Το σπάρτο (Spartium junceum, Fabaceae) είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με πολύ πλούσια ανθοφορία και ιδιαίτερο φύλλωμα. Είναι φυτό των παραμεσόγειων χωρών και προκειμένου να αντέξει στη ζέστη και την ξηρασία του καλοκαιριού, ρίχνει τα φύλλα του πριν αρχίσουν οι ζέστες. Βοτανικά ταξινομείται στην οικογένεια Fabaceae που περιλαμβάνει και άλλους καλλωπιστικούς θάμνους όπως τον εχίνοπα, την κάσσια και το παγώνι. Το σπάρτο είναι το μοναδικό είδος του γένους Spartium. Στη χώρα μας αυτοφύεται σε πολλές περιοχές κυρίως σε ηλιόλουστα σημεία με πετρώδη, άγονα και ξερά εδάφη. Στον κήπο συνήθως δεν ζει πολλά χρόνια αλλά ξαναφυτρώνει από το σπόρο που πέφτει στο χώμα.

 

Σπάρτο – Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το σπάρτο αναπτύσσεται με κανονικό ρυθμό και φτάνει σε ύψος τα 2 – 3 m και σε διάμετρο 1 – 2 m. Από τη βάση του φυτού αναπτύσσονται πολλοί βλαστοί με όρθια ανάπτυξη και κυλινδρικό σχήμα που δίνουν στο θάμνο σφαιρική εμφάνιση. Οι βλαστοί παραμένουν πράσινοι ώστε το φυτό να φωτοσυνθέτει όταν πέσουν τα φύλλα του. Τα φύλλα είναι μικρά σαν βελόνες και αραιά. Έχουν μήκος 1 – 3 cm, πλάτος 3 mm περίπου και γκριζοπράσινο χρώμα.

Τα φύλλα δεν παραμένουν για πολύ πάνω στο φυτό. Τα άνθη είναι μικρά, με διάμετρο 1 – 2 cm, έχουν ιδιαίτερο σχήμα, χρυσοκίτρινο χρώμα και ωραίο άρωμα. Το σπάρτο ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο.

Παραμένει ανθισμένο για περίπου ενάμιση μήνα και τα άνθη καλύπτουν όλο το θάμνο. Το καλοκαίρι στο φυτό εμφανίζονται οι σπόροι, οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε ταξικαρπίες (λοβούς) (παρόμοιους με τα φασολάκια). Οι σπόροι ωριμάζουν, οι λοβοί ανοίγουν κάνοντας χαρακτηριστικό ήχο και οι σπόροι πέφτουν στο έδαφος.

 

σπάρτο

 

Καλλιεργητικές φροντίδες για το σπάρτο

Το σπάρτο δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αναπτύσσεται ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη ενώ μπορεί να αξιοποιήσει και τα ασβεστούχα. Ιδανικά αναπτύσσεται και στα αμμώδη και πετρώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η προσθήκη οργανικού λιπάσματος (compost) ή κοπριά, οπωσδήποτε βοηθάει στην ενδυνάμωση του φυτού, αλλά δεν είναι αναγκαία.

Φυτεύεται πάντα σε ηλιόλουστα σημεία αφού στη σκιά αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και ανθίζει ελάχιστα. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -12οC. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό στους ισχυρούς ανέμους και είναι κατάλληλο για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές αφού δεν επηρεάζεται από τα σταγονίδια της θάλασσας και την παρατεταμένη ξηρασία.

Είναι φυτό πλήρως προσαρμοσμένο στις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες και δεν χρειάζεται πολύ πότισμα. Επιπλέο, δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα, παρά μόνο αραίωση όταν έχουν αναπτυχθεί πολλοί βλαστοί.

 

Πολλαπλασιασμός για το σπάρτο

Το σπάρτο πολλαπλασιάζεται κυρίως με το σπόρο του, αλλά μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με μοσχεύματα. Οι σπόροι πριν τη σπορά εμβαπτίζονται για 24 ώρες σε ζεστό νερό ώστε να βλαστήσουν γρηγορότερα και σε μεγαλύτερο ποσοστό. Πολλές φορές το σπάρτο πολλαπλασιάζεται και μόνο του από σπόρο που πέφτει στο χώμα.

 

σπάρτο

 

Εχθροί και Ασθένειες που προσβάλλουν το σπάρτο

Είναι πολύ σκληρό φυτό και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από προσβολές εντόμων ή άλλων ασθενειών. Κάποιες φορές παρατηρούνται προβλήματα από υπερβολικό πότισμα που οδηγεί στο σάπισμα των ριζών και τη μικρή ανάπτυξη του θάμνου.

 

Οι ίνες από τους βλαστούς του σπάρτου είναι πολύ ευλύγιστες και ανθεκτικές. Από παλιά τις ξεχώριζαν μουλιάζοντας τους βλαστούς και τις χρησιμοποιούσαν σαν σχοινιά. Το σπάρτο πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη «σπάρτη» που σημαίνει σχοινί.

 

Φύτευση του σπάρτου στον κήπο

Στον κήπο φυτεύεται σε συστάδες ή μόνο του και αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος ιδιαίτερα κατά την ανθοφορία του
● Δημιουργεί ωραίες αντιθέσεις στις άκρες του χλοοτάπητα
● Έχει δυνατό ριζικό σύστημα και φυτεύεται σε επικλινή εδάφη για να συγκρατεί το χώμα
● Φυτεύεται στις νησίδες δρόμων εξαιτίας της αντοχής του στην ξηρασία

 

Πληροφορίες για την καλλιέργεια του σπάρτου

 • Ηλιόλουστα σημεία
 • Ανθεκτικό στην ξηρασία
 • Ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες
 • Ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες
 • Άνθιση: Μάιος – Ιούνιος
 • Ύψος: 2 – 3 m
 • Διάμετρος: 1 – 2 m
 • Αειθαλής θάμνος της μεσογείου με πολλά και αρωματικά άνθη που πλημμυρίζουν το φυτό την άνοιξη
 • Φωτοσυνθέτει κυρίως από τους βλαστούς, αφού τα φύλλα πέφτουν το καλοκαίρι, προκειμένου να αντέξει το φυτό την ξηρασία και τη ζέστη
 • Τα άνθη είναι μικρά, χρυσοκίτρινα, αρωματικά και κατά την ανθοφορία καλύπτουν όλο το φυτό
 • Δεν χρειάζεται πότισμα, κλάδεμα ή άλλες καλλιεργητικές φροντίδες
 • Δεν ζει πολλά χρόνια αλλά ξαναφυτρώνει από το σπόρο που πέφτει στο έδαφος
 • Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα

 

Διαβάστε επίσης: