Η ζίννια είναι ετήσιο ποώδες καλλωπιστικό φυτό, με πολλά λουλούδια που παραμένουν ανθισμένα όλο το καλοκαίρι.

Βοτανική ταξινόμηση: Στο γένος Zinnia ταξινομούνται 15 περίπου είδη, με το πιο κοινό το Zinnia elegans. Έχουν όμως δημιουργηθεί χιλιάδες ποικιλίες, που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο.

Καταγωγή: Η καταγωγή του φυτού είναι από την Κεντρική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Μεξικό.

Η καλλωπιστική του αξία της ζίννιας στηρίζεται στη μεγάλη διάρκεια άνθησης και στην σημαντική ποικιλία των ανθέων όσον αφορά το χρώμα και το σχήμα τους.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού

Υπάρχουν ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος μέχρι και το ένα μέτρο. Παρόλα αυτά στις περισσότερες το ύψος κυμαίνεται από 30 – 80 εκατοστά. Το φυτό έχει όρθια ανάπτυξη. Σε κανονικές συνθήκες η ζίννια παρουσιάζει πλούσια και ζωηρή βλάστηση. ]

Τα φύλλα είναι μεσαίου μεγέθους, με μήκος μέχρι και 8 εκατοστα, καρδιόσχημα, με ελαφρύ χνούδι και ανοιχτού πράσινου χρώματος.

Η ζίννια ανθίζει επάκρια και τα άνθη είναι κεφάλια – χαρακτηριστικό των Compositae –  ενώ έχουν δημιουργηθεί πολλοί τύποι όπως απλά ή διπλά, επίπεδα ή σφαιρικά άνθη. Η διάμετρος τους κυμαίνεται από 4 – 10 εκατοστά, αν και υπάρχουν ποικιλίες με άνθη μέχρι και 20 εκατοστά. Τέτοιες ποικιλίες με μεγάλη διάμετρο ανθέων χρησιμοποιούνται συνήθως, σε εμπορική κλίμακα, για κομμένο λουλούδι.

Επιπλέον, το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι λευκό, μπλε, ιώδες, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ενώ παράλληλα υπάρχουν άνθη με δύο χρώματα. Η άνθηση της ζίννιας ξεκινάει από το Μάιο και διαρκεί μέχρι και το Σεπτέμβρη. Σε περιοχές με ήπιο καιρό τα λουλούδια παραμένουν μέχρι τον Οκτώβρη.

Τι χρειάζεται η ζίννια στο παρτέρι

Η ζίννια παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν αντιδρά καλά στην ξηρασία. Γενικά, το φυτό επιθυμεί τα ηλιόλουστα σημεία. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους. Αναπτύσσεται καλά σε όλους τους τύπους εδαφών, με πιο κατάλληλα τα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη με καλή αποστράγγιση.

Τακτικά ποτίσματα και άφθονο νερό βοηθάει στην ευρωστία των φυτών και στην καλύτερη ανθοφορία, με προϋπόθεση να μην βρέχονται τα φύλλα. Επιπλέον, είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα άνθη και τα μαραμένα κατώτερα φύλλα, καθώς και να γίνονται τακτικά σκαλίσματα του εδάφους για αερισμό. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι συνήθως 30 – 45 εκατοστά, αναλόγως και της ποικιλίας.

Σε ορισμένες ψηλές ποικιλίες ίσως χρειαστεί υποστύλωση των φυτών. Λίπανση πρέπει να γίνεται περίπου ανά 15 – 30 ημέρες, ενώ υπερβολικές λιπάνσεις οδηγούν στο σχηματισμό πολλών φύλλων και λίγων ανθέων.

 

Πως και πότε γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη ζίννια 

Η ζίννια πολλαπλασιάζεται με το σπόρο. Μπορεί να γίνει απευθείας σπορά στον κήπο από τα μέσα της άνοιξης. Επιπλέον, πολύ συχνά γίνεται σπορά πρώτα σε σπορείο και αργότερα μεταφύτευση των μικρών φυταρίων στις τελικές θέσεις. Ο χρόνος από τη σπορά μέχρι την άνθηση είναι 6 – 10 εβδομάδες.

 

Εχθροί και ασθένειες

Αρκετά ευπαθές φυτό κυρίως σε μυκητολογικές προσβολές, όπως τα ωϊδια. Σε αυτή την περίπτωση τα φύλλα μαραίνονται σταδιακά και τα άνθη χάνουν το ζωηρότητα τους. Προληπτικά, θα πρέπει να μην βρέχονται τα υπέργεια μέρη κατά το πότισμα. Επιπλέον, η ζίννια προσβάλλεται συχνά από αφίδες.

 

Ποικιλίες ζίννιας

Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές ποικιλίες, που διαφέρουν μεταξύ τους είτε στο σχήμα των ανθέων: τύπου ντάλιας, χρυσανθέμου, κάκτου κ.α., είτε στο ύψος του φυτού: νάνες, μεσαίες, και υψηλές ποικιλίες.

Φύτευση της ζίννιας στον κήπο

Οι ζίννιες είναι φυτά υψηλής καλλωπιστικής αξίας καθώς φυτεύοντας τα κυρίως ομαδικά δημιουργούν όμορφες χρωματικές συνθέσεις στον κήπο, με βασική όμως προϋπόθεση να βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο και να δέχονται τις σωστές φροντίδες. Η μεγάλη διάρκεια άνθησης και οι πολλές ποικιλίες που υπάρχουν είναι τα κύρια πλεονεκτήματα τους.

Σχηματίζουν όμορφες μπορντούρες, και φυτεύονται σε ανθώνες και παρτέρια, είτε μόνο του (σε συνδυασμό χρωμάτων), είτε με άλλα ποώδη φυτά. Επιπλέον, οι νάνες και μεσαίες σε ύψος ποικιλίες φυτεύονται άνετα σε βραχόκηπους ή σε διάφορα σημεία στο χλοοτάπητα. Επίσης, μπορούν να φυτευτούν σε ζαρντινιέρες και γλάστρες. Πολλές ποικιλίες καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα, για τα κομμένα άνθη τους.

Τα άνθη στις ζίννιες προσελκύουν πολλές πεταλούδες. Χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερο σημείο στον κήπο, στα πλαίσια του οικολογικού κήπου.

Εν ολίγοις για τις ζίννιες

  • Χαρακτηριστικά φυτού: Ετήσιο ποώδες καλοκαιρινό φυτό. Στις περισσότερες ποικιλίες το ύψος κυμαίνεται από 30 – 80 εκατοστά.
  • Περίοδος ανθοφορίας: Η ανθοφορία διαρκεί από Μάιο – Σεπτέμβριο. Σε ορισμένες περιοχές μέχρι Οκτώβριο.
  • Απαιτήσεις: Θέλει τακτικά ποτίσματα, ηλιόλουστα και απήνεμα μέρη. Είναι ευαίσθητο σε ασθένειες. Πρέπει να αφαιρούνται τα μαραμένα φύλλα και άνθη.
  • Πολλαπλασιασμός: Με σπόρο στα μέσα της άνοιξη είτε με απευθείας σπορά στον κήπο, είτε με σπορά σε σπορείο και μεταφύτευση.
  • Καλλωπιστική αξία: Η μεγάλη διάρκεια άνθησης, η πλούσια ανθοφορία και ο μεγάλος αριθμός ποικιλιών που έχουν δημιουργηθεί.
  • Χρήση στον κήπο: Εντυπωσιακά παρτέρια και ανθώνες φυτεμένα μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα ποώδη. Πολλές ποικιλίες ταιριάζουν σε βραχόκηπους ή συνδυάζονται όμορφα με τον χλοοτάπητα. Φυτεύονται σε ζαρντινιέρες και τα άνθη του είναι κατάλληλα για το ανθοδοχείο.

 

Διαβάστε επίσης: