Στολισμένα καραβάκια για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

 

Στην Ελλάδα υπήρχε στο παρελθόν ως έθιμο, ο στολισμός καραβιού στο σπίτι για τις εορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς και να το κρατούν τα παιδιά όταν έλεγαν τα κάλαντα.

Ο βασικός λόγος ήταν, οι πολλοί ναυτικοί που ταξίδευαν. Η απουσία τους τις γιορτινές αυτές μέρες, προκαλούσε συναισθήματα νοσταλγίας και θλίψης.

Για όσους επέστρεφαν και βρίσκονταν στην πατρίδα ήταν εν ήδη καλωσορίσματος και τιμής για τους ίδιους και για τη δύσκολη δουλειά τους.

Πως έφτιαχναν και στόλιζαν τα καραβάκια τα Χριστούγεννα;

  • Σε μεγάλες κατασκευές σε πλατείες, χρησιμοποιούσαν παλιές βάρκες.
  • Κρεμούσαν φωτεινές γιρλάντες με σημαιάκια από τα ιστία στην πλώρη και στην πρύμνη.
  • Πριν να έρθει το ηλεκτρικό ρεύμα, φώτιζαν τα καραβάκια με φαναράκια.
  • Τα μικρά καραβάκια στο σπίτι τα έφτιαχναν τα παιδιά με φαντασία χρησιμοποιώντας μικρά ξυλάκια, σπάγκους και κουρέλια.

Για αυτά ακριβώς τα συναισθήματα που προκαλούσε, της νοσταλγίας και της θλίψης, το καραβάκι δεν κατάφερε να εδραιωθεί ως ένα απαραίτητο διαχρονικό διακοσμητικό και συν το χρόνο αντικαταστάθηκε με το έλατο, που είναι μεν ξενόφερτο, αλλά είναι αισθητικά όμορφο και συμβολίζει τη φύση.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί Δήμοι κυρίως στα νησιά μας όπως στη Χίο, στις Σπέτσες, στην Κρήτη, στη Μεσσηνία και αλλού, αντί για έλατο στολίζουν καραβάκια ή και τα δύο μαζί προσπαθώντας να επαναφέρουν το έθιμο στην αρχική του διάσταση.

Σε αρκετούς χώρους είναι όμορφο και πρέπει να συνυπάρχουν, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στα σπίτια, και τα δύο αυτά έθιμα για τον εορταστικό στολισμό των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Δηλαδή και το έλατο και το πατροπαράδοτο καραβάκι.

 

Μικρό Καραβάκι

Μικρό διακοσμητικό ξύλινο καραβάκι. | Φωτογραφία από Arun Mohan από το Pixabay

 

Διαβάστε επίσης: