Το Azolla caroliniana κατάγεται από την Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για ποώδες, πολυετές, πτεροειδές, υδρόβιο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Azollaceae. Πολλές φορές αποκαλείται ως ‘Mosquito Fern’, δηλαδή, «Φτέρη κουνουπιού», και αυτό γιατί, με το πυκνό του φύλλωμα, περιορίζει την επώαση των προνυμφών, των κουνουπιών. Φτάνουν σε ύψος, μόλις 3,5 εκατοστών, και εξαπλώνονται σε αποικίες, που καλύπτουν, συνήθως ολόκληρη την επιφάνεια, του νερού, που τοποθετούνται. Ποικίλουν σε χρωματισμούς, αφού το δαντελωτό, πτεροειδές φύλλωμα, παίρνει πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις και ειδικά τον χειμώνα, κοκκινίζει εντονότερα. Τα φύλλα έχουν μήκος 5-10 χιλιοστών και λεπτές τρίχες, στην επιφάνεια του, που δίνουν την αίσθηση, βελούδου.

Το Azolla caroliniana δίνει θεαματικά αποτελέσματα, σε διακοσμητικούς κήπους νερού. Πολυάριθμες είναι όμως και άλλες χρήσεις του φυτού, πέραν των καλλωπιστικών. Χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο και, υψηλής, θρεπτικής αξίας, ζωοτροφή. Επίσης, το φυτό, θεωρείται πολύτιμο βιολίπασμα, λόγω της ιδιαίτερης ικανότητας του, να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες αζώτου, κάτι που το καθιστά και ισχυρό όπλο, υπέρ των βιολογικών καθαρισμών, λυμάτων. Αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ανεξάρτητα, από τον φωτισμό του. Το φυτό πολλαπλασιάζεται με διαίρεση.

Gryllis Water Lilies: Για περισότερες πληροφορίες ή για διαθεσιμότητα των φυτικών ειδών, καλέστε στα τηλέφωνα του φυτωρίου 22940-69534 & 6977707208.