσει στο έδαφος, από την προηγούμενη χρονιά.

 

Χρήση στον κήπο

Ο κολεός φυτεύεται σε παρτέρια στον κήπο δημιουργώντας υπέροχες συνθέσεις μόνο του ή και σε συνδυασμό με άλλα φυτά. Ακόμη, μπορεί να φυτευτεί στη σειρά δημιουργώντας μπορντούρες χαμηλές σε ύψος, κατά μήκος διαδρόμων. Φυτεύεται σε πήλινες γλάστρες (https://e-gardenshop.gr/product-category/glastres/clay-pots/) και πλαστικές γλάστρες (https://e-gardenshop.gr/product-category/glastres/plastic-pots/). Διακοσμεί τραπέζια στη βεράντα ή σε εσωτερικούς χώρους.

 

Κολεός, ωραιόφυλλο

 

Χρήση σας καλλωπιστικό εσωτερικού χώρου

Σαν φυτό εσωτερικού χώρου ο κολεός ή ωραιόφυλλο διατηρείται ολόκληρο το χρόνο και μπορεί να ζήσει σαν πολυετές φυτό για αρκετά χρόνια. Χρειάζεται περιποίηση όπως κλάδεμα των κορυφών του για πιο συμπαγή ανάπτυξη, καθώς συχνά όταν αναπτύσσεται συνέχεια από το κορυφαίο μερίστωμα τότε αποδυναμώνεται η βάση του φυτού και πέφτουν τα πρώτα φύλλα του με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα καλλωπιστικό. Συνδυάζεται υπέροχα σε δημιουργία φυτοσυνθέσεων με άλλα φυλλώδη καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου. Για καλύτερη και πιο ζωηρή ανάπτυξη είναι σημαντική η λίπανση του φυτού έστω μια φορά το χρόνο.

 

Κολεός, ωραιόφυλλο