Αγράμπελη ή κληματίδα, αναρριχώμενο με μεγάλα λουλούδια

Τα είδη της κληματίδας είναι πολλά και τα περισσότερα αναρριχώμενα. Υπάρχουν φυλλοβόλα ή αειθαλή, πολυετή ή ετήσια είδη με πλούσια ανθοφορία. Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες με μεγάλα και ελαφρώς αρωματικά άνθη.

Στην Ελλάδα η κληματίδα είναι γνωστή και ως αγράμπελη και ανήκει στα πιο διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά. Σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυτοφύονται κυρίως τα είδη C. flammula και C. vitalba.

Άλλα ονόματα: Κλεμάτις, κληματίδα, Clematis, αγράμπελη

 

Μορφολογία χαρακτηριστικά του φυτού

Ρυθμός ανάπτυξης – ύψος: Οι κληματίδες αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό και έχουν πυκνή βλάστηση. Σε ύψος φτάνουν τα 4-5 m.

Βλαστοί: Οι βλαστοί είναι λεπτοί και στα περισσότερα είδη περιελισσόμενοι. Στο τέλος του καλοκαιριού ξυλοποιούνται.

Φύλλα: Τα φύλλα διαφέρουν ανάλογα με το είδος και την ποικιλία αλλά γενικά έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και αποτελούνται από 5-13 φυλλάρια.

Άνθη: Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία διαφέρουν και τα άνθη. Τα άνθη των βελτιωμένων ποικιλιών είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αυτοφυή είδη και έχουν διάμετρο μέχρι 20 cm. Υπάρχουν πολλά χρώματα λουλουδιών όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, φούξια, πορφυρό, μοβ. Αναπτύσσονται μόνα τους ή τρία μαζί και έχουν από 4-8 σέπαλα. Οι στήμονες στο κέντρο των ανθέων είναι μεγάλοι και έχουν διάφορα χρώματα (λευκό, κίτρινο, ροζ, μοβ).

Πότε ανθίζει η αγράμπελη ή κληματίδα;

Οι κληματίδες ανθίζουν από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο.

 

 

Καλλιεργητικές φροντίδες

Χώμα: Τα φυτά αναπτύσσονται καλά σε αμμοπηλώδη εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία που αποστραγγίζουν καλά.

Θέση: Η αγράμπελη ή κληματίδα φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις που όμως παρέχουν σκιά στη βάση του φυτού. Επιπλέον, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη σκιά μπορούν να φυτευτούν θάμνοι μικρής ανάπτυξης στη βάση των κληματίδων. Η κληματίδα χρειάζεται προστασία από τον αέρα, για να κρατήσει τα άνθη τους.

Θερμοκρασίες: Η αγράμπελη είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά υποφέρει από ανοιξιάτικους παγετούς. Παγώνουν στους -15οC.

Λίπανση: Χρειάζονται τακτική λίπανση ενώ κάθε άνοιξη πρέπει να εμπλουτίζεται το χώμα γύρω από τον κορμό με κοπριά ή κομπόστ.

Κλάδεμα: Οι περισσότερες κληματίδες ανθίζουν στους βλαστούς την νέας βλάστησης και κλαδεύονται χαμηλά στο τέλος του χειμώνα, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών. Έτσι δημιουργούν περισσότερους βλαστούς την επόμενη περίοδο και περισσότερα άνθη. Τα είδη που ανθίζουν σε βλαστούς του προηγούμενου έτους, κλαδεύονται το φθινόπωρο μετά την άνθιση.

 

Clematis - Κληματίδα ή αγράμπελη

Τα λουλούδια της αγράμπελης ή κληματίδας είναι πραγματικά πανέμορφα!

 

Πως πολλαπλασιάζεται η αγράμπελη ή κληματίδα

Οι κληματίδες πολλαπλασιάζονται εύκολα με καταβολάδες την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Γίνεται και πολλαπλασιασμός με σπόρο που σπέρνεται αμέσως μετά τη συλλογή του, το φθινόπωρο. Εφικτός είναι και ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα σκληρού ξύλου το φθινόπωρο ή μαλακού την άνοιξη. Οι ποικιλίες προκύπτουν με εμβολιασμό στα αυτοφυή είδη C. viticalla και  C. flammula.

 

Έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν το φυτό

Σε γενικές γραμμές, είναι ανθεκτικό φυτό τόσο σε προσβολή εντόμων όσο και ασθενειών. Πιο συχνά τα ξυλοφάγα έντομα μπορεί να δημιουργήσουν πιο σοβαρές προσβολές ή και καταστροφή κυρίως γερασμένων φυτών. Λιγότερες προσβολές μπορεί να υπάρξουν στα φύλλα από θρίπες και τζιτζικάκι (μικρό έντομο πράσινου χρώματος που απομυζά τους χυμούς των φύλλων και βλαστών) και στα μπουμπούκια και στα άνθη από κάμπιες (προνύμφες λεπιδοπτέρων).

Όσον αφορά την προσβολή από μύκητες  συχνά παρατηρούνται βερτισιλλιώσεις και φουζαριώσεις στο έδαφος που παρατηρούνται με ξήρανση φύλλων και βλαστών.

 

Η αγράμπελη ή κληματίδα στον κήπο.

Είναι αναρριχώμενο με πολύ πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία, επομένως μπορεί να φυτευτεί σε σημεία που θέλουμε είτε να καλύψουμε, όπως τοίχοι ή ψηλές περιφράξεις καθώς και σε μεταλλικές ή ξύλινες πέργκολες. Υπάρχουν και σε πολλά πάρκα και πλατείες της χώρας μας.

Στη βεράντα επίσης ή σε ταράτσες μπορεί να μπει σε βαθιά γλάστρα ή βαρελάκι και να καλύψει ξύλινα πλαίσια, κάγκελα ή άλλα σημεία που μπορεί να αναρριχηθεί.

 

Διαβάστε επίσης: