Η καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι φυλλοβόλο δένδρο, με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία εξαιτίας του σκουρόχρωμου φυλλώματος του. Η καταγωγή του είναι από την Ασία και συγκεκριμένα από την Περσία. Στο γένος Prunus ανήκουν πολλά οπορωφόρα και καλλωπιστικά φυτά όπως η αμυγδαλιά, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνια (P. domestica), η κερασιά, ο δαφνοκέρασος και άλλα.

Μορφολογία της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς

Το ύψος του δένδρου κυμαίνεται από 6 – 8 μέτρα και η διάμετρος του 5 – 6 μέτρα. Με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να γίνει θάμνος και να παραμείνει σε ένα ύψος 2 – 2,5 μέτρα. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αρκετά πυκνή βλάστηση.

Τα φύλλα του είναι απλά, αντίθετα και έχουν εντυπωσιακό σκούρο καφε-κόκκινο χρώμα. Είναι μέτριου μεγέθους 6 – 8 εκατοστά. Σε σκιερά μέρη το χρώμα των φύλλων γίνεται ανοιχτότερο. Τα άνθη είναι μικρά, αρωματικά, ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται στο δένδρο κατά τα μέσα της άνοιξης, πριν την έκπτυξη των φύλλων. Η διάρκεια της άνθηση είναι περίπου 30 μέρες, από Μάρτιο – Απρίλιο.
Ο καρπός που βγαίνει το καλοκαίρι είναι μικρός και στρογγυλός, με διάμετρο 3 – 5 εκατοστά. Έχει πορτοκαλί χρώμα και είναι εδώδιμος.

Καλλιέργεια της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς

Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη, αν και προτιμά τα αμμοπηλώδη, καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι ανθεκτικό τόσο στην ξηρασία, όσο και στο ψύχος (-30 οC).
Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα προσβολών από έντομα ή μύκητες. Το ετήσιο κλάδεμα πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο του χειμώνα, πριν την εμφάνιση των φύλλων, με σκοπό την αραίωση των κλαδιών. Σε πολλές περιπτώσεις κλαδεύεται σε χαμηλό ύψος (2 – 3 μέτρα) και αναπτύσσεται σαν θάμνος.

Πολλαπλασιασμός της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς

Η καλλωπιστική δαμασκηνιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, αλλά ο τρόπος αυτός δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν δίνει όμοια φυτά. Ο συνήθης τρόπος είναι με εμβολιασμό σε δαμασκηνιά.
Γυμνόρριζο μεταφυτεύεται από το φθινόπωρο, μετά την πτώση των φύλλων, μέχρι το Φεβρουάριο, ενώ με μπάλα χώματος η διαδικασία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.

Καλλωπιστική Δαμασκηνιά, Prunus cerasifera “Pissardii”, Rosaceae

Καλλωπιστική Δαμασκηνιά, Prunus cerasifera “Pissardii”, Rosaceae

Εφαρμογές στον κήπο

Είναι σημαντικό δένδρο με μεγάλη εφαρμογή στην αρχιτεκτονική τοπίου. Το σκούρο καφέ – κόκκινο χρώμα των φύλλων και η υπέροχη όψη του φυτού την περίοδο της ανθοφορίας του, είναι τα δύο βασικά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη κατά την θέση που θα φυτευτεί η καλλωπιστική δαμασκηνιά. Τοποθετείται μεμονωμένα σε διάφορα κεντρικά σημεία του κήπου. Επίσης, σε ομαδικές φυτεύσεις δημιουργεί εντυπωσιακές δενδροστοιχίες. Συναντάται συχνότατα σε πάρκα. Επιπλέον, δημιουργούνται όμορφες αντιθέσεις με άλλα δένδρα, με τον χλοοτάπητα ή όταν φυτεύεται κοντά σε κτίρια.

Εν ολίγοις …για την καλλωπιστική δαμασκηνιά

Χαρακτηριστικά φυτού: Είναι φυλλοβόλο δένδρο, που φτάνει σε ύψος τα 6 – 8 μέτρα. Συχνά κλαδεύεται στα 2- 3 μέτρα.

Περίοδος ανθοφορίας: Διαρκεί σχεδόν ένα μήνα, από Μάρτιο – Απρίλιο.

Απαιτήσεις: Δεν είναι απαιτητικό φυτό. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πολλαπλασιασμός: Συνήθως, με εμβολιασμό σε δαμασκηνιά.

Καλλωπιστική αξία: Η εντυπωσιακή ανθοφορία στα μέσα της άνοιξης και το σκούρο χρώμα των φύλλων.

Χρήση στον κήπο: Σε κήπους συνήθως σε μεμονωμένες θέσεις. Σε πάρκα φυτεύεται κατά μήκος των διαδρόμων. Με κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να γίνει θάμνος.