Δαφνοκέρασος

Ο δαφνοκέρασος (Prunus laurocerasus, Rosaceae) είναι αειθαλής θάμνος που έχει αποκτήσει και στη χώρα μας ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον καθώς φυτεύεται σε αρκετά πάρκα και κήπους. Ανήκει στο γένος Prunus στο οποίο ταξινομούνται όλα τα πυρηνόκαρπα οπωροφόρα δένδρα όπως η ροδάκινα, νεκταρίνια και η κερασιά. Κατάγεται από τις χώρες της νoτιοανατολικής Ευρώπης και νοτιοδυτικής Ασίας και καλλιεργείται σε κήπους, για περισσότερα από 400 χρόνια. Δημιουργεί πυκνούς φράχτες ή φυτεύεται μεμονωμένα σε διάφορα σημεία στον κήπο.

Όπως πολλά θαμνώδη φυτά έτσι και ο δαφνοκέρασος μπορεί να διαμορφωθεί σε δένδρο, αν κλαδευτεί με τον κατάλληλο τρόπο. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στο όμορφο φύλλωμα του (μέγεθος και υφή των φύλλων), στην συμπαγή πυκνή του κόμη καθώς επίσης και στα άνθη του, αν και δεν διατηρούνται για σημαντικό χρονικό διάστημα πάνω στο φυτό.

Το όνομα δαφνοκέρασος αναφέρεται στην ομοιότητα που παρουσιάζει το φύλλωμα του, με αυτό της δάφνη (Laurus nobilis, Lauraceae), παρόλο που τα δύο φυτά ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες.

 

δαφνοκέρασος

 

Μορφολογικά χαρακτηριστικά για τον δαφνοκέρασο

Ο δαφνοκέρασος μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 15 m. Συνήθως όμως στις περιοχές της χώρας μας διαμορφώνεται σε φράχτες μέχρι το ύψος των 3-6 m. Αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό και αναπτύσσει πυκνή βλάστηση. Οι βλαστοί του είναι μεγάλοι και δημιουργούν πολλές διακλαδώσεις. Τα φύλλα του έχουν έντονο πράσινο χρώμα, είναι λεία και στιλπνά και είναι μεγάλα σε μέγεθος, με μήκος μέχρι και 15 cm. Όταν τρίβονται ή κόβονται αναδύουν μια ελαφριά μυρωδιά πικραμύγδαλου.

Επιπλέον, στα φύλλα περιέχονται χημικές ουσίες που είναι δηλητηριώδεις τόσο για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τον άνθρωπο, καθώς επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας ακόμα και τον θάνατο. Τα άνθη του δαφνοκέρασου είναι μικρά, εύοσμα, λευκού χρώματος και αναπτύσσονται πολλά μαζί σε βοτρυώδεις ταξιανθίες μήκους 8-12 cm (40-50 άνθη σε κάθε ανθοταξία).

Η άνθηση ξεκινάει από τον Μάρτιο ή Απρίλιο, αναλόγως της περιοχής και τα άνθη διατηρούνται πάνω στο φυτό για σχεδόν ένα μήνα. Οι καρποί είναι πράσινοι στην αρχή και καταλήγουν σε μαύρους και εμφανίζονται στο φυτό στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Καλλιεργητικές φροντίδες για τον δαφνοκέρασο

Δεν απαιτείται ειδικός τύπου εδάφους κατά τη φύτευση του θάμνου, παρόλα αυτά τα καταλληλότερα χώματα για τον δαφνοκέρασο είναι τα πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρά και με καλή αποστράγγιση. Φυτεύεται χωρίς κανένα πρόβλημα, είτε σε ηλιαζόμενες είτε σε σκιερές θέσεις. Είναι κατάλληλος θάμνος για παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Επιπλέον, είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μέχρι και τους -20οC.

Ο δαφνοκέρασος χρειάζεται κανονικά ποτίσματα, που να επαναλαμβάνονται όταν το χώμα έχει σχεδόν ξεραθεί. Το καλοκαίρι θέλει πιο συχνά ποτίσματα. Η λίπανση του φυτού πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 2-3 εβδομάδες, χρησιμοποιώντας οργανικά λιπάσματα.

Ακόμη, στις αρχές της άνοιξης πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά φύλλα και κλαδιά και να κλαδεύεται ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Το κλάδεμα όμως περιορίζει την άνθηση του δαφνοκέρασου και για τον λόγο αυτό συνήθως κλαδεύεται, μετά το πέρας της ανθοφορίας. Η καταλληλότερη περίοδος για τη φύτευση στον κήπο ή την μεταφύτευση του είναι οι αρχές φθινοπώρου ή άνοιξης.

 

δαφνοκέρασος

 

Πολλαπλασιασμός για τον δαφνοκέρασο

Ο δαφνοκέρασος πολλαπλασιάζεται με τον σπόρο του την άνοιξη, αφού σπαρθεί σε αμμώδες έδαφος με πολύ υγρασία και τοποθετηθεί για περίπου 3 μήνες σε χώρο με θερμοκρασία 6oC, για την διακοπή του λήθαργου. Ευκολότερα όμως μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εναέριες καταβολάδες κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι και με μοσχεύματα που λαμβάνονται από τα φυτά συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Όσον αφορά στον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα απαιτείται χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

 

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τον δαφνοκέρασο

Είναι πολύ σκληραγωγημένο φυτό και δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα, ακάρεα ή μύκητες. Παρόλα αυτά αν παρατηρηθούν αποικίες αφίδων (μελίγκρες), συνήθως είναι περιορισμένες και οι πληθυσμοί τους ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Επιπλέον, για αποφυγή τυχόν μυκητολογικών ή βακτηριολογικών προσβολών πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα με βροχερό και υγρό καιρό.

 

δαφνοκέρασος

 

Φύτευση δαφνοκέρασιάς στον κήπο

  • Κατάλληλο για σχηματισμό πλούσιων φυτικών φραχτών σε κήπους και πάρκα
  • Δημιουργεί μπορντούρες μεσαίου ύψους και φυτεύεται κατά μήκος διαδρόμων ή σχηματίζει φυτικά χωρίσματα στον κήπο
  • Κατάλληλο να κρύψει άσχημα στοιχεία στον κήπο, όπως τοίχους, συρμάτινες περιφράξεις, αποθήκες και άλλα
  • Φυτεύεται σε μεγάλα πήλινα φυτοδοχεία ή μεμονωμένα σε διάφορες περίοπτες θέσεις στον κήπο
  • Μπορεί να κλαδευτεί και να διαμορφωθεί σαν δένδρο

 

Το 1780 ο John Donellan δολοφόνησε τον ετεροθαλή αδελφό του Sir Theodosius Boughton, δίνοντας του να πιεί το «cherry-laurel water», το οποίο ήταν δηλητηριώδες υγρό, που παραγόταν από την εκχύλιση φύλλων δαφνοκέρασου.

 

Σύντομες πληροφορίες για τον δαφνοκέρασο

  • Σε ηλιόλουστες και σκιερές θέσεις
  • Συχνή άρδευση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία
  • Πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες (παγώνει στους -20οC)
  • Άνθηση: Από μέσα Μαρτίου, σχεδόν για 30 μέρες
  • Ύψος: μέχρι 6 m.
  • Διάμετρος: μέχρι 4 m.
  • Αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με έντονα πράσινα, μεγάλα φύλλα και πυκνή βλάστηση
  • Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό στις συνθήκες της χώρας μας καθώς και ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα και ασθένειες
  • Κατάλληλο για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές
  • Τα μικρά λευκά άνθη εμφανίζονται περίπου στα μέσα της άνοιξης, για έναν περίπου μήνα
  • Τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, εάν υπάρχουν κατοικίδια στον κήπο
  • Πολλαπλασιάζεται με το σπόρο του και με μοσχεύματα, αλλά πολύ πιο εύκολα με καταβολάδες

 

Διαβάστε επίσης: