Τσάι του βουνού… μεσογειακό, αρωματικό και ευεργετικό!

Το τσάι του βουνού ανήκει στα βότανα της Μεσογείου και καταναλώνεται σαν αφέψημα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα με τον όρο “τσάι του βουνού” δεν εννοούμε μόνο ένα, αλλά περισσότερα φυτικά είδη που ανήκουν στο γένος Sideritis. Στα Ελληνικά βουνά αυτοφύονται περίπου 17 είδη του φυτού. Στα περισσότερα από αυτά ο βλαστός έχει όρθια ανάπτυξη, σε άλλα καλύπτεται από χνούδι και σε άλλα όχι. Τα φύλλα είναι λογχοειδή με χρώμα από πράσινο έως σταχτί, άλλα με πριονωτή και άλλα με λεία περιφέρεια. Τα άνθη έχουν κίτρινο χρώμα.

Οι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες του φυτού συμπεριλαμβάνουν την αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση του. Επίσης θεωρείται ότι περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ουσίες. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και της νόσου του Αλσχάϊμερ. Παραδοσιακά αφέψημα τσαγιού καταναλώνεται ενάντια του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και του στομαχόπονου, ενώ η προσθήκη μελιού στο αφέψημα θεωρείται ότι πολλαπλασιάζει τα οφέλη του και ολοκληρώνει τη γεύση και το άρωμά του.

Σε ότι αφορά την καλλιέργειά του, το τσάι του βουνού δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις αφού έχει ανάγκη από άφθονο ηλιακό φως, ενώ αντέχει ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά στα περισσότερα εδάφη αλλά προτιμά τα μέσης σύστασης, βραχώδη και ασβεστώδη. Η αζωτούχος λίπανση μπορεί να οδηγεί σε δημιουργία περισσότερων βλαστών και μεγαλύτερη ανάπτυξη, ουσιαστικά όμως δρα ενάντια στην ποιότητα και υποβαθμίζει τις οργανοληπτικές ιδιότητες του τσαγιού (γεύση, άρωμα). Το τσάι του βουνού είναι ξηρική καλλιέργεια και το πότισμα επίσης υποβαθμίζει την ποιότητά του.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται στα μέσα του καλοκαιριού όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Τότε κόβονται ολόκληρες οι ταξιανθίες με ένα μικρό τμήμα του βλαστού και αφήνονται να ξεραθούν στη σκιά.

Για την αποξήρανση του τσαγιού η καλύτερη επιλογή θέσης είναι κάτω από υπόστεγο με κεραμίδια. Αν η αποξήρανση δεν γίνει υπό σκιά ή γίνει κάτω από υπόστεγο με λαμαρίνα, οι ταξιανθίες αποκτούν ένα ανοιχτό χρώμα και θεωρούνται κατώτερης ποιότητας.

 

  • Πολυετής πόα, με χνοώδη φύλλα και κίτρινα άνθη
  • Άνθηση: Ιούλιου και Αύγουστο
  • Πολλαπλασιασμός: με σπόρο σε σπορείο ή με παραφυάδες
  • Αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό