Τι προσέχουμε κατά τη μεταφύτευση ενός φυτού από το έδαφος στη γλάστρα

(Το άρθρο δημιουργήθηκε κατόπιν ερώτησης που μας έστειλε αναγνώστη μας. Εάν έχετε ερωτήσεις για την κηπουρική και τα φυτά ή θέλετε να μας στείλετε φωτογραφίες από τον κήπο, τα φυτά ή κατασκευές που έχετε δημιουργήσει μπορείτε να μας στείλετε mail στο info@gardenguide.gr.)

 

Θέλουμε σε ένα σημείο του κήπου δημιουργήσουμε καθιστικό με μπάρμπεκιου. Στο σημείο όμως που έχουμε επιλέξει υπάρχουν κάποια φυτά κυρίως θάμνοι (2 ναντίνες, 3 πυξάρια όχι μεγάλα, 5 τριανταφυλλιές) και δύο λεμονιές. Μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα φυτά αυτά σε μεγάλες γλάστρες; Θα επιβιώσουν;

Η μεταφύτευση από το χώμα σε γλάστρες είναι δύσκολη και επιζήμια για τα φυτά. Σίγουρα για τους θάμνους είναι πιο εύκολο (ειδικά αν δεν έχουν αναπτυχθεί πολύ) σε σχέση με τα δέντρα.

Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει την άνοιξη που τα φυτά αναπτύσσονται γρηγορότερα αλλά το φθινόπωρο. Σίγουρα θα χάσουν μέρος του ριζικού συστήματος αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα προλάβουν να επουλώσουν τις πληγές τους και να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Αρχικά θα πρέπει να σκάψετε τη μπάλα χώματος. Μετρήστε περίπου τη διάμετρο του κεντρικού κορμού και υπολογίστε η μπάλα να έχει διάμετρο 10 φορές μεγαλύτερη και βάθος 50 cm (30 για τα πυξάρια).

Με ένα φτυάρι σκάψτε τη μπάλα και κόψτε τις ρίζες που εμποδίζουν το σκάψιμο με ένα κλαδευτήρι. Κάτω από τη μπάλα πρέπει να τοποθετηθεί ύφασμα ή λινάτσα, ώστε να μη διαλυθεί κατά τη μεταφύτευση. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη και μάλλον θα χρειαστούν πάνω από δύο άτομα. Υπολογίστε ότι το χώμα είναι βαρύ. Για τις λεμονιές, αν είναι μεγάλες και τελικά αποφασίσετε να τις μεταφέρετε, προτιμήστε κάποιο άλλο σημείου του κήπου, αλλιώς θα χρειαστείτε πολύ μεγάλες γλάστρες. Μετά τη μεταφύτευση ακολουθεί πότισμα και το χώμα πρέπει να παραμένει υγρό για 15 περίπου μέρες.

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν: