Ο Άλυσσος, είναι φυτό που φυτεύεται συνήθως για χαμηλές όμορφες μπορντούρες με τα άνθη του να είναι ελαφρώς αρωματικά.

Ο άλυσσος (Alyssum maritimum, Cruciferae) είναι ετήσιο φυτό της άνοιξης, που ανθίζει από νωρίς το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο. Έχει χαμηλή ανάπτυξη από 8 – 10 εκ. έως 25 εκ., αλλά απλώνεται κυρίως σε πλάτος και γι’ αυτό αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές εδαφοκάλυψης.

 

 

Τα φύλλα του άλυσσου είναι στενά και μικρά αλλά η εικόνα του φυτού που κερδίζει την προσοχή είναι τα πολλά, μικρά, λευκά ή πορφυρά άνθη που σκεπάζουν και γεμίζουν με χρώμα όλο το χώρο του κήπου ή της ζαρντινιέρας στο μπαλκόνι μας.

Εάν το βάλουμε στον κήπο μας, μπορούμε και να κάνουμε επί τόπου σπορά. Ο σπόρος είναι πολύ λεπτός και χρειάζεται προσοχή στο χειρισμό του. Όταν το έδαφος έχει μια καλή θερμοκρασία 20οC οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 1 εβδομάδα και θα ανθήσουν σε 5 – 6 εβδομάδες.

Ανάλογα με την περίοδο που θέλουμε να έχουμε ανθισμένα φυτά, σπέρνουμε Αύγουστο ή Σεπτέμβριο για ανοιξιάτικη ανθοφορία και Μάρτιο ή Απρίλιο για καλοκαιρινή.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μεγάλη γκάμα χρωμάτων και ο συνδυασμός τους προσφέρει το πιο ζωηρό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα πιο κοινά χρώματα είναι το λευκό και το μωβ.

Μπορούμε να προμηθευτούμε και έτοιμα φυτά σε φυτοδοχεία και να τα φυτέψουμε κατευθείαν, φροντίζοντας η απόσταση μεταξύ τους να είναι 10 – 15 εκ.

Είναι φυτό που στην κυριολεξία μας λύνει τα χέρια!

  • Αξιοποιεί πολύ καλά θέσεις με αρκετό ήλιο και αντέχει στην ξηρασία. Αντίθετα όμως δεν αισθάνεται καλά σε εδάφη που δε στραγγίζουν καλά !
  • Συμπληρώνει γρήγορα και εντυπωσιακά, λόγω χρώματος, κενά στον κήπο που δημιουργούνται από φυτά που δεν πήγαν καλά.
  • Δημιουργεί διαχωριστικά ανάμεσα σε ομάδες άλλων φυτών.
  • Είναι μια πολύ καλή λύση για χώρους με γκαζόν, για να δημιουργηθούν μικρές επιφάνειες με χρώμα.
  • Έχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, στις οποίες γίνεται κρεμοκλαδές.

Ο άλυσσος προσβάλλεται κυρίως από το μύκητα του ωΐδιου, που μπορεί όμως να καταπολεμηθεί εύκολα.

Άλυσσος και η χρήση του στον κήπο

Ο άλυσσος χρησιμοποιείται πολύ συχνά σας εδαφοκαλυπτικό σε παρτέρια στον κήπο, σε διάφορα σημεία στο γκαζόν, σε μεγάλα πιθάρια γύρω από τον κορμό δένδρων ή σε κρεμαστές γλάστρες.

 

Διαβάστε επίσης: