Το αλεξανδρινό ή ποϊνσέττια είναι ασύγκριτα με τα υπόλοιπα φυτά, το φυτό των Χριστουγέννων. Με τα υπέροχα λουλούδια του στολίζει το σπίτι τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο δημιουργώντας ζεστές γωνίες και στιγμές θαλπωρής. Η επιβίωση τους στο σπίτι δεν είναι δύσκολη και με τις κατάλληλες φροντίδες και λίγη προσοχή από εμάς η ποϊνσέττια μας μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό στη γλάστρα.

Ποϊνσέτια -: Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου.

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ.: 2108544135 – 6976978417

 

Βοτανική ταξινόμηση: Το επιστημονικό όνομα του αλεξανδρινού είναι Euphorbia pulcherrima και ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae.

Καταγωγή: Η καταγωγή του είναι από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Σε αυτές τις χώρες αναπτύσσεται ως θάμνος ή μικρό δέντρο και φτάνει σε ύψος και τα 4 μέτρα.

Άλλες ονομασίες: Αλεξανδρινό, ποϊνσέττια, ποϊνσέτια, poinsettia

Τοξικότητα: Ο λευκός γαλακτώδης χυμός του φυτού είναι τοξικός στα κατοικίδια. Καλό είναι να τοποθετούμε το φυτό σε ψηλά σημεία ή να μην είναι εύκολα προσβάσιμο ώστε να είναι μακριά από παιδιά και κατοικίδια χωρίς επίβλεψη.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της ποϊνσέττιας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος των φυτών, που διατίθενται για εσωτερικούς χώρους, φτάνει περίπου τα 50 εκατοστά. Το φυτό αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό.

Φύλλα: Τα κόκκινα «άνθη» του στην πραγματικότητα δεν είναι άνθη, αλλά βράκτια φύλλα, που αναπτύσσονται γύρω από την ανθική ταξιανθία. Υπάρχουν περισσότερες από 100 ποικιλίες οι οποίες κυρίως διαφοροποιούνται στο χρώμα των βρακτίων φύλλων. Έτσι, υπάρχουν ποϊνσέττιες με κόκκινο, λευκό και ροζ χρώμα βρακτίων φύλλων. Τα βράκτια φύλλα μπορεί να παραμείνουν πάνω στο φυτό για περίπου δύο με τρεις μήνες και συνήθως τα συναντάμε από τις αρχές του χειμώνα έως και τις αρχές της άνοιξης.

Άνθη: Τα πραγματικά του άνθη αναπτύσσονται μέσα στα βράκτια χρωματιστά φύλλα και δεν έχουν καλλωπιστική αξία, σε σύγκριση με τα χρωματιστά βράκτια φύλλα.

Ριζικό σύστημα: Οι ρίζες του αλεξανδρινού δεν είναι πολύ βαθιές όμως στη γλάστρα έχουν πολύ καλή ανάπτυξη.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη

Φως: Η ποϊνσέττια προτιμά τις φωτεινές θέσεις και το χειμώνα καλό είναι να τοποθετείται σε θέσεις με απευθείας έκθεση στον ήλιο. Την άνοιξη και το καλοκαίρι το φυτό θα πρέπει να τοποθετείται σε σημεία με έμμεσο φως και όχι απευθείας.

Θερμοκρασία: Θερμοκρασίες δωματίου 10-21oC, είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του φυτού.

Έδαφος-Χώμα: Για τη φύτευση της ποϊνσέττιας χρησιμοποιούμε ελαφρύ χώμα, κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου, πλούσιο σε τύρφη. (βρείτε χώμα εσωτερικού χώρου στο e-gardenshop.gr)

Υγρασία: Το φυτό θέλει μέτρια υγρό έδαφος. Χαλάει εύκολα όταν δεν ποτίζεται καλά και ξεραίνεται εύκολα και για πολλές μέρες το χώμα. Παρόμοια, και όταν υπάρχει πολύ υγρασία στο χώμα. Ποτίζουμε συνήθως μια φορά την εβδομάδα και δεν ξεχνάμε να αφαιρούμε το περίσσιο νερό από το πιατάκι της γλάστρας.

Ρεύμα αέρα: Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το φυτό σε σημείο που υπάρχει ζεστό ή κρύο ρεύμα αέρα ή υπερβολική θερμότητα από συσκευές όπως σε καλοριφέρ ή κλιματιστικό

Φροντίδες που χρειάζεται η ποϊνσέττια

Πότισμα: Το φυτό θα πρέπει να ποτίζεται 1-2 φορές την εβδομάδα και 1 φορά την εβδομάδα μετά την πτώση των ανθέων.

Λίπασμα: Η ποϊνσέττια χρειάζεται λίπασμα για πράσινα φυτά ή λίπασμα γενικής χρήσης, 1-2 φορές το μήνα. Καλύτερα χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για άμεση δράση στο φυτό.

Κλάδεμα και περιποίηση

Δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο κορυφολόγημα μετά το πέρας της ανθοφορίας.

Σε περιπτώσεις που τα φύλλα είναι κίτρινα και έχουν συμπτώματα μάρανσης τότε το φυτό θα πρέπει να ποτιστεί αμέσως και να μεταφερθεί σε θέση που να δέχεται περισσότερο φως.

Ακόμη, εάν παρατηρήσετε μια γενική αδυναμία και καχεξία του φυτού τότε θα πρέπει να μεταφερθεί σε προφυλαγμένο, από ρεύματα, σημεία.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην ποϊνσέττια

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα κορυφής που κόβονται την άνοιξη. Η ριζοβόλιση τους είναι σχετικά δύσκολη χωρίς μεγάλη επιτυχία εάν δεν χρησιμοποιηθεί ορμόνη ριζοβολίας και δεν τοποθετηθούν τα μοσχεύματα στην υδρονέφωση.

Μεταφύτευση: Όταν θα έχει πια μεγαλώσει η ποϊνσέττια μεταφυτεύεται σε νέα μεγαλύτερη γλάστρα τους καλοκαιρινούς μήνες και με ιδιαίτερη προσοχή διότι οι ρίζες και οι βλαστοί της είναι πολύ εύθρυπτοι.

Η ποϊνσέττια στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Το αλεξανδρινό είναι το κατεξοχήν φυτό των Χριστουγέννων. Έχει συνδυαστεί με τις συγκεκριμένες γιορτινές μέρες και στα φυτώρια και ανθοπωλεία είναι γεμάτα με τις ποικιλίες της ποϊνσέττιας.

 

 

Ποικιλίες ποϊνσέττιας που θα βρείτε στα φυτώρια

Ποικιλία ποϊνσέτιας με κόκκινα λουλούδια. Είναι η πιο κοινή και δημοφιλής ποικιλία ποϊνσέτιας

Ποικιλία με δίχρωμα λουλούδια

Ποικιλία με δίχρωμα λουλούδια

Ποικιλία με λευκά λουλούδια

 

Διαβάστε επίσης: