Φυτοπαρασιτικοί μύκητες καλλωπιστικών φυτών

 

Οι φυτοπαρασιτικοί μύκητες είναι μια πολυπληθής ομάδα οργανισμών που προκαλούν διαφόρων ειδών προσβολές στα καλλωπιστικά φυτά και δένδρα.

Συμπτώματα από τους μύκητες των καλλωπιστικών φυτών

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα φυτά από προσβολή μυκήτων ποικίλουν αναλόγως του μύκητα και του φυτού που προσβάλλει. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι μεταχρωματισμοί και ξηράνσεις φύλλων, βλαστών και καρπών, σήψεις ριζών, λαιμού και καρπών, έλκη σε κλαδιά, καχεξία και νανισμό των φυτών. Ορισμένες γνωστές ασθένειες όπως σκωριάσεις, βοτρύτες, ωΐδια, περονόσποροι και άλλα οφείλονται σε προσβολές από μύκητες.

Μετάδοση των μυκήτων στα καλλωπιστικά φυτά

Οι μύκητες μεταδίδονται με διάφορους τρόπους από φυτό σε φυτό όπως με τον άνεμο, το νερό άρδευσης, τη βροχή, μέσω του εδάφους κι από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Εισέρχονται μέσα στο φυτό είτε διατρυπώντας την επιδερμίδα, είτε μέσω φυσικών ανοιγμάτων του φυτού όπως οι τομές κλαδεύματος και τα στομάτια. Για αυτό το λόγο και η απολύμανση του πριονιού ή του αλυσοπρίονου είναι απαραίτητη. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγουμε το κλάδεμα τις βροχερές ημέρες, ή σε περιόδους υψηλής υγρασίας.

 

Συχνές μυκητολογικές ασθένειες καλλωπιστικών φυτών (γαρίφαλο και τριαντάφυλλο):