Οι πήλινες γλάστρες και πιθάρια στο χρώμα της τερακότας και του πηλού, μαζί με τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών, αρκούν για να αρχίσει ο κήπος να αποκτά τον μεσογειακό του χαρακτήρα.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές πήλινες γλάστρες, σε χρώματα και σχέδια που ταιριάζουν σε κάθε γούστο αλλά και με το στυλ του κήπου ή της βεράντας. Επιπλέον είναι διαθέσιμα και πολλά διακοσμητικά κήπου που θα αποτελέσουν συμπλήρωμα στην τελική εικόνα.

Οι πήλινες γλάστρες εναρμονίζονται με όλα τα φυσικά υλικά, την πέτρα, τα βότσαλα, το μάρμαρο, το ξύλο, ακόμα και το χώμα. Δοκιμάστε να καλύψετε το χώμα της γλάστρας με λευκό βότσαλο και θα διαπιστώσετε πόσο όμορφη και ξεχωριστή γίνεται.

 

 

Βαμμένες και ζωγραφιστές πήλινες γλάστρες

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον κήπο και τη βεράντα. Αποτελούν όμορφες ιδέες για ξεχωριστούς χώρους. Υπάρχουν διάφορα σχέδια και υπέροχες τεχνοτροπίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Μια όμορφη ιδέα που συναντάμε σε πολλούς κήπους είναι το ζωγράφισμα των γλαστρών από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Η εικόνα της πήλινης γλάστρας μετά το ζωγράφισμα της αλλάζει εντελώς την εικόνα της δημιουργώντας μια χειροποίητη υπέροχη πραγματικά κατασκευή. Φυσικά, η διαφορά με τις χρωματιστές γλάστρες είναι ότι το χρώμα και το βερνίκι έχουν ψηθεί στο φούρνο του αγγειοπλαστείου και τα χρώματα τους διατηρούνται αναλλοίωτα παρόλες τις κλιματικές συνθήκες.

Οι πήλινες γλάστρες συνδυάζονται άψογα με πέτρινες ή μαρμάρινες επιφάνειες. Επίσης το λευκό φόντο του τοίχου είναι ιδανικό για να αναδείξει κεραμικά φυτοδοχεία.

Μια πήλινη γλάστρα με λίγη φαντασία και τα απαραίτητα αξεσουάρ μπορεί να γίνει ένα σιντριβάνι, ακόμη και ένα φωτιστικό κήπου. Επιπλέον μπορεί να αποτελέσει το πόδι για ένα ξεχωριστό τραπέζι κήπου. Πήλινα πιθάρια και γλάστρες γίνονται ένα όμορφο και φιλικό καλωσόρισμα όταν τοποθετείται δεξιά και αριστερά σε κολώνες της εισόδου ενός κήπου, ενός καταστήματος ή απλά στην είσοδο του σπιτιού.

Στον κήπο τοποθετήστε όλες τις πήλινες γλάστρες μαζί. Αυτή η ομαδοποίηση θα δείχνει τον κήπο πιο τακτοποιημένο και όμορφο. Επιπλέον θα κάνει πιο εύκολη τη συντήρηση των φυτών.

πήλινο πιθάρι

Πήλινο πιθάρι μπροστά σε λευκό τοίχο. Η κλασική καρέκλα βαμμένη σε έντονο γαλάζιο φέρνει την αύρα του Αιγαίου στην αυλή. Το πιθάρι είναι φυτεμένο με διμορφοθήκη και κισσό.

 

Γιατί οι πήλινες γλάστρες είναι καλύτερες για την ανάπτυξη των φυτών

Εκτός από την αισθητική τους αξία, τα κεραμικά λόγω του υλικού τους, του πηλού, αποτελούν ιδανικές γλάστρες για την ανάπτυξη των φυτών. Εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και εξαερισμό των ριζών προσφέροντας ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν σωστά. Επιπλέον, δεν θερμαίνουν τόσο το χώμα τους καλοκαιρινούς μήνες, διατηρώντας τη θερμοκρασία του εδάφους και του νερού εντός του χώματος σε ανεκτά επίπεδα για τα φυτά. Επιπλέον, το χειμώνα το υπόγειο τμήμα του φυτού είναι περισσότερο προστατευμένο από το πολύ κρύο σε σύγκριση με τις πλαστικές γλάστρες.

Οι πήλινες γλάστρες είναι το ιδανικό «τελείωμα» για τις εξωτερικές σκάλες. Επιλέξτε γλάστρες ίδιου μεγέθους και φυτά παρόμοιας ανάπτυξης ώστε να διατηρείται και οπτικά η κλίση της σκάλας.

 

Διαβάστε επίσης: