Η εικόνα ενός εξοχικού σπιτιού μπορεί να βελτιωθεί πολύ όταν διάφοροι χώροι όπως μπάνια, δάπεδα σπιτιού και βεράντας, επιφάνειες στη κουζίνα και αλλού, επενδυθούν με τα κατάλληλα κεραμικά πλακάκια.  Το σπουδαίο αυτό δομικό υλικό μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργεί ως διακοσμητικό, όμως ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμεύσει και ως μονωτικό υλικό,  τοποθετημένο πάνω από την βασική μόνωση ταράτσας ή ακόμη καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες στο μπάνιο.  Άρα μιλάμε για ένα από τα βασικά υλικά του σπιτιού.

Στο παρελθόν η τοποθέτηση τους ήταν αρκετά δύσκολη και επίπονη. Απαιτούσε οικοδομικές γνώσεις και μεγάλες αντοχές αφού ουσιαστικά τα πλακάκια χτίζονταν ένα – ένα σε αλφαδιές και  με τσιμεντοκονίαμα που είχε αναλογίες 3 μέρη άμμου θαλάσσης και ένα μέρος τσιμέντου ( 3/1).

Τοποθέτησ πλακιδίων

Με το χρόνο, η βιομηχανία κεραμικών πλακιδίων έχει βελτιώσει τα σχήματα και την ποιότητα της  παραγωγής  της. Μπορούμε στην αγορά να βρούμε μέχρι και πλακάκια από γυαλί. Ταυτόχρονα νέα συναφή υλικά, όπως  κόλλες πλακιδίων, ρητίνες, σταυροί και άλλα  έχουν παραχθεί και είναι στη διάθεσή μας, ενώ τα εργαλεία κοπής έχουν γίνει φιλικά σε όλους. Με λίγα λόγια υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε μόνοι μας και σε όποιο χώρο επιθυμούμε, τα πλακάκια της αρεσκείας μας.

Βήμα-Βήμα τοποθέτηση πλακάκια:

Εργαλεία-Υλικά:

  • Αναδευτήρας και τρυπάνι,
  • εργαλείο συνοδευτικό τρυπανιού για στρογγυλές ή κυκλικές τρύπες,
  • ηλεκτρικός δίσκος και κόφτης πλακιδίων,
  • κατάλληλη τανάλια,
  • σπάτουλες με δόντια και χωρίς,
  • σταυροί αρμών,
  • κόλλα πλακιδίων,
  • στόκος πλακιδίων.

Ετοιμάζουμε την κόλα αναμιγνύοντάς την με νερό, με αναλογίες που μας δίνει ο κατασκευαστής. Βάζουμε λιγότερο νερό όταν θέλουμε να είναι πιο πηκτή και το αντίστροφο. Αναμιγνύουμε καλά με τον αναδευτήρα. Όσο εμείς θα παίρνουμε τις αλφαδιές η κόλλα θα “ξεκουράζεται”.

Τοποθέτηση πλακιδίων σε μπάνιο

Τοποθέτηση πλακιδίων σε τοίχους:

1. Ελέγχουμε με τη βοήθεια του αλφαδιού αν η επιφάνεια είναι ομαλή. Μπορούμε επίσης  να διαπιστώσουμε την ομαλότητά της, αν καρφώσουμε στο πάνω μέρος ένα καρφί, δέσουμε ένα σπάγκο κολλητά με τον τοίχο και το κατεβάσουμε σε όλα τα κάτω σημεία.

2. Κλείνουμε τυχόν μεγάλες τρύπες  στον τοίχο χρησιμοποιώντας παχύρευστο υλικό από,  1 μέρος τσιμέντου και από 1 μέρος κόλας πλακιδίου.

3. Προσδιορίζουμε την βασική αλφαδιά με το δάπεδο σε συνδυασμό με τη γωνία που σχηματίζει αυτό με τον τοίχο.

4. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την τοποθέτηση της κάτω σειράς με απόλυτη ακρίβεια. Αν η πρώτη σειρά τοποθετηθεί σωστά, τότε όλος ο τοίχος θα αλφαδιαστεί με την τελική τοποθέτηση.

5. Απλώνουμε την κόλλα με την χτενιστή σπάτουλα σε όση επιφάνεια εκτιμούμε ότι η κόλλα δεν θα ξεραθεί μέχρι να κολλήσουμε τα πλακάκια και στο πάνω σημείο της.

6. Βάζουμε σταυρούς στις σειρές. Ένας σταυρός κάθε τέσσερα πλακάκια.

7. Κατά την τοποθέτηση, ενδέχεται σε ορισμένα σημεία να θέλει περισσότερη ή λιγότερη κόλλα ώστε να έρθουν σε αλφαδιά τα πλακάκια.

8. Τελειώνοντας καθαρίζουμε την επιφάνεια και τους αρμούς, με βρεγμένο και καλά στημένο σφουγγάρι, προσέχοντας να μην αφήνει πολλά νερά στα πλακάκια.

9. Συνήθως την επομένη μέρα και αφού έχει ξεραθεί ή κατασκευή, βγάζουμε του αρμούς και στοκάρουμε με έτοιμο στόκο όποιου χρώματος έχουμε επιλέξει.

Ο στόκος ετοιμάζεται διαλυόμενος με νερό και δεν πρέπει να είναι πολύ νερουλός όταν στοκάρουμε τοίχο γιατί δεν στέκεται. Αφήνουμε να ξεραθεί και τον απομακρύνουμε από την επιφάνεια τρίβοντάς την απαλά με ψιλά ειδικό σύρμα. Μπορεί να απομακρυνθεί και με βρεγμένο σφουγγάρι όταν είναι ακόμη λίγο υγρός.

Αλφαδιά κατά την τοποθέτηση πλακιδίων

Τοποθέτηση σε δάπεδα 

Η προετοιμασία του δαπέδου προϋποθέτει το υποχρεωτικό στρώσιμο τσιμεντοκονιάματος, ώστε να αλφαδιαστεί καλά η επιφάνεια. Τα τσιμεντοκονίαμα ετοιμάζεται με 3 μέρη άμμου και 1 μέρος τσιμέντου. Ορισμένοι προσθέτουν λίγο ασβέστη (μία φτυαριά) για να δουλεύεται πιο εύκολα κατά τη λείανση.

Με τη χρήση αλφαδολάστιχου παίρνονται οι αλφαδιές. Βοηθητικά στρώνουμε στρατζαριστές σωλήνες που τις αλφαδιάζουμε προσθέτοντας από κάτω, κομματάκια από πλακάκια ώστε να ρυθμίσουμε το ύψος. Πριν στρώσουμε το τσιμεντοκονίαμα, βρέχουμε καλά το δάπεδο.  Πάνω στις σωλήνες αυτές,  θα τραβήξουμε, με την τάβλα- οδηγό και θα στρώσουμε το τσιμεντοκονίαμα. Προσέχουμε ώστε η ελάχιστη ποσότητα τσιμεντοκονιάματος να είναι 2 cm.

Οι υπόλοιπες διαδικασίες είναι ακριβώς όπως και στην  τοποθέτηση στον τοίχο.