Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες «συνταγές» για την παρασκευή μείγματος με γάλα και νερό για τον ψεκασμό ενάντια στο ωίδιο, τα αποτελέσματα όμως δεν είναι πάντα βέβαια. Συνήθως προτείνονται διάφορες αναλογίες γάλατος σε νερό (από 1 έως 5 μέρη γάλατος σε 9 έως 5 μέρη νερό), ενώ κάποιες «συνταγές» περιλαμβάνουν και σαπούνι, μαγειρική σόδα ή σκόρδο. Στη δεκαετία του ’50 μιά έρευνα από τον Καναδά ανέφερε ότι ο ψεκασμός με γάλα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του ωιδίου σε καλλιέργειες τομάτας και κριθαριού. Το 1999 ο επιστήμονας Wagner Bettiol, σε έρευνα που έκανε στη Βραζιλία, συμπέρανε ότι το γάλα είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα χημικά μυκητοκτόνα, στην αντιμετώπιση του ωιδίου των κολοκυθιών. Σε αντίστοιχη μελέτη στην Αυστραλία το γάλα αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικό όσο το θειάφι στην αντιμετώπιση του ωιδίου σε αμπέλι, ενώ παρόμοια αποτελέσματα είχε και η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία για το ωίδιο στη μηλιά.

Ο τρόπος που το γάλα επιδρά στην αντιμετώπιση των μυκήτων δεν είναι ακόμα γνωστός, πιστεύεται όμως ότι σχετίζεται με τις πρωτεΐνες του. Από την άλλη, μελέτη που έγινε το 2009 για την αντιμετώπιση του ωιδίου στις ζέρμπερες, δεν είχε τόσο ενθαρρυντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του γάλατος.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές που θεωρούν τα λιπίδια του γάλατος επικίνδυνα για τα φυτά. Η αλήθεια είναι ότι το ωίδιο προσβάλει πάρα πολλά φυτικά είδη και σίγουρα η αποτελεσματικότητα του γάλατος στην αντιμετώπιση του μύκητα, εξαρτάται και από το ίδιο το φυτό. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις η αντιμετώπισή του με γάλα είναι αποτελεσματική και σε κάποιες άλλες όχι. Ίσως ακόμα ο ψεκασμός με γάλα να λειτουργεί προληπτικά και να αποτρέπει την εξάπλωση του μύκητα. Στην πράξη, ο ψεκασμός των φυτών με γάλα, δημιουργεί άσχημες οσμές, ιδιαίτερα όταν η εφαρμογή πρέπει να επαναλαμβάνεται.