Σχεδιασμός και επιλογή φυτών σε παραθαλάσσιους κήπους

 

Κείμενο: Έφη Νυδριώτη, Γεωπόνος ΓΠΑ – Αρχιτέκτων Τοπίου MSc – 6973813896 – 2108544135

 

Στους παραθαλάσσιους κήπους πρωταγωνιστής είναι φυσικά η άμεση επίδραση της θάλασσας! Κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και του έτους, με την αλλαγή των εποχών, το τοπίο παρουσιάζει μαγευτικές εναλλαγές με τον κήπο να ακολουθεί και να συμπληρώνει το φυσικό περιβάλλον.

Οι συνθήκες όμως που επικρατούν στις παραθαλάσσιες περιοχές κάθε άλλο παρά φιλικές είναι για την εγκατάσταση και τη συντήρηση των περισσότερων καλλωπιστικών φυτών.

Από τη μία οι έντονοι άνεμοι που συχνά επικρατούν στις περιοχές αυτές και από την άλλη τα άλατα που μεταφέρονται με τα σταγονίδια της θάλασσας, αλλά και αυτά που είναι συσσωρευμένα στο έδαφος, δυσκολεύουν την επιλογή του φυτικού υλικού.

 

Επίδραση του ανέμου και της θερμοκρασίας στους κήπους κοντά στη θάλασσα

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων παραθαλάσσιων περιοχών είναι ο αέρας. Οι φυτικοί φράκτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό και να προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό τα φυτά που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κήπου. Από την άλλη ένας φράκτης πιθανών να περιορίσει τη θέα προς τη θάλασσα.

Ένα ακόμα κοινό γνώρισμα των παραθαλάσσιων περιοχών είναι ότι απουσιάζουν οι έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Επομένως τα φυτά ενός τέτοιου κήπου δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές. Σε ότι αφορά το έδαφος μπορεί να είναι από βραχώδες μέχρι αμμώδες. Συνήθως έχει πολύ καλή αποστράγγιση αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμο.

 

Βασικές κατευθύνσεις σχεδιασμού ενός παραθαλάσσιου κήπου

Όπως σε κάθε κήπο έτσι και στον παραθαλάσσιο, ο σχεδιασμός πρέπει να είναι λειτουργικός και ο κήπος να εντάσσεται ομαλά στο τοπίο. Η θέα αποτελεί το βασικό στοιχείο του κήπου και πρέπει να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το κεντρικό καθιστικό τοποθετείται σε σημείο με θέα στη θάλασσα ενώ θα πρέπει να προβλεφθούν σημεία σκιάς, ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει τον κήπο όλες τις ώρες της μέρας. Όπου είναι δυνατόν, στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος ή παραδοσιακά της περιοχής εντάσσονται στον κήπο και του προσδίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Για παράδειγμα ένας βραχόκηπος, πιθάρια ή ένα βοτσαλωτό μπορούν να διακοσμήσουν διακριτικά έναν παραθαλάσσιο κήπο.

 

Βασικές κατευθύνσεις στην επιλογή των φυτών ενός παραθαλάσσιου κήπου

Σε έναν παραθαλάσσιο κήπο χρειάζεται ιδιαίτερη επιμέλεια ώστε να επιλεγούν τα κατάλληλα φυτά που θα αντέξουν στις συνθήκες κάθε περιοχής, θα αναπτυχθούν και θα διακοσμήσουν τον κήπο. Και σε αυτή την περίπτωση, ο καλύτερος οδηγός είναι η ίδια η φύση!

Πολλά από τα φυτά που αυτοφύονται στις παραθαλάσσιες περιοχές έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και εύκολα είναι διαθέσιμα στις τοπικές αγορές. Στις παραλίες της χώρας μας τέτοια φυτά αναπτύσσονται ακόμηα και λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Σε έναν κήπο δίπλα στη θάλασσα θα μπορούσε κάλλιστα να εγκατασταθεί χλοοτάπητας, αφού ποικιλίες του είδους Paspalum vaginatum αρδεύονται ακόμα και με θαλασσινό νερό! Παρόλα αυτά αν δεν είναι επιθυμητή η εγκατάσταση χλοοτάπητα, μπορεί να γίνει εδαφοκάλυψη με βότσαλο ή άλλα φυσικά υλικά.

Μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική λίστα φυτών που συστίνονται για φύτευση σε παραθαλάσιους κήπου (φυτά παραθαλάσσιων κήπων)

 

Δείτε επίσης: