Τι λιπάσματα χρειάζεται να χρησιμοποιήσω για τις τουλίπες όσον αφορά φύτευση, βλάστηση και ανθοφόρα; Η φύτευση θα γίνει σε εξωτερικό χώρο.

 

Η τουλίπα φυτεύεται στο έδαφος ή σε γλάστρες από τις αρχές του Σεπτέμβρη μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη, με τους βολβούς της σε βάθος περίπου 10 cm. και με την μύτη του βολβού προς τα πάνω.

 

Όσον αφορά στη λίπανση της η τουλίπα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Κατά τη φύτευση των βολβών και ανάπτυξη του βλαστού και των φύλλων του φυτού δεν απαιτείται κάποια λίπανση. Το στάδιο που θα ήταν πιο αποτελεσματικό να προσθέσετε λίπασμα ανθοφορίας είναι όταν η τουλίπα έχει αρχίσει να βγάζει το λουλούδι της . Επομένως, καλό είναι να προτιμηθεί υγρό λίπασμα ανθοφορίας τουλάχιστον μια φορά και ανά περίπτωση να επαναλάβετε ύστερα από 15-20 μέρες.

 

Σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις πιο βασικό από τη λίπανση στην τουλίπα (πχ. σε φτωχά ή ρηχά εδάφη), είναι το χώμα (εδαφικό μείγμα) που θα προτιμήσετε. Αν υπάρχει ήδη χώμα και σκοπεύετε να φυτέψετε πάνω σε αυτό, καλό είναι να το αφρατοποιήσετε, και αν είναι φτωχό να προσθέσετε οργανική ουσία με κόμποστ ή κοπριά. Τα θετικά αποτελέσματα θα είναι άμεσα για την άνθιση της τουλίπας ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσετε καθόλου λίπασμα κατά την άνθηση. Τέλος, το έδαφος θα πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόμενο. Αν είναι βαρύ, συνεκτικό και κρατάει πολύ νερό, προσθέστε κάποιο εδαφικό μείγμα για να αφρατοποιηθεί ή μπορείτε να βάλετε ελαφρόπετρα (λεπτόκοκκη), ανακατέψτε καλά και με το κόμποστ και ύστερα φυτέψτε τους βολβούς τουλίπας.

 

Εάν φυτέψετε τουλίπα σε νέα γλάστρα προτιμήστε εδαφικό μείγμα εξωτερικού χώρου που να περιέχει και ένα ποσοστό οργανικής ουσίας (κόμποστ). Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να προσθέστε και επιπλέον κόμποστ. Σε αυτή την περίπτωση η αναλογία χώμα προς κόμποστ είναι: 4 μέρη χώμα και 1 μέρος κόμποστ.

 

 

(Το άρθρο έγινε κατόπιν ερώτησης αναγνώστριας μας. Εάν έχετε ερωτήσεις για την κηπουρική και τα φυτά ή θέλετε να μας στείλετε φωτογραφίες από τον κήπο, τα φυτά ή κατασκευές που έχετε δημιουργήσει μπορείτε να μας στείλετε mail στο info@gardenguide.gr.)

 

βολβοί τουλίπας