Βοτανική ταξινόμηση: Το αντίδι είναι συγγενές είδος με το ραδίκι. Βοτανικά είναι το είδος Cichorium endivia και ανήκει και αυτό στην οικογένεια Asteraceae (Compositae)
Καταγωγή: H καταγωγή του φυτού είναι από την Ινδία ενώ χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και αιγύπτιους καθώς έχει και από τους Ρωμαίους ως βότανο και στη διατροφή τους.
Άλλες ονομασίες: Κατά τον Διοσκουρίδη ονομάζεται σέρις ο ήμερος. Άλλες ονομασίες είναι κιχώριον το αντίδιον, escarole, chicory
Εμπορεύσιμο τμήμα καλλιέργειας: Tο εμπορεύσιμο και βρώσιμο τμήμα του φυτού είναι τα φύλλα του φυτού.
Χρονικό εύρος καλλιέργειας: το αντίδι ανάλογα με την περιοχή μπορεί να καλλιεργηθεί τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες συνήθως όμως καλλιεργείτε τους ανοιξιάτικους.
Το αντίδι χρησιμοποιείται στη μαγειρική κυρίως σε παρασκευή σαλάτας. Έχει 15 θερμίδες ανά 85 g νωπού προϊόντος. Περιέχει 1g πρωτεΐνης, 3g φυτικών ινών και 4% της ημερήσιας αξίας σιδήρου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, C, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και χαλκό. Έχει ηπατοπροστατευτική δράση. Έχει φανεί ότι το αντίδι βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, του εντέρου, των οστών και των ματιών ενώ μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.
Βοτανικά χαρακτηριστικά
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Φυλλώδες λαχανικό με ύψος που φτάνει μέχρι τους 20-30 cm ανάλογα με την ποικιλία.
Φύλλα: Τα φύλλα του είναι μεγάλα και ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι σγουρά ή ίσια.
Άνθη: Τα άνθη του αντιδιού έχουν λευκό και μπλε χρώμα.
Ρίζες: Το ριζικό σύστημα είναι πασσαλώδες.
Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει κανονικό προς γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.
Παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια στο αντίδι
Φως: Μπαίνει σε ημισκιαζόμενα σημεία. Σε φωτεινά, ηλιαζόμενα σημεία του λαχανόκηπου φυτεύεται αρκεί να μην είναι τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.
Θερμοκρασία: Μέσες ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του αντιδιού είναι μεταξύ 17 και 22oC.
Έδαφος-Χώμα: Το αντίδι αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία. Το καταλληλότερο pH του εδάφους για την ανάπτυξη του είναι από 5,5 έως 8,3.
Υγρασία: Το αντίδι δεν αναπτύσσεται καλά σε περιοχές με ξηρασία και θέλει εδάφη γόνιμα πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα. Προτιμά τα υγρά εδάφη.
Καλλιεργητικές εργασίες και περιποιήσεις που χρειάζεται το αντίδι
Προετοιμασία εδάφους: Ωφέλιμο είναι να σκαλίζουμε το έδαφος ή να το φρεζάρουμε πριν την εγκατάσταση ή σπορά. Αφαιρούμε πέτρες και άλλα παρόμοια φερτά υλικά.
Πότισμα: Ανάλογα με την περίοδο καλλιέργειας του αντιδιού χρειάζεται πότισμα μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα καλό είναι να υπάρχει εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σταγόνα ώστε να επαναλαμβάνεται το πότισμα.
Λίπασμα: Τα αντίδια έχουν περισσότερη ανάγκη σε αζωτούχο λίπανση που πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο με τρεις φορές στην καλλιέργεια. Καλό είναι πριν από την εγκατάσταση των φυτών να προστεθεί κομπόστ και πλήρες κοκκώδες οργανικό λίπασμα.
Λοιπές εργασίες: Απαραίτητη είναι η αφαίρεση των ζιζανίων κατά την εξέλιξη της καλλιέργειας και τα σκαλίσματα του εδάφους.
Ποικιλίες αντιδιού
Το αντίδι έχει δύο ξεχωριστές κατηγορίες. Υπάρχουν αντίδια που έχουν σγουρά και στενά φύλλα (var. crispum) και αντίδια που έχουν πλατιά, ίσια και οδοντωτά φύλλα γνωστά και ως escarole (var. latifolium).
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο αντίδι
Ο πολλαπλασιασμός στο αντίδι γίνεται με το σπόρο του. Η σπορά μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αντίδια vs ραδίκια: Τα ραδίκια δεν χρειάζεται να σπέρνονται κάθε χρόνο στο χωράφι ή στον κήπο σε αντίθεση με τα αντίδια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η σπορά τους κάθε χρόνο.
Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τα φύλλα
Συνήθως δεν υπάρχουν προσβολές από έντομα, ακάρεα ή μυκητολογικές ή βακτηριολογικές ασθένειες που προλαβαίνουν να αναπτυχθούν και να καταστρέψουν τα φυτά. Την άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού προσβάλλονται τα φύλλα περισσότερο από αφίδες και τετράνυχο ενώ τους φθινοπωρινούς μήνες μπορεί να βρεθούν σκουλήκια (προνύμφες λεπιδοπτέρων) που τρώνε τα φύλλα.
Συγκομιδή – συντήρηση
Το αντίδι είναι έτοιμα για συγκομιδή μετά από 2 με 3 μήνες από τη σπορά και αυτό εξαρτάται από την εποχή που το καλλιεργήσαμε και από την ποικιλία που επιλέξαμε.
Καλλιέργεια αντιδιού στη γλάστρα
Το αντίδι είναι από τα φυλλώδη λαχανικά που μπορεί να φυτευτεί με επιτυχία σε γλάστρες ή σε ζαρντινιέρες καθόλη τη διάρκεια του έτους κυρίως όμως φυτεύεται την άνοιξη.
- Επιλέγουμε καλή ποιότητα χώματος πλούσιο σε οργανική ουσία ή κόμποστ.
- Η λίπανση του φυτού γίνεται με κοκκώδες λίπασμα για φυλλώδη λαχανικά στην αρχή και μετά με υγρή λίπανση μια φορά ανά 15 – 20 ημέρες.
- Το πότισμα γίνεται με στάγδην άρδευση για να μην βρέχονται τα φύλλα, 1-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με την χρονική περίοδο της καλλιέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment