Αχιλλέα πολυετές φυτό με πλούσια ανθοφορία

Η Αχιλλέα (Achillea millefolium Asteraceae), είναι γένος με πάνω από 20 φυτά. Είναι πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό, με πολλά στελέχη και με φύλλα σύνθετα που στην άκρη τους είναι αγκαθωτά. Ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae. Το φυτό έχει ένα διακριτικό, γλυκό άρωμα, περίπου σαν των χρυσάνθεμων.

 

Αχιλλέα mix λουλουδιών

Σπόροι Αχίλλεας σε ποικιλία χρωμάτων | https://e-gardenshop.gr/product/axillea-mix/

 

Βοτανική ταξινόμηση: Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Asteraceae και περιλαμβάνει πάνω από είκοσι πολυετών φυτών.

Καταγωγή: Οι ευρωπαϊκές ποικιλίες κατάγονται από περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και από την Ελλάδα. Απαντάται επίσης στην Ασία, ΗΠΑ. Γενικώς είναι φυτό που ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο της γης.

Κοινά ονόματα: Αγριαψιθιά, Αχιλλέα η χιλιόφυλλος (βότανο γνωστό από την αρχαιότητα με αιμοστατικές ιδιότητες).

Τοξικότητα: Η Αχιλλέα δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια, σκύλος – γάτα, ούτε για τον άνθρωπο.

 

Αχίλλεα

 

Χαρακτηριστικά του φυτού Αχίλλεα

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι φυτό με ύψος έως από 25 cm έως 100 cm και πλάτος 15 – 70cm.

Φύλλα: Η Αχιλλέα έχει μικρά σύνθετα, ανοιχτά πράσινα φύλλα, που στην άκρη τους είναι αγκαθωτά.

Άνθη: Ταξιανθία με πολλά και εντυπωσιακά, μετρίου μεγέθους άνθη που σχηματίζουν κεφάλι, συνήθως χρώματος λευκού, ροζ και κόκκινου.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα που βοηθάει στην καλή ανάπτυξη του φυτού.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της Αχιλλέας:

Σπορά Αχιλλέας στον κήπο: Αρχές του έτους- Μάρτιο

Ανθοφορία: Από Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Συμβουλές για το χώμα: Εύκολο φυτό στην καλλιέργεια ακόμη και σε φτωχά εδάφη, καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι φυτό που αντέχει σε όλες τις ζεστές περιοχές ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά απευθείας στο ηλιακό φως.

Θερμοκρασία: Η Αχιλλέα αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, όσο και σε χαμηλές (-5 ΄έως 38 βαθμούς Κελσίου) Είναι φυτό που αντέχει σε όλες τις ζεστές περιοχές ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα.

Κλάδεμα και περιποίηση: Η Αχιλλέα δεν χρειάζεται καθόλου κλάδεμα. Σπάνια θα χρειαστεί αφαίρεση των ξερών φυλλωμάτων και καθαρισμό από τα υπέρ ώριμα άνθη, τα οποία προσθέτουμε στον κομποστοποιητή. Ο λόγος είναι ότι το φυτό είναι πολύ πλούσιο σε χαλκό, φώσφορο, νιτρικά άλατα, και αιθέρια έλαια.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, σπανίως μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα.

Πως πολλαπλασιάζεται η Αχίλλεα:

Η Αχιλλέα πολλαπλασιάζεται εύκολα μόνο με σπόρους. Οι σπόροι πρέπει να τοποθετηθούν σε βάθος 6cm στο έδαφος και να ποτιστούν ελαφριά. Σε ένα με ενάμιση μήνα το φυτό έχει αναπτυχθεί.

Η Αχιλλέα στη διακόσμηση

Οι χαμηλές ποικιλίες (25 -35 cm) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη σειρά παρτεριών. Οι μεγαλύτερες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Διακοσμητική αξία: Η Αχιλλέα με τα εντυπωσιακά λουλούδια της είναι ιδιαίτερα όμορφη σε βραχόκηπους, μπορντούρες και ηλιόλουστα παρτέρια με κλίση. Τα άνθη της Αχιλλέας προσελκύουν πολλά ωφέλημα έντομα.

 

Αχίλλεα σπόροι

Σπόροι Αχίλλεας σε ποικιλία χρωμάτων | https://e-gardenshop.gr/product/axillea-mix/