Κάλλα, για υπέροχα διακοσμητικά λουλούδια

 

Η κάλλα είναι ένα πολύ όμορφο και πολυχρησιμοποιούμενο πολυετές φυτό. Κατατάσσεται στα ριζωματώδη φυτά. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες που διαφέρουν μεταξύ τους κυρίως στο ύψος των φυτών και στο χρώμα των λουλουδιών. Ανήκει στην οικογένεια Araceae. Κατάγεται από την Νότια Αφρική. Το πλέον χρησιμοποιούμενο είδος είναι το Zantedeschia aethiopica.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Το γένος Zantedeschia περιλαμβάνει επτά ειδή φυτών και ανήκει στην οικογένεια Araceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από την Νότια Αφρική.

Κοινά ονόματα: Κάλλα (από το κάλλος = πολύ όμορφο), zantedeschia, ζαντεντέσχια

Τοξικότητα: Είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της κάλλας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές φυτό με ύψους 30cm – 90cm, αναλόγως της ποικιλίας, και αντίστοιχου διαμέτρου. Οι χαμηλές ποικιλίες είναι ιδανικές στη παραγωγή κομμένου λουλουδιού ενώ στο κήπο συνήθως φυτεύονται οι πιο ψηλές. Το φυτό έχει αρκετά μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι εντυπωσιακά, μεγάλα, με σχήμα αιχμής και είναι βαθύ πράσινα, στιλπνά και με ανοιχτές κηλίδες.

Άνθη: Τα άνθη της είναι ουσιαστικά μια μικρή ταξιανθία που αποτελείται από το άθροισμα πολλαπλών και μικροσκοπικών κίτρινων ανθέων. Η ταξιανθία περιβάλλεται από ένα μεγάλο φύλλο, το σπάδακα και όλο αυτό μαζί, σχηματίζουν ένα κρίνο.

Ο σπάδακας έχει όλα τα χρώματα από λευκό μέχρι και σκούρο μωβ. Τα στελέχη εκφύονται από το ρίζωμά μόνα τους και ο κρίνος αναπτύσσεται στο τέλος αυτού του δυνατού στελέχους.

Περίοδος ανθοφορίας: Η Κάλλα φυτεύεται την άνοιξη μετά τις τελευταίες παγωνιές. Ανθοφορεί από τέλος Μάιου και όλο το καλοκαίρι. Με τακτικά ποτίσματα η ανθοφορία της επιμηκύνεται.

Ρίζες: Το υπόγειο αποθηκευτικό της όργανο είναι ρίζωμα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της κάλλας

Συμβουλές για το χώμα: Προσαρμόζεται σε υγρά και πλούσια ελαφριά εδάφη, καλά αποστραγγιζόμενο με PH 5,5-7. Είναι αγαπημένο φυτό υδρόκηπων.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε υγρές και φωτεινές θέσεις το χειμώνα και σε ημισκιά και δροσερά σημεία το καλοκαίρι.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε θερμοκρασίες (-10 έως 35 βαθμούς Κελσίου) είναι ευαίσθητη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γι’ αυτό μετά το φθινόπωρο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφαιρούμε τα ριζώματα από το έδαφος και τα αποθηκεύουμε σε τύρφη. Στη νότια Ελλάδα το φυτό, ενδέχεται μετά την απάνθισή του και σε ιδανικές θερμοκρασίες, να μην μπει καθόλου σε λήθαργο και να διατηρήσει το φύλλωμά του ακόμη και το χειμώνα.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η κάλλα

Πότισμα: Είναι φυτό που, επειδή τα ριζώματά της παραμένουν στο έδαφος και το καλοκαίρι ανθίζει, θέλει συνεχώς την υγρασία αλλά και καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικό πότισμα και πιο συχνό το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Η κάλλα είναι από τα φυτά με αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό οργανικό λίπασμα (1 φορά κάθε 20 μέρες) κατά προτίμηση σε υγρή μορφή. Επίσης προσθέτουμε αρκετό κόμποστ, όταν φυτεύουμε το φυτό στο έδαφος ή σε γλάστρα.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και συνήθως δεν έχει εχθρούς και δεν προσβάλλεται από ασθένειες. Ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι ο σκαντζόχοιρος ο οποίος λατρεύει το ρίζωμά της και η ξηρασία.

Κλάδεμα και περιποίηση της κάλλας

Η Κάλλα όπως σχεδόν όλα τα βολβώδη – ριζωματώδη φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων και κόψιμο των λουλουδιών από χαμηλά πριν αυτά απανθίσουν.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην κάλλα

Ο αποκλειστικός τρόπος πολλαπλασιασμού της κάλλας είναι διαίρεση των ριζών μετά από αραίωση των φυτών που πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια και η εκ νέου φύτευσή τους. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε έτοιμα γλαστράκια με κάλλες.

 

Η κάλλα στον κήπο και στη διακόσμηση

Η κάλλα είναι το φυτό που συνδυάζεται απόλυτα με το νερό. Δίνει χρώμα σε υδρόκηπους – καταρράκτες – σιντριβάνια. Είναι φυτό που μεγαλώνει σωστά και σε γλάστρες.

Είναι επίσης από τα πιο όμορφα και δημοφιλή κομμένα λουλούδια. Χρησιμοποιείται στην ανθοδετική, σε νυφικά μπουκέτα και σε ανθοσυνθέσεις.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: