Home / ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ / Πότε γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Πότε γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

Πότε γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Πότε γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς; Είναι αργά για να κλαδέψω στα μέσα της άνοιξης τις τριανταφυλλιές μου; Αν όχι μπορώ να χρησιμοποιήσω τα κλαδιά που θα κόψω για να φτιάξω καινούρια φυτά;

Η πιο κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και το Μάρτιο. Την άνοιξη οι τριανταφυλλιές έχουν ήδη μπει στην περίοδο της βλάστησης. Αυτή την περίοδο πρέπει να περιοριστείτε στην αφαίρεση των ξερών ή κακοσχηματισμένων κλαδιών. Ωστόσο, αν στη περιοχή σας δεν έχει ανέβει ακόμα η θερμοκρασία και αν οι οφθαλμοί του φυτού δεν έχουν φουσκώσει, μπορείτε να τολμήσετε ένα όχι πολύ αυστηρό κλάδεμα.

 

Οργανικό λίπασμα για Τριανταφυλλιές
Οργανικό λίπασμα για Τριανταφυλλιές και Άνθη 2 Kg | E-gardenshop.gr

 

Αφαιρέστε τα παλιά κλαδιά που δε δίνουν πια άνθη και αραιώστε ελαφρά, ώστε να μη μειωθεί η ανθοφορία, ενώ στο εσωτερικό του φυτού να μη σκιάζονται οι εσωτερικοί βλαστοί. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε ώστε οι τομές του κλαδέματος να είναι λοξές, με την κορυφή τους πάνω από τον τελευταίο οφθαλμό που θα μείνει στο φυτό.

Σε αντίθετη περίπτωση οι χυμοί του φυτού θα τρέξουν πάνω στο μάτι και θα το καταστρέψουν. Τα μοσχεύματα που θα προκύψουν από το καθυστερημένο αυτό κλάδεμα θα είναι μάλλον μικρά και ίσως να μη δώσουν εύρωστα φυτά.

κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Πως γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς;

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική φροντίδα και δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να μην γίνεται.

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς βοηθάει:

 • στη καλή ανάπτυξη του φυτού από την άνοιξη και μετά που εμφανίζεται η νέα βλάστηση,
 • στην ενίσχυση της ανθοφορίας και
 • στην ευρωστία και ανθεκτικότητα του φυτού.

Η τριανταφυλλιές κανονικά θα πρέπει να κλαδεύονται την περίοδο προς το τέλος του χειμώνα (Ιανουαρίου – μέσα Μαρτίου) και φυσικά πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί και ξεκινήσει η καινούργια βλάστηση.

 • Αφαιρούμε όλα τα ξερά άνθη και φύλλα που βρίσκονται πάνω στα κλαδιά από την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα κλαδεύονται και οι παραφυάδες που ενδεχομένως έχουν βγει στη βάση του φυτού.
 • Έπειτα παρατηρούμε το φυτό και ξεκινάμε να αφαιρούμε προσεκτικά τα ξερά εκείνα τμήματα των κλαδιών που δεν πρόκειται να βλαστήσουν την άνοιξη, καθώς και τα μικρά και ασθενικά κλαδιά που θα δώσουν αραιή και ισχνή βλάστηση.
 • Από τους υγιής βλαστούς αφαιρούμε περίπου τα 2/3 του μήκους τους. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες κλαδεύουμε στα 5 εκατοστά, από τα διετή κλαδιά.

 

Πότε να κλαδέψω την τριανταφυλλιά;

 

Από την άνοιξη και μετά αφαιρούμε τα υπερώριμα άνθη καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Στα μέσα του καλοκαιριού μπορούμε (ανά περίπτωση) να εφαρμόσουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα σε τριανταφυλλιές που έχουν πολλά μικρά και αδύναμα κλαδιά. Καθόλη την περίοδο την ανάπτυξης και ανθοφορίας της τριανταφυλλιάς θα πρέπει να παρατηρούμε τα φυτά για τυχόν προσβολές από εχθρούς ή άλλες ασθένειες.

 

Φυτόχωμα Premium Soil με ΖΕΟΛΙΘΟ
Φυτόχωμα Premium Soil με ΖΕΟΛΙΘΟ 20lt, 50lt & 70lt | E-gardenshop.gr

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

 

Ψαλίδι λουλουδιών S28, FISKARS

Οργανικό λίπασμα για Τριανταφυλλίες και Άνθη DCM

 

2 Σχόλια

 1. Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφοριες-συμβουλες…
  Έχω μία τριανταφυλλιά τύπου αναρριχώμενη αλλά εγώ την κλαδευω :αμφιθεατρικά” γιατί είναι σε παρτέρι και δεν στηρίζεται κάπου.ειναι πολύ ωραία βγάζει μεγάλα κόκκινα τριαντάφυλλα αλλά…….Ίσως από το βάρος του κάθε άνθους …Λυγίζει ο μίσχος.
  Τι να κάνω??
  Ευχαριστώ πάρα πολυ

  • Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Πράγματι, σε τριανταφυλλιές με μεγάλα μπουμπούκια παρατηρείται λύγισμα του μίσχου. Ίσως θα μπορούσατε να βάλετε στηρίγματα, περιμετρικά από την τριανταφυλλιά, που να ξεκινούν από το έδαφος. Στο εμπόριο υπάρχουν πλαστικά στηρίγματα αλλά και στηρίγματα από καλάμι, καθώς και πέργολες που ξεκινούν από κάτω και στηρίζονται στο έδαφος. Αυτό ίσως να περιορίσει κάπως το λύγισμα του μίσχου. Επιπλέον, εάν βάλετε περιμετρικά της τριανταφυλλιάς καλάμια ή άλλα στηρίγματα, θα μπορούσατε ανά 15-20 cm ύψους να δένετε γύρω-γύρω από το θάμνο ένα κομμάτι σπάγκο ή δετικό ή σύρμα για να στηρίζεται καλύτερα η τριανταφυλλιά σας.

Αφήστε το μήνυμα σας