Κόμποστ από γαιοσκώληκες για λαχανικά και δένδρα: βασική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο λαχανόκηπο / οπωρώνα.

 

Από τους γεωπόνους του e-gardenshop.gr | Προϊόν e-gardenshop.gr

 

 

Το κόμποστ από γαιοκώληκες είναι ένα 100% φυσικό – βιολογικό εδαφοβελτιωτικό, απαραίτητο για κάθε επιτυχημένο βιολογικό λαχανόκηπο και οπωρώνα. Χάρη στην ευεργετική του δράση, αναβαθμίζει και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του εδάφους, εμπλουτίζει το χώμα με θρεπτικά συστατικά και οργανικό φορτίο (οργανική ουσία και ωφέλιμους οργανισμούς), ενώ ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών και την ποιότητα και ποσότητα των καρπών. Παράγεται 100% με βιολογικό τρόπο – όπως παράγεται και στη φύση – με τη συμμετοχή γαιοσκωλήκων και άλλων ωφέλιμων μικροοργανισμών.

 

1. Γιατί να προσθέσω κόμποστ στο λαχανόκηπο;

To κόμποστ (compost) ειναι ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό προϊόν, πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και άζωτο για τα καλλιεργούμενα φυτά, που δημιουργείται μέσω φυσικών διαδικασιών στο χώμα από τη δραστηριότητα διάφορων μικροοργανισμών, βακτηρίων, εντόμων και γαιοσκωλήκων. Με τη προσθήκη κόμποστ στο χώμα αυξάνεται σημαντικά η οργανική ουσία και τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους, γίνεται πιο αποτελεσματική η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το χώμα προς το φυτό, συγκρατείται υγρασία τους θερμούς και ξηρούς μήνες, βελτιώνεται η ανθεκτικότητα των φυτών σε ασθένειες, ενισχύεται η αύξηση των ριζών στο έδαφος και έχουμε καλύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών και παραγωγή καρπών.

 

2. Τι είναι το κόμποστ από γαιοσκώληκες (vermicompost).

Το κόμποστ από γαιοσκώληκες (vermicompost) είναι ένα 100% οργανικό προϊόν (εδαφοβελτιωτικό) που παράγεται από τη συμμετοχή πολλών γαιοσκωλήκων. Οι γεωσκώληκες μετατρέπουν τα φυτικά απορρίμματα από τροφές (φλούδες λαχανικών, φύλλα, τσόφλια αυγών, πούλπες φρούτων κλπ) μέσω της μεταβολικής τους διαδικασίας σε Ωφέλιμο και Πλούσιο για τα φυτά μας οργανικό προϊόν (χουμός). Το κόμποστ από γαιοσκώληκες διαφοροποιείται του απλού κόμποστ διότι περιέχει σε πολύ μεγάλη αναλογία κόμποστ που έχει παραχθεί καθαρά από γαιοσκώληκες. Είναι πλέον αποδεκτό τόσο σε επιστημονικές μελέτες όσο και στην πράξη ότι το οργανικό αυτό προϊόν είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στην ανάπτυξη και καρποφορία των δένδρων και των λαχανικών μας.

Το κόμποστ από γαιοσκώληκες είναι ένα ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για το λαχόκηπο μας.

 

viorgan κόμποστ γαιοσκωλήκων

 

3. Πως παράγεται το κόμποστ από γαιοσκώληκες;

Το κόμποστ από γαιοσκώληκες παράγεται από την αποδόμηση φυτικών και ζωικών υπολλειμάτων με τη χρήση συγκεκριμένων ειδών γαιοσκωλήκων, δημιουργώντας έτσι ένα σύνθετο μίγμα (χουμός) αποτελούμενο από αποσυντεθυμένα οργανικά προϊόντα και σκωλικοκοπριά (vermicast).  Η σκωλικοκοπριά (vermicast or worm humus or worm manure) είναι το τελικό αποτέλεσμα της πέψης των οργανικών υπολλειμάτων (από το λαχανόκηπο, φρούτων, ξερών κλαδιών κλπ.) από τους γαιοσκώλικες.

 

4. Τι περιέχει το Viorgan Compost από γαιοσκώληκες;

Με βάση και τη συσκευασία του προϊόντος τα συστατικά και η αναλογία τους αναφέρονται παρακάτω.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΙΜΗ

 • pH: 6.7-7.3
 • Οργανική Ουσία: 45 – 54 % w/w
 • Οργανικός Άνθρακας: ~31.6 % w/w
 • Χουμικά Οξέα: 15.4 – 24.0 % w/w
 • C/N: 12.6:1
 • Ολικό Άζωτο: (Ν) 2.0 – 2.5 % w/w
 • Φώσφορος: 1.0 – 2.0 % w/w
 • Κάλιο: 1.0 – 2.0 % w/w
 • Ολικό Ανθρακικό Ασβέστιο: 9.0 % w/w
 • Ενεργό Ανθρακικό Ασβέστιο: 9.0 % w/w
 • Ασβέστιο: > 6 % w/w
 • Μαγνήσιο: ~ 1.0 % w/w
 • Σίδηρος: ~ 1000 mgr/kg
 • Μαγγάνιο: 600 – 800 mgr/kg
 • Ψευδάργυρος: 600 – 850 mgr/kg
 • Χαλκός: 50 – 80 mgr/kg
 • Βόριο: ~20 mgr/kg

 

5. Είναι το viorgan κόμποστ από γαιοσκώληκες πιστοποιημένο για βιολογική καλλιέργεια;

Το viorgan compost πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για χρήση στη βιολογική γεωργία. Ως 100% φυσικό, βιολογικό προϊόν έχει πιστοποίηση για χρήση στη Βιολογική Γεωργία σύμφωνα με τον ΕΚ/2092/91 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και αντικατασταθεί με τους Ευρωπαικούς Κανονισμούς ΕΚ/834/07 και 889/08.

 

6. Πόσο καλό κάνει στο έδαφος και τα λαχανικά;

Τα πλεονεκτήματα του βιολογικού κόμποστ από γαιοσκώληκες στο χώμα και τα λαχανικά είναι ασύγκριτα, καθιστώντας το προϊόν απαραίτητο για κάθε επιτυχημένο λαχανόκηπο ή δενδρώνα. Ξεκινώντας με το ότι αποτελεί ένα 100% βιολογικό προϊόν, παραγόμενο από διαδικασία που γίνεται μόνη της στη φύση. Επιπλέον,

 • Συγκρατεί την υγρασία στο χώμα
 • Βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους
 • Ενδυναμώνει την δυνατότητα και την ανάπτυξη στο χώμα ωφέλιμων μικροοργανισμών, για την ανάπτυξη των φυτών.
 • Προσελκύει τους πολύτιμους γαιωσκώληκες από βαθύτερα στρώματα του εδάφους στο μέρος όπου λειτουργούν ευεργετικά για τα φυτά.
 • Αυξάνει τη γονιμότητα, την ανάπτυξη των φυτών και την απόδοση των λαχανικών και των φρούτων σε καρπούς.
 • Βελτιώνει την ανάπτυξη των ριζών στο χώμα
 • Βελτιώνει το έδαφος συνολικά καθιστώντας το ικανό και γόνιμο όχι μόνο την καλλιεργητική περίοδο που το χρησιμοποιείται αλλά και μελλοντικά.
 • Αυξάνει το μικροβιακό φορτίο του εδάφους ΔΕΝ προκαλεί εγκαύματα ή τοξικότητες στα φυτά.

 

 

7. Σε τι συσκευασίες διατίθεται το viorgan κομπόστ από γαιοσκώληκες.

Το viorgan κόμποστ από γαιοσκώληκες διατίθεται σε δύο συσκευασίες 12lt και 36lt, με τιμές 4,90 ευρώ και 9,90 ευρώ, αντίστοιχα. Μπορείτε να παραλάβετε το κόμποστ γαιοσκωλήκων από το e-gardenshop.gr απευθείας από το χώρο του eshop που βρίσκεται στην οδό Ζωσιμάδων 58, Αιγάλεω Αττικής (Κοντά στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορινθου), στο ύψος των ΤΕΙ Αθηνών. Για αποστολή των προϊόντων υπάρχει πάντα συννενόηση του πελάτη με μεταφορική εταιρεία για την εύρεση την οικονομικότερης λύσης.

 

8. Πως και τι ποσότητα  κόμποστ να προσθέσω στα λαχανικά και τα δένδρα μου;

Το κόμποστ γαιοσκωλήκων χρησιμοποιείται απευθείας στο έδαφος, χωρίς να προκαλεί ευασιθησία ή προβλήματα στα φυτά.

Πιο συγκεκριμένα:

Στον οικιακό λαχανόκηπο:

 1. Προσθέτουμε 2-3 φτυαριές σε κάθε σημείο που θα φυτέψουμε και ανακατεύουμε καλά με το υπάρχον χώμα, μερικές μέρες πριν την εγκατάσταση των νέων φυτών.
 2. Κατά τη φύτευση των νέων φυταρίων προσθέστε 3-4 χούφτες κόμποστ από γαιοσκώληκες στη τρύπα φύτευσης και φυτέψτε το λαχανικό.
 3. Ανά 15-25 ημέρες προσθέστε 3-4 ούφτες κόμποστ από γαισκώληκες στο λαιμό του φυτού περιμετρικά και ανακατέψτε ελαφρά με το χώμα.

 

Σε ελιές και οπορωφόρα δένδρα (εσπεριδοειδή, μηλοειδή, ροδιές κλπ):

Ενσωμάτωση 5-10L/δένδρο (3-7kg), εφαρμογή μια με δύο φορές ανά έτος.

 

9. Τι κάνω εάν μου περισσέψει κάποια ποσότητα από το viorgan κόμποστ από γαιοσκώληκες;

Το κόμποστ από γαιοσκώληκες δεν αλλοιώνεται. Εάν σας περισσέψει κάποια ποσότητα, απλά κλείνετε καλά το σακί και το τοποθετείτε σε κάποιο στεγανό και σκιερό σημείο του κήπου ή της αποθήκης σας, για να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά.

 

viorgan κόμποστ γαιοσκωλήκων

 

10. Πως μπορώ να παραγγείλω viorgan κόμποστ γαιοσκωλήκων.

Το viorgan κόμποστ από γαιοσκώληκες διατίθεται από το e-gardenshop.gr και μπορείτε να το παραγγείλετε με τους παρακάτω τρόπους:

 • τηλεφωνικά καλώντας στο 2108544135 ή 6976978417,
 • μέσω mail στο info@e-gardenshop.gr
 • με παραγγελία απευθείας στο https://www.e-gardenshop.gr/

Μπορείτε να παραλάβετε το κόμποστ γαιοσκωλήκων από το e-gardenshop.gr απευθείας από το χώρο του eshop που βρίσκεται στην οδό Ζωσιμάδων 58, Αιγάλεω Αττικής (Κοντά στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορινθου), στο ύψος των ΤΕΙ Αθηνών. Για αποστολή των προϊόντων υπάρχει πάντα συννενόηση του πελάτη με μεταφορική εταιρεία για την εύρεση την οικονομικότερης λύσης.

Σημείωση e-gardenshop.gr: Όλες οι παραγγελίες μας συνοδεύονται από το νόμιμο παραστατικό (απόδειξη λιανικής πώλησης ή τιμολόγιο) καθώς από ΔΩΡΟ.