Σκυλάκι ή αντίρρινο, φυτεύεται και ανθίζει παντού στον κήπο. Τα ιδιαίτερα λουλούδια του που μένουν για πολύ καιρό στο φυτό, το κάνουν αγαπητό τόσο για φύτευση στον κήπο και στη βεράντα.

 

To Αντίρρινο ή Σκυλάκι (Antirrhinum majus, Scrophulariaceae) είναι πολύ γνωστό και πολύ όμορφο ανθοφόρο φυτό, από τα πιο σημαντικά και πολυχρησημοποιημένα καλλωπιστικά φυτά, με μεγάλη εμπορική αξία και ζήτηση. Επιπλέον, το καλλωπιστικά αυτά φυτά ονομάζονται και λυκόστομα ή λαγουδάκι. Συναντάται σχεδόν παντού, και ταιριάζει σε κάθε σημείο του κήπου.

Καλλιεργείται και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου. Από τον 17ο αιώνα κιόλας καλλιεργείται σε πολλούς κήπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο γένος Antirrhinum κατατάσσονται 40 περίπου είδη ποωδών φυτών. Το σκυλάκι είναι πολυετές φυτό που καλλιεργείται όμως ως ετήσιο.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το ύψος των καλλωπιστικών αυτών φυτών κυμαίνεται από 20 έως 120 εκατοστά κι εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία, αλλά και τις καλλιεργητικές συνθήκες. Έτσι υπάρχουν νάνες ποικιλίες από 20-40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40-60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60-120 εκατοστά.

Η βλάστηση του φυτού είναι πλούσια κυρίως όταν αρδεύεται τακτικά.

Τα φύλλα είναι λογχοειδή, επιμήκη με μήκος 7 περίπου εκατοστά και αντίθετα.

Τα άνθη στο σκυλάκι διατάσσονται πάνω σε μακριές ανθικές ταξιανθίες και ανθίζουν από κάτω προς τα πάνω.

Υπάρχουν ποικιλίες μονόχρωμες και πολύχρωμες με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο κ.α.. Μερικές ποικιλίες φυτών είναι αρωματικές. Έχει αρκετά μεγάλη περίοδο ανθοφορίας κι ανθίζει από το Μάρτιο έως και τα μέσα φθινοπώρου.

Το σκυλάκι καλλιεργείται ως ετήσιο της άνοιξης ή ως ετήσιο του καλοκαιριού, αναλόγως της περιόδου σποράς του. Υπάρχουν και δημιουργούνται συνεχώς νέες ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους τόσο στο ύψος του φυτού όσο και στο χρώμα και μέγεθος των ανθέων του. Ακόμη, το αντίρρινο χρησιμοποιείται σε εμπορική κλίμακα και ως δρεπτό φυτό. Σε αυτή την περίπτωση προτιμώνται οι ψηλές ποικιλίες.

 

Κίτρινο αντίρρινο σε παρτέρι

Το αντίρρινο ονομάζεται και σκυλάκι εξαιτίας των χαρακτηριστικών λουλουδιών του.

Τι χρειάζεται το σκυλάκι για πλούσια ανθοφορία

Το σκυλάκι είναι αρκετά εύκολο καλλωπιστικό φυτό στην καλλιέργεια του και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και περιποιήσεις. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, προτιμότερα όμως είναι τα αμμοπηλώδη και γενικά τα μέσης σύστασης εδάφη. Επίσης, είναι καλλωπιστικά φυτά που προτιμούν τις ηλιόλουστες θέσεις αν και αναπτύσσονται και σε σκιερά μέρη.

Η προσθήκη κοπριάς ή άλλη οργανική λίπανση είναι επιθυμητή για την καλή ανάπτυξη των φυτών. Οι αρδεύσεις πρέπει να γίνονται συχνά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, χρειάζεται συχνά σκαλίσματα και αφαίρεση των ζιζανίων καθώς και απομάκρυνση των υπερώριμων ανθέων από τα φυτά.

Εάν επιθυμούμε οψίμιση της ανθοφορίας ή περισσότερα άνθη ανά φυτό μπορούμε να κορυφολογήσουμε πάνω από το 4 ζεύγος φύλλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών πλάγιων βλαστών, κατά συνέπεια και ανθέων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ψηλές ποικιλίες θέλουν υποστήλωση. Το σκυλάκι προσβάλλεται συχνά από αφίδες και σκωρίαση.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο σκυλάκι

Το σκυλάκι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Εάν χρησιμοποιηθεί ως ανοιξιάτικο καλλωπιστικό φυτό η σπορά γίνεται το φθινόπωρο ενώ αν χρησιμοποιηθεί ως καλοκαιρινό η σπορά γίνεται την άνοιξη. Ο σπόρος βλαστάνει σε 10-15 μέρες από τη σπορά, στους 20-25οC.

Η άνθιση σε αυτά τα καλλωπιστικά φυτά ξεκινάει στα μεν νάνα και μέτρια φυτά μετά από 10 περίπου εβδομάδες και στις ψηλές ποικιλίες μετά από 20 περίπου εβδομάδες από τη σπορά. Οι αποστάσεις φύτευσης των φυτών είναι από 15-40 εκατοστά κι αυτό εξαρτάται από το ύψος τους.

Επιπλέον, τα αντίρρινα πολλαπλασιάζονται και από το σπόρο που έχει πέσει στο έδαφος κατά την προηγούμενη περίοδο. Μαζέψτε λοιπόν του σπόρους από τα προηγούμενα αντίρρινα σας και ξαναχρησιμοποιήστε τα την επόμενη άνοιξη.

 

Σπόροι αντίρρινου

Μαζέψτε τους σπόρους από το σκυλάκι ή αφήστε τους να πέσουν κάτω στο χώμα. Την επόμενη άνοιξη θα γεμίσετε από νέα φυτά.

Που φυτεύεται το σκυλάκι στον κήπο

Το σκυλάκι είναι φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία. Αυτό οφείλεται στη μορφή και ποικιλοχρωμία των ανθέων, στη διάρκεια της ανθοφορίας του και στην ύπαρξη πολλών ποικιλιών με διάφορα ύψη. Έτσι, μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρια, μόνο του ή με διάφορα άλλα ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά ανθόφυτα.

Φυτεύεται σε όλες τις σειρές του παρτεριού, ανάλογα με το ύψος της ποικιλίας που έχουμε. Επίσης, τοποθετείται σε γωνίες, γλάστρες ή ζαρντινιέρες στη βεράντα ή στο μπαλκόνι.

Οι χαμηλές ποικιλίες δημιουργούν ωραίες μπορντούρες κατά μήκος διαδρόμων ή γύρω από δένδρα ή χρησιμοποιούνται σε βραχόκηπους. Επιπλέον, οι διάφορες ποικιλίες για το σκυλάκι συνδυάζονται πολύ καλά με τον χλοοτάπητα, που οι ζωηροί χρωματισμοί «σπάνε» το συνεχές πράσινο.

 

Διαβάστε επίσης: