Αγόρασα φράουλες σε γλαστράκια. Παρατήρησα ότι τα φυτά έχουν κίτρινα φύλλα. Που οφείλεται και κυρίως τι πρέπει να κάνω για να μην χάσω τις φράουλες;

Γενικά, οι φράουλες είναι πολύ ευαίσθητα φυτά και προσβάλλονται από μύκητες που ξεκινούν συχνά με κιτρίνισμα των φύλλων. Επιπλέον, εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων, της υψηλής υγρασίας και των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών έχουν παρατηρηθούν κιτρινίσματα και μαρασμός φύλλων και φυτών. Αρχικά αφαιρέστε τα κιτρινισμένα φύλλα από τα φυτά.

Κίτρινα φύλλα φράουλας

Κίτρινα φύλλα σε φράουλες (πηγή: http://tylerhandmade.blogspot.gr)

Καλό είναι να ελέγξετε την υγρασία στο χώμα. Εάν είναι πολύ υγρό ανακατέψετε το έδαφος και περιορίστε το πότισμα, έτσι ώστε το χώμα να μην είναι υπερβολικά υγρό, αλλά ούτε και ξερό. Εάν τα φυτά είναι σε μικρά γλαστράκια μεταφυτέψτε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες, ή στο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα οι ρίζες. Χρησιμοποιείστε κάποιο υδατοδιαλυτό πλήρες λίπασμα, στα κέντρα κήπου θα βρείτε λίπασμα κατάλληλο για τα φυτά σας.

Παρατηρείστε τα κιτρινισμένα φύλλα και δείτε εάν είναι καθαρά ή όχι. Αν δεν είναι καθαρά και έχουν πάνω τους διάφορα “σκουπιδάκια” το κιτρίνισμα μπορεί να οφείλετε σε προσβολή εντομών. Εάν παρατηρήσετε ότι το κιτρίνισμα των φύλλων επεκτείνεται και σε άλλα φύλλα, τότε καλό είναι να πάτε μερικά φύλλα σε ένα κέντρο κήπου για να δει ο γεωπόνος από κοντά εάν οφείλετε το κιτρίνισμα σε προσβολή από μύκητες η βακτήρια, σε υπερβολική υγρασία ή λανθασμένη λίπανση.

 

Διαβάστε επίσης: