Αγάπανθος, στον κήπο σε πολύχρωμα παρτέρια και γλάστρες

 

Ο Αγάπανθος (Agapanthus sp. Amaryllidaceae) είναι δημοφιλές πολυετές βολβώδες φυτό (δημιουργεί σαρκώδεις ρίζες), που φυτεύεται στον κήπο σαςν ετήσιο. Δημιουργεί εντυπωσιακούς ανθώνες και συνδυάζεται υπέροχα και με άλλα βολβώδη φυτά όπως η κροκόσμια.

Βοτανική ταξινόμηση: Στο γένος Agapanthus sp. περιλαμβάνονται περισσότερα σαράντα είδη βολβωδών φυτών. Το γένος ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από την νότια Αφρική και ήρθε στην Ευρώπη περί τον δέκατο έβδομο αιώνα.

Κοινά ονόματα: Αγάπανθος, Αφρικανικός κρίνος (African lily), κρίνος του Νείλου (lily of the Nile)

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του αγάπανθου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές φυτό με χαρακτηριστική μορφή. Τα ανθικά του στελέχη εκφύονται πολλά μαζί από το κέντρο των φύλλων και το ύψος τους μπορεί να ξεπερνά και το ένα μέτρο.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα 40-60cm, εκφύονται από το έδαφος μόνα τους, μοιάζουν με ιμάντες και είναι πράσινα και στιλπνά. Λυγίζουν δεξιά αριστερά του φυτού, σχηματίζοντας κύκλο και στη μέση εκφύονται τα άνθη πολλά μαζί, σαν μπουκέτο.

Άνθη: Τα άνθη μοιάζουν με χωνάκια. Εμφανίζονται στο τέλος κάθε ανθικού στελέχους σε ταξιανθία, με σχήμα ομπρέλας και με ύψος στελέχους, μέχρι και ένα μέτρο. Κάθε ταξιανθία μπορεί να συμπεριλαμβάνει από 20 – 30 άνθη. Το χρώμα τους είναι σε αποχρώσεις του λευκού έως του βαθύ μπλε.

Περίοδος ανθοφορίας: Ο αγάπανθος ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο.

Ρίζες: Είναι βολβώδες φυτό που δημιουργεί που δημιουργεί πλούσιες, σαρκώδεις ρίζες.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του αγάπανθου

Συμβουλές για το χώμα: Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών, όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο έδαφος, καλά αποστραγγιζόμενο. Οι σαρκώδεις ρίζες του φυτεύονται την άνοιξη όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς Κελσίου σε δέκα πόντους βάθος και ανά τριάντα έως πενήντα πόντους απόσταση. Πλεονέκτημα ότι είναι φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιους κήπους.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και, ορισμένες ποικιλίες, σε πολύ χαμηλές (-15 έως 35 βαθμούς Κελσίου)

 

Φροντίδες που χρειάζεται ο αγάπανθος

Πότισμα: Είναι φυτό που δεν θέλει συνεχώς την υγρασία αλλά καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικό πότισμα και πιο συχνό το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Ο Αγάπανθος είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1φορά άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης προσθέτουμε κόμποστ, όταν φυτεύουμε το φυτό την άνοιξη.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει τα έντομα πεταλούδες και μέλισσες. Πολύ σπάνια μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχο.

 

Κλάδεμα και περιποίηση του αγάπανθου

Ο Αγάπανθος όπως σχεδόν όλα τα βολβώδη φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων και όταν απανθίσει η ταξιανθία κόβεται ώστε να χρησιμοποιηθεί σε αποξηραμένες ανθοσυνθέσεις .

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στον αγάπανθο

Ο πλέον συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού του αγάπανθου είναι η διαίρεση των ριζών (σαρκώδεις ρίζες) που γίνεται όμως μετά από τρία – τέσσερα χρόνια και αφού έχει δημιουργηθεί ισχυρή και πυκνή τούφα. Πολλαπλασιάζεται και με σπόρο την άνοιξη, όμως τα φυτά που θα προκύψουν θα ανθίσουν μετά από δύο χρόνια.

 

Φυτεύουμε αγάπανθο στον κήπο, σε ανθώνες και παρτέρια

Ο αγάπανθος είναι εντυπωσιακό φυτό και εάν βρει καλό έδαφος και συνθήκες αναπτύσσει σε πολύ όμορφο στιλπνό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Επίσης, συχνά φυτεύεται σε πιατέλες και γλάστρες.

Γύρω από δένδρα ή μπροστά από θάμνους δημιουργεί όμορφα χρωματιστά τοπία, “σπάζοντας” το έντονο πράσινο στον κήπο. Επιπλέον, τοποθετείται ελεύθερα πίσω από ανθώνες ή στη διασταύρωση διαδρόμων γύρω από το γκαζόν.

Τα άνθη του χρησιμεύουν στην ανθοδετική τέχνη σαν αποξηραμένα και σαν δρεπτά.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: