Σκοπεύω να αγοράσω έτοιμα αρωματικά φυτά σε γλάστρες (συγκεκριμένα θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό πλατύφυλλο και ίσως δυόσμο, μέντα, φασκόμηλο) για χρήση στη μαγειρική. Θα χρησιμοποιούμε πιο συχνά κυρίως το δεντρολίβανο, το θυμάρι και την ρίγανη.

Επομένως, θα ήθελα να ρωτήσω σε τι ποσότητες θα πρέπει να αγοράσω τα παραπάνω αρωματικά φυτά από το φυτώριο; Σε γλάστρες των 2 λίτρων είναι καλά ή καλύτερα σε μικρότερες; (τα τρία παραπάνω αρωματικά φυτά θα τα χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες σχεδόν εβδομαδιαία). Το δεντρολίβανο το έχω βρει και σε γλάστρα 4 λίτρων.

 

Αρχικά, εάν έχετε χώρο καλό είναι να προμηθευτείτε τις 2λιτρες γλάστρες. Πιο μικρές γλάστρες από 2λιτρες δεν θα σας βολέψουν, διότι θα χρησιμοποιήσετε το αρωματικό φυτό στην κουζίνα σας και θα αργήσει να σας ξανακάνει φύλλα εξαιτίας του ότι θα είναι μικρά και σε μικρή γλάστρα.

Για τη ρίγανη, το δυόσμο και το θυμάρι αν έχετε χώρο να τις μεταφυτέψετε και σε μεγαλύτερη από 2λιτρη γλάστρα ώστε να αναπτυχθούν και να είναι πάντα διαθέσιμα όταν τα χρειαστείτε στο φαγητό. Αν όχι προτιμήστε τις 2λιτρες, δείτε πως σας πάει και εάν υπάρχει χώρος αγοράστε μια ακόμη από το αρωματικό που έχετε σε έλλειψη.

Για το δεντρολίβανο και τον πλατύφυλλο βασιλικό αν έχετε χώρο καλύτερα προτιμήστε την 4λιτρη γλάστρα για μεγαλύτερη ασφάλεια αν και δεν είναι τόσο πρόβλημα καθώς και με την 2λιτρη μπορεί να κάνετε δουλειάς σας (αυτό εξαρτάται και από τη χρήση που θα κάνετε).

Εάν δεν χρειάζεστε για κάποια περίοδο δενδρολίβανο μπορείτε να κόβετε κορυφές, να τις αποξηραίνετε και να τις έχετε όταν θα τις χρειαστείτε.

Η ρίγανη είναι το μόνο από τα αρωματικά φυτά που μας γράφετε που ίσως δεν θα σας είναι πάντα διαθέσιμη, λόγω του ότι τη χρησιμοποιούμε πιο συχνά από όλα τα αρωματικά στην κουζίνα. Σε αυτή την περίπτωση (και πάντα εάν έχετε χώρο) μπορείτε να πάρετε δύο γλάστρες ώστε όταν κάποια περίοδο χρησιμοποιείτε ρίγανη από τη μια στην άλλη να αναπτύσσεται το φυτό.

Η μέντα και το φασκόμηλο, λόγω της ποσότητας που χρειαζόμαστε στην κουζίνα δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και εάν τις αφήσετε σε 2λιτρη γλάστρα. Σε αυτά τα αρωματικά μπορείτε να μαζεύετε φύλλα και να τα αποξηραίνετε.

 

  • Πάντα να αφαιρείτε φυλλαράκια ή μικρές κορυφές (όχι ολόκληρα κλαδιά). Αν βλέπετε κάποιο φυτό ότι αναπτύσσεται πολύ, κόψτε τα φυλλαράκια και αποξηράνετε τα για να μην τα χάσετε.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε τα φυτά σε ένα μέγεθος 1-1,5 φορά το ύψος της 2λιτρης γλάστρας για να έχετε πάντα τρυφερά και πράσινα φύλλα.

 

Προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι: (κυρίως εάν τα αρωματικά φυτά τα τοποθετήσετε σε εσωτερικό χώρο)

 

  • Ελλιπής φωτισμός μπορεί να σας δημιουργήσει κιτρινίσματα στα φύλλα. Τότε βάλτε τα φυτά σε σημεία με ήλιο και αφαιρέστε σταδιακά τα κίτρινα φύλλα.
  • Πολύ υγρασία. Κυρίως το χειμώνα είναι το πιο συχνό πρόβλημα. Το χώμα στα αρωματικά πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι λασπωμένο. Η πολύ υγρασία στο έδαφος μπορεί να καταστρέψει τα αρωματικά φυτά λόγω προσβολής των φυτών από μύκητες που ευνοούνται από την υψηλή υγρασία του εδάφους.
  • Κιτρίνισμα στα φύλλα από έλλειψη στοιχείων. Η λίπανση είναι αναγκαία. Καλό είναι να λιπαίνονται τα φυτά περίπου 1 φορά ανά 1-1,5 μήνα (όλο το έτος). Προτιμήστε βιολογικό λίπασμα για αρωματικά-πράσινα λαχανικά ή καλύτερα κάποιο βιολογικό κόμποστ.
  • Έντομα που μπορεί να εμφανιστούν στα φύλλα. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν μικρές αφίδες ή ακάρεα (τετράνυχος) στα φύλλα. Τον τετράνυχο θα τον καταλάβετε εάν δείτε ιστούς αράχνης στα φύλλα, ενώ τις αφίδες θα τις δείτε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Αντιμετωπίστε τα με καθάρισμα των φύλλων με υγρό πανάκι, κάθε μέρα μέχρι να εξαφανιστούν.

 

Καλή επιτυχία!

 

(Το άρθρο έγινε κατόπιν ερώτησης αναγνώστη μας. Εάν έχετε ερωτήσεις για την κηπουρική και τα φυτά ή θέλετε να μας στείλετε φωτογραφίες από τον κήπο, τα φυτά ή κατασκευές που έχετε δημιουργήσει μπορείτε να μας στείλετε mail στο info@gardenguide.gr.)

 

Διαβάστε επίσης: