Τα είδη της κληματίδας είναι πολλά και τα περισσότερα αναρριχόμενα. Υπάρχουν φυλλοβόλα ή αειθαλή, πολυετή ή ετήσια είδη με πλούσια ανθοφορία. Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες με μεγάλα και ελαφρώς αρωματικά άνθη. Στην Ελλάδα η κληματίδα είναι γνωστή και ως αγράμπελη και ανήκει στα πιο διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά. Σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυτοφύονται κυρίως τα είδη C. flammula και C. vitalba.

 

Μορφολογία για την κληματίδα

Οι κληματίδες αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό και έχουν πυκνή βλάστηση. Σε ύψος φτάνουν τα 4-5 m. Οι βλαστοί είναι λεπτοί και στα περισσότερα είδη περιελισσόμενοι. Στο τέλος του καλοκαιριού ξυλοποιούνται. Τα φύλλα διαφέρουν ανάλογα με το είδος και την ποικιλία αλλά γενικά έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και αποτελούνται από 5-13 φυλλάρια. Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία διαφέρουν και τα άνθη. Τα άνθη των βελτιωμένων ποικιλιών είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αυτοφυή είδη και έχουν διάμετρο μέχρι 20 cm. Υπάρχουν πολλά χρώματα ανθέων λευκό, κίτρινο, ροζ, φούξια, πορφυρό, μοβ. Αναπτύσσονται μόνα τους ή τρία μαζί και έχουν από 4-8 σέπαλα. Οι στήμονες στο κέντρο των ανθέων είναι μεγάλοι και έχουν διάφορα χρώματα (λευκό, κίτρινο, ροζ, μοβ). Οι κληματίδες ανθίζουν από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο.

 

Καλλιέργεια για την κληματίδα

Αναπτύσσονται καλά σε αμμοπηλώδη εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία που αποστραγγίζουν καλά. Φυτεύονται σε ηλιόλουστες θέσεις που όμως παρέχουν σκιά στη βάση του φυτού. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη σκιά μπορούν να φυτευτούν θάμνοι μικρής ανάπτυξης στη βάση των κληματίδων. Χρειάζονται προστασία από τον αέρα, για να κρατήσουν τα άνθη τους.

Είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά υποφέρουν από ανοιξιάτικους παγετούς. Παγώνουν στους -15οC. Χρειάζονται τακτική λίπανση ενώ κάθε άνοιξη πρέπει να εμπλουτίζεται το χώμα γύρω από τον κορμό με κοπριά ή κομπόστ. Οι περισσότερες κληματίδες ανθίζουν στους βλαστούς την νέας βλάστησης και κλαδεύονται χαμηλά στο τέλος του χειμώνα, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών. Έτσι δημιουργούν περισσότερους βλαστούς την επόμενη περίοδο και περισσότερα άνθη. Τα είδη που ανθίζουν σε βλαστούς του προηγούμενου έτους, κλαδεύονται το φθινόπωρο μετά την άνθιση.

 

Πολλαπλασιασμός για την κληματίδα

Οι κληματίδες πολλαπλασιάζονται εύκολα με καταβολάδες την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Γίνεται και πολλαπλασιασμός με σπόρο που σπέρνεται αμέσως μετά τη συλλογή του, το φθινόπωρο. Εφικτός είναι και ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα σκληρού ξύλου το φθινόπωρο ή μαλακού την άνοιξη. Οι ποικιλίες προκύπτουν με εμβολιασμό στα αυτοφυή είδη C. viticalla και  C. flammula.