Ο νάρκισσος είναι από τα πιο δημοφιλή βολβώδη φυτά, για τα υπέροχα λουλούδια του. Ανθίζει από τα μέσα του χειμώνα ώς την αρχή της άνοιξης.

 

Ο νάρκισσος (Narcissus spp., Amaryllidaceae) ή ζαμπάκι ή μανουσάκι είναι πολυετές βολβώδες καλλωπιστικό φυτό με ποώδη ανάπτυξη.

Το όνομά του παραπέμπει στην Ελληνική μυθολογία όπου ο Νάρκισσος, γιος του ποταμού Κηφισού και της νύμφης Λειριώπης, όταν καθρεφτίστηκες στα νερά της πηγής του Ελικώνα ερωτεύτηκε την ίδια του τη μορφή και έμεινε εκεί σκυμμένος να την κοιτάζει μέχρι που πέθανε. Το φυτό Νάρκισσος (Narcissus spp. , Amaryllidaceae) πήρε το όνομα του γιατί τα όμορφα άνθη του γέρνουν προς τα κάτω!

Το γένος Narcissus περιλαμβάνει βολβώδη φυτά που κατάγονται και αυτοφύονται στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Είναι πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό εξ’ αιτίας της προϊμότητας της άνθησής του και τις πολλές χρήσεις του. Εκτός από τον κήπο και τα μπαλκόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ τα αρωματικά του άνθη διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθοδοχείο.

Μορφολογία για το νάρκισσο

Το ύψος στο νάρκισσο κυμαίνεται από 20 έως 50 εκ..

Οι βολβοί του είναι χιτωνωτοί και το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 10εκ. και είναι οι μεγαλύτεροι βολβοί από τα καλλωπιστικά βολβώδη.

Τα φύλλα του εκπτύσσονται από τη βάση του φυτού σε δέσμη, έχουν όρθια ή ελαφρά γυρτή ανάπτυξη και γραμμοειδή με μήκος 40 εκ. και πλάτος 2 εκ. περίπου.

Από το κέντρο της δέσμης των φύλλων βγαίνουν τα ανθικά στελέχη τα οποία είναι κοίλα κυλινδρικά. Τα άνθη φέρονται μοναχικά ή σε μικρές ομάδες που σχηματίζουν σκιάδια, στην κορυφή των ανθικών στελεχών και είναι μονά ή διπλά, κίτρινου ή λευκού χρώματος και εύοσμα. Το «κύπελο», που βρίσκεται στο κέντρο του λευκού ή κίτρινου περιανθίου και ονομάζεται τρομπέτα ή κορώνα, προσδίδει στο άνθος του νάρκισσου ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο σχήμα.

Η τρομπέτα ή κορώνα μπορεί να έχει χρώμα ίδιο ή διαφορετικό από αυτό του περιανθίου και μπορεί να είναι κίτρινη, λευκή, ρόδινη, πορτοκαλί ή κόκκινη. Ο Νάρκισσος (Narcissus spp. , Amaryllidaceae) έχει την προϊμότερη άνθηση από τα βολβώδη φυτά και ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή φύτευσης ανθίζει από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο και η άνθηση διαρκεί 3-4 εβδομάδες.

 

Νάρκισσος (Narcissus spp. , Amaryllidaceae)

Που φυτεύουμε τον νάρκισσο στον κήπο

Ο νάρκισσος είναι ανθεκτικό καλλωπιστικό φυτό στις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και προσαρμόζεται τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη αλλά στα βαθιά και πλούσια (αργιλοασβεστώδη ή αμμοαργιλώδη) παράγονται πιο εύρωστα και υγιή φυτά. Απαραίτητη είναι η καλή αποσράγγιση των εδαφών και ο εμπλουτισμός τους με αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας.

Ο νάρκισσος προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ημισκιερές τοποθεσίες.

Σε ζεστές και ξηρές περιοχές για την επιτυχή βλάστηση των βολβών, απαιτείται πότισμα αμέσως μετά τη φύτευση έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή οι βολβοί με το έδαφος και να ξεκινήσει η ριζοβολία. Οι αρδεύσεις πρέπει να συνεχίζονται αν δεν βρέχει και επικρατεί ξηρασία.

 

Κείμενο και φωτογραφία: Πάνος Λαμπρόπουλος, Γεωπόνος ΓΠΑ, M.Sc.

 

Διαβάστε επίσης: