Ανανέωση βραχόκηπου

Ο βραχόκηπος αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι και ταυτόχρονα συνυπάρχει αρμονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του κήπου, συντελώντας κι αυτός με τη σειρά του θετικά στην αισθητική διαμόρφωση του χώρου. Όμως η ύπαρξη βραχόκηπου συνεπάγεται και συγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να γίνονται σχολαστικά από την αρχή της άνοιξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με σκοπό την καθαρότητα του χώρου που βρίσκεται ο βραχόκηπος, το σκάλισμα του εδάφους, την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή ετήσιων φυτών, το κλάδεμα των φυτών και την εδαφοκάλυψη με διάφορα υλικά.

Καθαρισμός του χώρου

Πρώτη και κύρια εργασία για την ανανέωση του βραχόκηπου μας, είναι ο καλός καθαρισμός του χώρου από ζιζάνια και άλλα ανεπιθύμητα υλικά, που συγκεντρώθηκαν εκεί κατά το χειμώνα, όπως πετρούλες, φύλλα και ξερά κλαδάκια. Θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή κατά την αφαίρεση των ζιζανίων έτσι ώστε να μην μείνει το ριζικό σύστημα στο έδαφος. Καλό είναι να βγάζετε συχνά τα ζιζάνια κι όταν είναι ακόμα μικρά γιατί όταν μεγαλώσουν δημιουργούν βαθιές και μεγάλες ρίζες που κατά την αφαίρεση τους μπορεί να μετακινήσουν διάφορα στοιχεία του βραχόκηπου, όπως βράχους ή φυτά.

Βήμα-βήμα ανανέωση παρτεριού

Εμπλουτισμός χώματος-Σκάλισμα

Ταυτόχρονα ή αμέσως μετά από τον καθαρισμό πρέπει να ακολουθήσει ένα ελαφρύ σκάλισμα του εδάφους, προσεκτικά για να μην κυλίσει το χώμα προς τα κάτω και να μην ξεριζωθούν τα υπάρχοντα φυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει εισαγωγή κάποιας ποσότητας χώματος, διότι κατά το χειμώνα με τις βροχοπτώσεις, ποσότητα χώματος φεύγει από το βραχόκηπο. Καλό είναι να προστίθεται χώμα εμπλουτισμένο με οργανικά στοιχεία και να αναμιγνύεται, όσο είναι δυνατόν, με το ήδη υπάρχον χώμα. Επιπλέον, πρέπει να αφαιρεθούν οι ξεροί βλαστοί και ρίζες των φυτών που κατά τους χειμερινούς μήνες νεκρώθηκαν.

Αντικατάσταση φυτικού υλικού

Τα φυτά που λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα καταστράφηκαν θα πρέπει να αντικατασταθούν. Η φύτευση του νέου φυτικού υλικού γίνεται ταυτόχρονα ή αμέσως μετά από τον καθαρισμό και σκάλισμα του βραχόκηπου. Υπάρχουν διάφορα φυτικά είδη που μπορείτε να επιλέξετε σχετικά με κάκτους και άλλα παχύφυτα. Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορα ανθοφόρα ετήσια φυτά ή πολυετή και ακόμη διάφορα θαμνώδη ή μικρά δένδρα σε διάφορα σχήματα, κρίνοντας εσείς τα καλύτερα φυτά με βάση το ύφος που θέλετε να δώσετε στο βραχόκηπο. Πράγματι, υπάρχουν τόσα πολλά είδη φυτών που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα βραχόκηπο που σίγουρα θα έχετε το δίλημμα ποια από αυτά θα χρησιμοποιήσετε. Όσον αφορά τα ήδη υπάρχοντα φυτά του βραχόκηπου, αυτά θα πρέπει να κλαδεύονται κατάλληλα έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν από τα όρια του βραχόκηπου και να μην εμποδίζουν τα υπόλοιπα φυτικά υλικά.

Βήμα-βήμα ανανέωση παρτεριού

Εδαφοκάλυψη του κενού χώρου

Ο χώρος ανάμεσα στα φυτά και στα υπόλοιπα στοιχεία του βραχόκηπου, μπορεί να καλυφθεί με διάφορα υλικά εδαφοκάλυψης. Αυτό βοηθά στην καλλωπιστική αναβάθμιση του βραχόκηπου, στην καθαριότητα του χώρου διότι καλύπτουμε χώμα που με δυνατούς ανέμους μπορεί να παρασυρθεί καθώς και στη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου ύφους που θέλουμε να προσδώσουμε στο βραχόκηπο μας. Πολύ καλά υλικά εφαφοκάλυψης είναι το χαλίκι σε διάφορα μεγέθη και η χοντρόκοκκη άμμος. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο φυσικό υλικό θελήσετε, όπως φλοιούς δένδρων ή πριονίδι. Επιπλέον, μια ωραία πρόταση είναι η χρήση φυτού εδαφοκάλυψης, όμως αυτό θέλει μεγάλη περιποίηση έτσι ώστε να μην μπλέξει με τα υπόλοιπα φυτά.