Home / ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ / Αναρριχώμενα φυτά για πέργκολα
Αναρριχώμενα φυτά για πέργκολα

Αναρριχώμενα φυτά για πέργκολα

Στον κήπο μου, λίγο έξω από τη Καβάλα έχω φτιάξει ένα πολύ όμορφο πλακόστρωτο με μια πέργκολα που καλύπτει το χώρο του καθιστικού. Τι αναρριχώμενα πρέπει να φυτέψω για να έχω καλή σκίαση το καλοκαίρι, αλλά το χειμώνα να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα φύλλα;

Η καλύτερη επιλογή για τις πέργκολες στο καθιστικό του κήπου και στο μπαλκόνι είναι τα φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά, τα οποία διακοσμούν και σκιάζουν το χώρο το καλοκαίρι, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα που δεν έχουν φύλλωμα επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να περάσουν στο χώρο του καθιστικού και να το ζεστάνουν. Τα αναρριχώμενα φυτά με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης θα καλύψουν γρηγορότερα την πέργκολα δημιουργώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις ενώ υπάρχουν  πολλές ποικιλίες με μικρά ή μεγάλα άνθη, αρωματικές ή μη.

Η γλυτσίνια, είναι επιπλέον μια πολύ καλή επιλογή, έχει πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη με καλή αποστράγγιση, ενώ είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα εντυπωσιακά της άνθη εμφανίζονται την άνοιξη πριν την έκπτυξη των φύλλων.

Ένα ανθεκτικό φυτό, χωρίς προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι η αμπέλοψη, η οποία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ενώ, τα φύλλα της παίρνουν ζωηρό κόκκινο χρώμα κατά το φθινόπωρο.

Η βουκαμβίλια επίσης, δεν αναπτύσσεται πολύ γρήγορα αλλά είναι ευαίσθητη στο ψύχος και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις.

Τέλος, η μπιγνόνια  η μεγανθής έχει παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο και είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αρνητικό για την μπιγνόνια είναι πως προσελκύει πολλά έντομα και κυρίως μέλισσες και μερμήγκια.

Επιπλέον, μπορείτε να φυτέψετε αμπέλι επιλέγοντας μια επιτραπέζια ποικιλία, συνδυάζοντας και την απαραίτητη σκίαση του χώρου, αλλά και μερικά τσαμπιά σταφύλια το καλοκαίρι.

 Αναρριχώμενα φυτά για πέργολες

Αγιόκλιμα – Lonicera caprifolium

Αμπέλοψη – Ampelopsis quinquefolia

Βουκαμβίλλια – Bougainvillea glabra

Γιασεμί κίτρινο – Jusminum nudiflorum

Γλυτσίνια – Wisteria sinensis

Κισσός – Hedera helix

Κληματίδα – Clematis paniculata

Μπιγνόνια – Begnonia radicans

Πολύγονο – Polygonum baldschuanicum

Τριανταφυλλιά – Rosa sp.

4 Σχόλια

 1. ΠΑΠΑΥΓΕΡΗ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

  Καλημέρα σας! Έχω σε κατοικία στα Φιλιατρά Μεσσηνίας μια επιμήκη αυλή διαστάσεων 10 μ. μήκος χ 3 μ. πλάτος και μια σιδερένια κατασκευή (όχι πυκνή) τύπου πέργκολα από πάνω σε ύψος 3,5 μέτρα, που τη διατρέχει σε όλο το μήκος. Το δάπεδο είναι μπετόν. Θα ήθελα να ανοίξω κάποιες τρύπες – από την αριστερή μεριά που έχει οικόπεδο, γιατί από τη δεξιά είναι το σπίτι – για τη φύτευση αναρριχητικών φυτών, που θα καλύψουν εξ’ολοκλήρου αυτή την επιμήκη σιδερένια πέργκολα.
  Κάθε πόσα μέτρα πρέπει να τοποθετήσω φυτά, ποιά φυτά κατά προτίμηση και κυρίως πόσο καιρό θα κάνουν να αναπτυχθούν, έτσι ώστε να έχω την επιθυμητή σκιά. Θα ήθελα την εργασία αυτή να την κάνω αυτές τις ημέρες, γνωρίζοντας ότι φέτος η χρονιά είναι χαμένη (σκέφτομαι για φέτος να βάλω προσωρινά μια καλαμωτή).

  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας
  Με εκτίμηση
  Ευρυδίκη Παπαυγέρη

  • Γειά σας, ευχαριστούμε για το μήνυμα σας. Καλό είναι οι αποστάσεις φύτευσης να είναι από 60-80 cm, ίσως και ένα μέτρο αν επιλέξετε φυτό όπως το αμπέλι (για να φτιάξετε κληματαριά), ανάλογα πόσο πυκνά θέλετε να φυτέψετε. Από τα φυτά που αναφέρονται στο άρθρο, πιο καλά για πέργολα είναι το Γιασεμί κίτρινο, το χιώτικο γιασεμί και το μπλε γιασεμί, η Γλυτσίνια, ο Κισσός, οι Κληματίδες (Clematis paniculata), οι Μπιγκνόνιες και οι Βουκαμβίλλιες, καθώς επίσης και το αμπέλι. Οι μπιγκνόνιες μαζεύουν συχνά περισσότερες μέλισσες από τα άλλα φυτά και αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψη. Όμως το καλύτερο είναι να δείτε τι φυτά υπάρχουν σε κοντινές κατοικίες και να συμβουλευτείτε και κάποιον γεωπόνο που είναι στην περιοχή και έχει εικόνα του οικοπέδου. Δεν θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε τα φυτά, οπότε επισκεφθείτε ένα τοπικό φυτώριο ή κέντρο κήπου και βρείτε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο. Σίγουρα, τα πρώτα δύο-τρία χρόνια (ίσως και παραπάνω διότι η φύτευση γίνεται από τη μια πλευρά) παρόλη την ανάπτυξη των φυτών (ανάλογα και το τι φυτό έχετε επιλέξει) θα υπάρχουν σημαντικά κενά. Όμως θα δείτε ότι σταδιακά ο φράχτης θα καλύπτεται από το φύλλωμα. Η καλαμωτή ή ακόμα και πυκνό δίχτυ σκίασης είναι μια καλή προσωρινή λύση έως ότου αρχίσουν τα φυτά να αναπτύσσονται.

   Καλή επιτυχία!

 2. ΚΑΛΛΗ ΚΑΙΤΗ

  ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΟ ΓΙΟΥΛΦΑΡΙ ‘Η ΜΟΣΧΟΣΑΛΙΓΚΑΡΟ ‘Η VICNA CARAKALA

Αφήστε το μήνυμα σας