Έχω ένα μικρό κήπο που θα ήθελα να φυτέψω γκαζόν. Όμως στον κήπο υπάρχουν και 4 πεύκα και εδώ οι απόψεις διίστανται. Άλλοι μου λένε ότι δεν θα φυτρώσει γκαζόν κάτω από αυτά, άλλοι ότι χρειάζεται ειδικού τύπου, άλλοι ότι μόνο τριφύλλι μπορώ να βάλω, αλλά δεν πρέπει να πατάω στον κήπο. Επειδή δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνω, ποια η άποψή σας επ’ αυτού;

 

Η αλήθεια είναι πως κάτω από πεύκα πολλά φυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες και συχνά δεν αναπτύσσονται πολύ καλά, ενώ είναι καχεκτικά. Αυτό ισχύει και για το γκαζόν, ανάλογα όμως την ποικιλία και τη διαχείριση του κήπου πριν και μετά τη σπορά ή φύτευση.

Έτσι, με την επιλογή κάποιου ανθεκτικού μείγματος χλοοτάπητα ή σπόρων (που να περιέχει και ποικιλίες που αναπτύσσουν στόλωνες – για να διασπείρεται πιο γρήγορα το γκαζόν), δεν θα έχετε πρόβλημα.

Επιπλέον, η σωστή διαχείριση πριν τη σπορά ή φύτευση του γκαζόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όπως για παράδειγμα η προσθήκη καλής ποιότητας χώματος και λιπάσματος ή compost, είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα, η διαχείριση μετά τη φύτευση θα πρέπει να είναι πιο επισταμένη. Ίσως πιο συχνή λίπανση, και σωστή άρδευση για να μην καταπονηθεί ο χλοοτάπητας, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να επιλέξετε από κάποιο φυτώριο το μείγμα που θα χρησιμοποιήσετε και καλό θα ήταν ο γεωπόνος του καταστήματος να δει πρώτα τον κήπο σας και την πυκνότητα των πεύκων.

 

Ακόμη, η επιλογή κάποιας ποικιλίας πιο “σκληρής” όπως είναι το “αμερικάνικο”, το κικούγιο ή το San Augoustino (που είναι φυτευτά γρασίδια), δεν είναι κακή διότι αυτά τα γρασίδια αναπτύσσονται καλά ακόμη και κάτω από πεύκα. Όμως έχουν τα αρνητικά ότι:

  • κιτρινίζουν το χειμώνα περισσότερο από τα κοινά μείγματα,
  • Θέλουν συνήθως περισσότερο πότισμα το καλοκαίρι και
  • Χρειάζονται πιο συχνά κουρέματα.

 

Η επιλογή του τριφυλλιού νομίζω δεν είναι καλή, εκτός εάν σας αρέσει σας φυτό εδαφοκάλυψης. Πιστεύω ότι με τη σωστή ποικιλία και κυρίως με την σωστή διαχείριση και προσθήκη καλού χώματος και compost μπορείτε να έχετε ένα καλό γκαζόν.

 

Διαβάστε επίσης: