Όμορφη και ζωηρή η καλλωπιστική παπαρούνα ή παπαρούνα Καλιφόρνιας δίνει ζωή με το χρώμα της στον ανοιξιάτικο κήπο. Είναι εύκολο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που φυτεύεται και σε φτωχά και ξηρά εδάφη.

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. T: 2108544135 – 6976978417

Φωτογραφία από Annette Meyer από το Pixabay

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η επιστημονική ονομασία της εσχόλτζιας είναι Eschscholzia californica, της οικογένειας Papaveraceae.

Καταγωγή: Τα είδη του γένους Eschscholzia κατάγονται από στην ηπειρωτικά όσο και στα νησιά της δυτικής Βόρειας Αμερικής τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Μεξικό, αλλά το είδος του είδους, Eschscholzia californica Cham. Έχει εισβάλει σε περιοχές της Μεσογείου σε όλο τον κόσμο.

Άλλες ονομασίες: California poppy, παπαρούνα καλιφόρνιας, εσχόλτζια, εσχόλτσια, ακλλωπιστική παπαρούνα.

Το όνομα του γένους Eschscholzia έχει δοθεί προς τιμήν του Γερμανού από την Βαλτική φυσιοδίφη και εντομολόγου J.F. Eschscholz (1793-1831). Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που μελέτησε τη χλωρίδα και την πανίδα περιοχών όπως η Αλάσκα, η Χαβάη και η Καλιφόρνια. Δημιούργησε σημαντικές συλλογές της χλωρίδας και της πανίδας των περιοχών αυτών που πολλές από αυτές φυλάσσονται στο πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια.

 

Οι Ισπανόφωνοι πολίτες της Καλιφόρνιας δημιουργούν ένα λάδι μαλλιών, το οποίο λέγεται ότι προάγει και την ανάπτυξη των μαλλιών. Το λάδι αυτό παρασκευάζεται τηγανίζοντας ολόκληρο το φυτό σε ελαιόλαδο και προσθέτοντας στη συνέχειας άρωμα.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της εσχόλτζιας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Φτάνει σε ύψος τα 30-40 cm. Νάνες ποικιλίες φτάνουν τα 20 περίπου εκατοστά.

Βλαστοί – φύλλα: Τα φυτά δημιουργούν πυκνή βλάστηση. Τα φύλλα είναι λεπτά, πολυσχιδή, γκρίζου πράσινου χρώματος..

Άνθη: Τα λουλούδια της εσχόλτζιας είναι μεσαία προς μεγάλα με διάμετρο 7-8 εκατοστά, με 4 “μεταξένια” πέταλα. Το συνηθέστερο χρώμα της καλλωπιστικής παπαρούνας είναι το κίτρινο πορτοκαλί χρώμα.

Έχουν όμως δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και έτσι τα λουλούδια της εσχόλτζιας υπάρχουν πλέον σε διάφορα χρώματα όπως κόκκινα, κίτρινα, μωβ και άλλα. Μάλιστα οι σπόροι που υπάρχουν στην αγορά και μπορούμε να φυτέψουμε είναι συνήθως σε πολλά διαφορετικά χρώματα μαζί.

Τα λουλούδια της εσχόλτζιας δεν είναι αρωματικά.

Ανθοφορία: Η άνθηση διαρκεί στην εσχόλτζια από το Απρίλιου μέχρι και τον Ιούλιο, ανάλογα με τις περιοχές που έχει φυτευτεί. Διαρκεί πάντως για 2-3 μήνες. Τα πρώτα λουλούδια εμφανίζονται στο φυτό περίπου 2 μήνες από τη σπορά. Τα λουλούδια κλείνουν τη νύχτα και ανοίγουν πάλι το πρωί ή όταν ο καιρός είναι είναι συννεφιασμένος.

Ρίζες: Δημιουργεί πασσαλώδη ρίζα αρκετά βαθιά για ετήσιο φυτό.

 

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης

Ρυθμός ανάπτυξης: Ετήσιο φυτό της άνοιξης. Έχει γρήγορη ανάπτυξη.

Φως: Η εσχόλτζια αγαπάει τον ήλιο. Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία με αφθονο φως. Αναπτύσσεται όμως και πολύ καλά σε παρτέρια με ημισκιά.

Θερμοκρασία: Ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία αν ποτίζεται καλά.

Έδαφος-Χώμα: Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε φτωχά εδάφη χωρίς καμία δυσκολία.

Υγρασία: Δεν μέτρια υγρά εδάφη. Το ξηρό έδαφος αποδυναμώνει την ανθοφορία και μπορεί να εξασθενήσει σημαντικά το φυτό.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η καλλωπιστική παπαρούνα

Πότισμα: Χρειάζεται συχνό πότισμα το καλοκαίρι. Το φυτό δεν πρέπει να μένει απότιστο για να πετυχαίνουμε πλούσια ανθοφορία.

Λίπασμα: Λίπασμα ανθοφορία, πλούσιο σε κάλιο είναι απαραίτητο. Το λίπασμα εφαρμόζεται από μέσα Μαρτίου έως και μέσα Ιουνίου.

Εχθροί και ασθένειες: Όπως τα περισσότερα ετήσια φυτά δεν προσβάλλεται από έντομα και ασθένειες.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην εσχόλτζια

Πολλαπλασιάζεται με το σπόρο της. Καλό είναι να γίνεται σπορά απευθείας στο παρτέρι που θέλουμε και όχι πρώτα σε σπορείο διότι έχει πασσαλώδη ρίζα που μπορεί να τραυματιστεί κατά τη μεταφύτευση. Το ίδιο ισχύει και για το

 

Φύτευση στον κήπο της παπαρούνας Καλιφόρνιας

Η παπαρούνα της Καλιφόρνιας είναι ένα πολύ όμορφο και ζωηρό ετήσιο καλλωπιστικό φυτό, που μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρια, μπορντούρες, σε υπερυψωμένα παρτέρια ή ανθικά κρεβάτια.

Επίσης, σε γλάστρες και κυρίως ζαρντινιέρες μπορεί να φυτευτεί μαζί και με άλλα πολυετή ή ετήσια φυτά δημιουργώντας ανθικές συνθέσεις.
Πολλές μαζί καλλωπιστικές παπαρούνες δημιουργούν όμορφες εικόνες στον κήπο όταν φυτεύονται γύρω από κορμούς φυτών ή γύρω-γύρω από το χλοοτάπητα.

Η εσχόλτζια είναι φυτό κατάλληλο για φύτευση σε βραχόκηπο.

 

Διαβάστε επίσης: