Αμάρανθος – Καλλωπιστικό… αλλά και βρώσιμο φυτικό είδος.

 

Ο αμάρανθος (Amaranthus sp., Amaranthaceae) είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό. Είναι κοσμοπολίτικο είδος. Ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae. Είναι όμορφο και εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό κατάλληλο για μεγάλα παρτέρια και κεντρικά σημεία σε ένα κήπο, εξαιτίας της μεγάλης ανάπτυξης του φυτού, της εντυπωσιακής ανθοφορίας του και της μεγάλης διάρκειας ζωής των ταξιανθιών πάνω στο φυτό.

 

 

Υπάρχουν εδώδιμες ποικιλίες που καλλιεργούνται για νωπή κατανάλωση των φύλλων (χορταρικό) ή των καρπών του (ανήκει στα ψευδοδημητριακά).

Δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα βότανα και φυτά της ελληνικής υπαίθρου που ονομάζονται αμάραντοι, όπως ο Αμάραντος Sedum acre, Crassulaceae (Σέδον το δριμύ) ή ο αμάραντος (Ελίχρυσος ο πολύτιμος ή Μάης) Helichrysum stoechas, Asteraceae (Λειμώνιο το Κολπωτό).

Παγκοσμίως φυτεύεται σε θερμοκήπια για παραγωγή δρεπτού λουλουδιού (cut flowers – κομμένο λουλούδι) καθώς χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ανθοδετική, σε ανθοσυνθέσεις και μπουκέτα για στολισμό σε γάμους, βαπτίσεις και δεξιώσεις.

 

Γενικά χαρακτηριστικά φυτού

  • Το ύψος σχεδόν όλων των ποικιλιών ξεκινάει από τα 70 εκ. και μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα σε ορισμένες ποικιλίες. Οι περισσότερες ποικιλίες φτάνουν λίγο πάνω από 1 μέτρο και πλάτος 40-70 εκ.
  • Χαρακτηριστικό φυτών είναι η εντυπωσιακή ανθοφορία που αναπτύσσεται σε ταξιανθίες και το όμορφο φύλλωμα του.
  • Η διάρκεια της άνθησης είναι μεγάλη.

 

Αμάραντος (Amaranthus sp., Amaranthaceae)

 

Ποικιλίες αμάρανθου

Το γένος Amaranthus περιλαμβάνει περισσότερα από 70 είδη και πάρα πολλές ποικιλίες που έχουν προκύψει.

 

Καλλιεργητικές φροντίδες

Φυτεύεται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη στον κήπο. Το έδαφος πρέπει να είναι γόνιμο και ελαφρύ. Εργασίες όπως το συχνό σκάλισμα, η αφαίρεση πετρών και η βελτίωση του με κόμποστ βοηθάει σημαντικά στην καλή ανάπτυξη και ανθοφορία του φυτού.

  • Ο Αμάραντος θέλει συχνά ποτίσματα, με αρκετή ποσότητα νερού. Αν και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία παρόλα αυτά αν θέλουμε να είναι όμορφο και εντυπωσιακό στον κήπο δεν πρέπει να αμελούμε το πότισμα του.
  • Σε ψηλές ποικιλίες συχνά τα φυτά μπορεί να χρειαστούν υποστήλωση.
  • Προσβάλλεται συνήθως από αφίδες, λιρριόμυζες που δημιουργούν στοές στα φύλλα ή από ακάρεα όπως ο τετράνυχος.
  • Ο αμάρανθος είναι φυτό που χρησιμοποιείται στη παραγωγή κομμένου λουλουδιού παγκοσμίως.

 

Πολλαπλασιασμός αμάρανθου.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Τα νέα φυτά θα ξεκινήσουν την ανθοφορία τους σε περίπου 3 μήνες μετά τη σπορά. Η σπορά γίνεται στα μέσα της άνοιξης και αφού έχουν περάσει οι πρώτοι παγετοί. Σπανιότερα πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα.

 

Φύτευση στον κήπο

Στην Ελλάδα έχουν χαμηλή κηποτεχνική χρήση, αν και ταιριάζουν στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας.

Φυτεύονται στην τελευταία σειρά ενός παρτεριού, λόγω της ανάπτυξης τους. Γενικά, μπορούν να αποτελέσουν σημεία ενδιαφέροντος σε ένα κήπο.

 

Αμάραντος (Amaranthus sp., Amaranthaceae)

 

Διατροφική αξία – Εδώδιμα είδη αμάρανθου

  • Υπάρχουν ορισμένα είδη που καλλιεργούνται ως βρώσιμα, με κατανάλωση του φυλλώματος του (χορταρικό) ή των σπόρων του (ψευδοδημητριακά). Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τον αμάρανθο στη διατροφή τους.
  • Τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ώμά ή να μαγειρευτούν όπως το σπανάκι ή τα υπόλοιπα χορταρικά (βλήτα κλπ.) και να χρησιμοποιθούν σε σαλάτες.
  • Ο αμάρανθος όσο και η κινόα (quinoa) δεν είναι δημητριακά (σιτηρά) και ονομάζονται ψευδοδημητριακά (pseudocereals) εξαιτίας των κοινών χαρακτηριστικών που έχουν στο μαγείρεμα και στη γεύση τους με τα σιτηρά.

 

Με την κοινή ονομασία αμάρανθος ή αμάραντος συναντάμε πολλά φυτά της ελληνικής χλωρίδας που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες. Έτσι εκτός από τον αμάρανθο (Amaranthus sp, Amaranthaceae), υπάρχει ο αμάραντος (Sedum acre, Crassulaceae) καθώς και το Helichrysum arenarioum, Asteraceae).

 

Διαβάστε επίσης: