Προστατέψτε τα φυτά σας από το κρύο με τα κατάλληλα προϊόντα

 

Ο χειμώνας αποτελεί πρόκληση για τα περισσότερα φυτά. Με εξαίρεση τα ανθεκτικά στο κρύο φυτά, όπως τα φυλλοβόλα δέντρα, οι ψυχροί άνεμοι, το χιόνι, αλλά προπαντός ο παγετός, είναι ικανά να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν όχι μόνο τα φύλλα των φυτών, αλλά και τους βλαστούς και το ριζικό τους σύστημα. Παρόλο που το φρέσκο χιόνι συχνά λειτουργεί ως φυσικό προστατευτικό για το ριζικό σύστημα των φυτών, ο παγετός που συνήθως ακολουθεί μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε λαχανικά, μικρά καλλωπιστικά φυτά, και νεαρά καρποφόρα δέντρα.

Προστασία φυτών σε γλάστρα

 • Μεταφέρουμε προληπτικά και ενόψει κακοκαιρίας, τις γλάστρες σε προστατευμένα απάνεμα σημεία.
 • Σκεπάζουμε τα φυτά ή τα νεαρά καρποφόρα δέντρα με αντιανεμικό δίχτυ ή αντιπαγετικό ύφασμα (αράχνη). Ευαίσθητα φυτά μπορούμε για όσο χρειάζεται να τα φέρουμε, στο εσωτερικό του σπιτιού, μακριά από θερμαντικά σώματα και σε φωτεινά σημεία.
 • Δεν βάζουμε λίπασμα κατά τη διάρκεια του παγετού στα καλλωπιστικά φυτά.
 • Δεν κλαδεύουμε και δεν ενθαρρύνουμε γενικά νέα βλάστηση γιατί ο παγετός θα την καταστρέψει
 • Για την φροντίδα του ριζικού συστήματος των φυτών καλύπτουμε τη γλάστρα με ξερά φύλλα ή άχυρο ή ακόμα καλύτερα, με χωνεμένη κοπριά πάχους 5 πόντων και από πάνω χρησιμοποιούμε φλοιό πεύκου, έτσι ώστε να διατηρηθεί μια επιθυμητή θερμοκρασία.

 

Προστασία φυτών στον κήπο

 • Η καλή προετοιμασία το φθινόπωρο στα λαχανικά, στα καλλωπιστικά και στα καρποφόρα, τα βοηθά για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το κρύο και τον παγετό. Ασθενικά φυτά συνήθως δεν αντέχουν σε ακραίες συνθήκες κρύου και παγετού.
 • Τοποθετούμε κοπριά γύρω από τις ρίζες όπως κάνουμε και στα φυτά που έχουμε σε γλάστρες. Αρκετές ημέρες πριν την κακοκαιρία, μπορούμε να ποτίσουμε ή να ψεκάσουμε τα φυτά μας με εκχύλισμα φυκιών που είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα για να ενδυναμώσουμε το ριζικό τους σύστημα.
 • Ένα πρόβλημα όταν χιονίζει πολύ, είναι το βάρος που συσσωρεύεται. Γι αυτό όσο χιονίζει καθαρίζουμε τα κλαδιά, ώστε να τα ελαφρύνουμε και να αποφύγουμε σπασίματα και τραυματισμούς.
 • Επίσης όταν χιονίζει καλό είναι να καλύπτουμε τα φυτά, στον κήπο όπως και τα φυτά στις γλάστρες, με αντιπαγετικό ύφασμα (αράχνη).
 • Όταν μετά το χιόνι, έχουμε πάγο στα φυτά, προτιμάμε να λιώσει μόνος του. αλλιώς η όποια παρέμβασή μας, θα προκαλέσει ανεπιθύμητη ζημιά.
 • Στον παγετό δεν βρέχουμε τα φύλλα και γενικά το φυτό, γιατί πιθανόν να δημιουργηθεί νέος πάγος.

 

Διάφορα υλικά προστασίας φυτών από το κρύο

Αν κάνετε τα παραπάνω σίγουρα θα βοηθήσετε τα φυτά σας να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, καθώς αν η θερμοκρασία πέσει χαμηλά, τότε οι πιθανότητες να γίνει ζημιά αυξάνονται πολύ. Την λύση σε αυτό δίνουν διάφορα υλικά, τα οποία θα προστατεύσουν τα φύτα ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Αυτά είναι:

 

Αντιπαγετικό ύφασμα

 

Αντιπαγετικό ύφασμα της εταιρείας Hellagro

Αντιπαγετικό ύφασμα της εταιρείας Hellagro

 

Οι βασικές εφαρμογές του αντιπαγετικού υφάσματος περιλαμβάνουν:

 • Προστασία από το κρύο: Το αντιπαγετικό ύφασμα τοποθετείται πάνω από τα φυτά κατά τους χειμερινούς μήνες για να τα προστατεύσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον πάγο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για καλλιέργειες σε περιοχές με αρκετά ψυχρό χειμώνα.
 • Προστασία από τον άνεμο: Το ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την επίδραση του αέρα και του ανέμου στα φυτά. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας γύρω από αυτά.

Βρείτε το στο: https://www.hellagro.gr/product/antipagetiko-yfasma-fyton/

 

Λινάτσες Ιούτης

Λινάτσες Ιούτης από την εταιρεία Hellagro

Λινάτσες Ιούτης από την εταιρεία Hellagro

Οι λινάτσες ιούτης (ή κοινώς γιούτας) είναι φυτικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται κυρίως σε φυτώρια για την προστασία των μικρών δέντρων από τον παγετό.

Είναι εύκολες στη χρήση και ιδανικές για την προστασία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ διαμορφώνονται σε ισχυρή δομή μόλις διαβραχούν.

Βρείτε το στο: https://www.hellagro.gr/product/linatsa-gioutas/

 

Δίχτυ Multiclima

Δίχτυ Multiclima από την εταιρεία Hellagro

Δίχτυ Multiclima από την εταιρεία Hellagro

Το δίχτυ multiclima και multiclima plus δημιουργεί καλύτερο μικροκλίμα στις υπό κάλυψη καλλιέργειες, δημιουργώντας συνθήκες πρωίμισης των καλλιεργειών.

Το Multiclima μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως δίχτυ προστασίας παγετού.

Προστατεύει από δυνατούς ανέμους και δυνατές βροχές εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη παραγωγή.

Βρείτε το στο: https://www.hellagro.gr/product/dixty-multiclima/

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην HELLAGRO Α.Ε.

Κεντρικά Γραφεία HELLAGRO Α.Ε.
Λ. Βουλιαγμένης 6, 16675 Γλυφάδα
Τ: 210 9635564, 210 5584310-14
F: 210 5584315

info@hellagro.gr

https://www.hellagro.gr/